Xiaomi 12X – kicsi a bors és hűvös

Régi jó hardver, kezes méret és ügyes kamerák tolják ki a középkategória határát.

Hirdetés

Fotózás

Egy ideális világban autofókuszos szelfikamera kerül egy 200 rugós mobilra, az itt prezentált 32 megapixeles viszont feleslegesen nagy felbontású, fixfókuszos és erősen középszerű fotókat lő, gyenge dinamikájú nappali és esti, 1080p korlátú videókkal. Hátul a tripla látószög lenne az ideál, ám a zoomkamera helyett 5 megapixeles, 3-7 cm között fókuszáló makróegységet kapunk, az viszont néha igen pöpec közelieket dob össze jó dinamikával és korrekt részletességgel (1-2. kép), míg a hátlapi főegység 8 cm-től talál fókuszt (3-4. példa).


[+]

Errefelé a csúcsmobilokban felbukkanó, 50 megapixeles Sony IMX766 egység dolgozik 1/1,56”-es szenzorral, amihez kissé szűkös, 26 mm-es fókusztávolság, f/1,88-as blende, fürge PD-autofókusz és optikai képstabilizálás jár. Nem meglepő, hogy alább a 12,5 megapixelre binnelt felvételek jól teljesítenek.

Átlag feletti dinamika, pontos színek, középen jó részletesség és este is csettintésre méltó minőség, automatikusan bekapcsoló éjjeli móddal: odafigyelt a Xiaomi az album kész minőségre. A széleknél viszont már nem olyan tuti a vonalélesség, és akad teltebb, dinamikusabb fotó a piacon, visszafogottabb zajszűréssel ebből a szenzorból dolgozva.

Fent négy 50 megapixeles példa bizonyítja: a minimális extra részletért sem érdemes 50 megapixelen rögzíteni, bár lehet, alatta pedig négy középminőségű 2x-es szenzorzoom fotó nyúl bele az optikai zoomhiány okozta sebbe. Pedig pont arra lenne jó az 50 megapixel, hogy legalább a 2x-es nagyítás tűéles legyen, de igazából egy 8 megapixeles, 3x-os optikai zoomegység lett volna a gyógyír, nem mintha ennyiért jellemző lenne.

Ritka vendég viszont a jobbfajta, 13 megapixeles ultraszéles kamera (f/2,4, 123 fokos látószög, fixfókusz), ami remekül is teljesít nappal, átlagos dinamikával, pontos színekkel és a széleket leszámítva vállalható részletességgel. Este nagy a szakadék egy dupla árú Find X5 Próhoz képest: éjjeli móddal is gyengécske a részletesség a komoly zajszűrés miatt, ám speciel fehéregyensúlyban nincs hiba, monitorra és közösségi oldalakra pedig még mindig elég a minőség. 200 ezer forint környékén így is a legjobbak közé tartozik a fotós-videós szett, a minőségi szintlépés 50%-kal drágábban indul, de úgy érzem, algoritmusban volt már ügyesebb a Xiaomi csapata.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés