Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus

Kipróbáltuk, felülteti-e a Xiaomit a félmilliós Ultra óriás lencseszigete a kameratrónra.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mi 11 Ultra két nanoSIM-et fogad be minden hazai LTE és 5G sáv támogatásával. A beszélgetési hang tiszta, erélyes és a zajszűrő mikrofonok miatt a túloldalon is remekül értették a szavam. Hibátlanul operál a WiFi 6/6E modem (802.11a/b/g/n/ac/ax, Direct, HotSpot), naprakész a Bluetooth (5.2, A2DP, LE, AAC, LDAC, LHDC) és villámgyors adatátvitel biztosít a 3.1-es USB port (Type-C, MTP, OTG). A navigációs egység a rövid életű szoftveres bakit leszámítva villámgyorsan és precízen dolgozott, az A-GPS mellett a GPS, GLONASS, Galileo, Galileo, QZSS és NavIC műholdcsoportokat használva két csatornán. Megvan az iránytű, a giroszkóp a gyorsulásmérő, a hall szenzor, az infra, az NFC és még a barométer is.


[+]

Szerencsére a Xiaomi a telepkérdést sem aprózta el, és bár a kijelző és a hardver bőségesen fogyaszt, vegyes használattal így is kijöhet 5-7 óra képernyőidő QHD felbontáson, 120 Hz-en, alacsony készenléti fogyasztással. Így a telefon a legintenzívebb napot biztos kibírja, ritkábban nyomogatva pedig kettőt, és csak most jön a java! A 67 wattos, szerencsére mifelénk mellékelt adapter 17 perc alatt félig tölti a lemerült akkumulátort, és 42 perc alatt végez az egésszel. Vezetékmentes töltésből pedig szintén 67 watt a határ, csak nem volt nálam ilyen, külön megvásárolható töltőlap, hogy teszteljem a sebességét. Akad mindenesetre fordított vezetékes és vezetékmentes töltés, plusz egy sor energiatakarékossági opció, 60 Hz-re és FHD+ felbontásra váltva pedig biztos kitolható az üzemidő.


[+]

Xiaomi Mi 11 Ultra
Pro
Piacvezető kijelző és sebesség
Remek fotók és videók
Pazar összeszerelés, IP-védelem
Jó üzemidő, kétféle villámtöltéssel
Kontra
Túlkorlátozott másodkijelző
Hajlamos a ház felmelegedni
Nagyon nagy és drága
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 10 pont
Hangminőség 10 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (HUF) 530 000

Annyi mindent tud a Mi 11 Ultra, hogy lényegre törően se jött össze belőle egy rövid teszt, pár dolog mindenesetre nagyon hamar kiderült. Például az, hogy a Xiaomi idei csúcsajánlata kolosszálisan nagy, és ehhez passzol piacvezető 10 bites HDR10+ AMOLED kijelzője 120 Hz-en, QHD+ felbontáson és remek üzemidővel, a multimédiás élményt pedig szuper sztereó hangszóró egészíti ki. Az is nyilvánvaló, hogy a fotós és videós versenyben a Xiaomi ma a világelittel versenyez, bár a fehéregyensúly és az élesítés oldaláról van még tere a javulásra, hogy meg is nyerje a futamot. Annál zavaróbb, hogy ha már odabiggyesztették a másodkijelzőt hátra, miért nem lehet azt portré és videó készítésére bevetni, elfogyott a kávé a tervezőasztalon? Egy-egy szoftveres baki is akad a MIUI felületen, mert n + 1 millió mobilt egyszerűen nem lehet egyidejűleg, hibátlanul szoftverelni, és éppen ezért javaslok a gyártónak portfólió szűkítést.

Máskülönben pazar összeszerelés jár vízálló kivitelben, vezetékes és vezetékmentes villámtöltés dobozolt adapterrel, és persze fürge működés, ami nem is lehet kérdés. Mégse fogom a Mi 11 Ultrát 530 ezer forintért lendületből ajánlani, hiszen saját elődje közel ugyanilyen jó szinte mindenben, és sokkal olcsóbb, ahol elérhető. De az abszolút elit már csak ilyen, és versenyezzen ellene a Samsung, a Huawei vagy az Apple legjobbja, a Xiaomi zászlóshajója minden tekintetben helytáll, sokban pedig kiemelkedik. Inkább gond a mai globális beszállítói káoszban elég darabot a célpiacokra juttatni, ezzel szemben kétszázezer forint környékén nagyon is akad választék vállalható kompromisszumokkal, ilyen például a Black Shark 4. A kütyüfetisiszták ma már inkább hajlítható szörnyetegre vágynak, ha már félmillió forintot kicsengetnek, és én is várom a Xiaomi belépőjét a műfajba. Addig mindenesetre a Mi 11 Ultra marad a márka legjobbja, amit bátran ki lehet rakni bármelyik kirakatba.

Xiaomi Mi 11 Ultra

Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés