Xiaomi 12X – kicsi a bors és hűvös

Régi jó hardver, kezes méret és ügyes kamerák tolják ki a középkategória határát.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Xiaomi 12X két nanoSIM-et fogad be minden hazai 4G és 5G támogatással és jó beszélgetési hangminőséggel az erélyes hangszóró és az ügyes zajszűrő mikrofonok közbenjárásával. A tesztidőszakban nem tűnt fel a közelségérzékelő hiba, ám annyiszor hallani márkatársak egy idő után előjövő, efféle gondjairól, hogy nem merjük garantálni, ez így is marad. Remek hír a többcsatornás WiFi 6 modem (802.11a/b/g/n/ac/6, Direct, HotSpot) jó érzékenységgel. A Bluetooth 5.1-es (A2DP, LE), az USB viszont sajnos 2.0-s átviteli rátán ragadt (Type-C, MTP, OTG). A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou, QZSS és NavIC műhold csoportokat lehet használni több csatornán, villámgyors és pontos pozíciószerzéssel. Megvan az iránytű, a gyorsulásmérő, a giroszkóp, az infra és az NFC mobilfizetéssel, csak a barométer maradt ki.


[+]

6,28”-es panel, 4500 mAh-s telep és kiegyensúlyozott hardver – nem csoda, hogy a 12X nem könyörög délután a töltőért, legfeljebb a következő napon, és egy töltésből 5-7 órás képernyőidők is kijöhetnek a használat jellegétől függően. A gamerek és hobbifotósok azért ezt a telefont is naponta töltik majd, akik viszont ritkábban használják, kétnaponta, és ez a művelet sem időigényes. Fél óra alatt 75% kerül a telepbe és 49 perc alatt megvan az egész, és azért, hogy még megalázóbb legyen a dolog egy-egy Galaxy vagy iPhone irányában, a 67 wattos adapter ott lapul a csomagban. Meg a kábel, ugye, kedves, félmilliós Xperia 1 IV?


[+]

Xiaomi 12X
Pro
Kezes méret és kevés káva
12 bites, 120 Hz-es AMOLED csúcspanel
Hűvös, fürge működés temérdek tárhellyel
Minőségi fotók és 4K videók
Erélyes sztereó hangszóró, infra
67W-es gyorstöltés, adapter a dobozban
Kontra
Nincs IP-védelem, jack kimenet, tárhely bővítés
Kimaradt zoomkamera, este gyenge ultraszéles
Virtuális közelségérzékelő
Azért már két éves a hardver
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 9 pont
Indulóár (8/256 GB, HUF) 209 990

A Xiaomi 12X az a telefon, amit másfél éve el lehetett volna passzolni 300 ezerért, mert ahhoz méltó a 120 Hz-es elit AMOLED kijelző, a remek főkamera és az elfogadható ultraszéles, a 4K videózásba is bekapcsolódva. A működés hűvös és kitartó, a küllem előnyös és profin egyberakott, a sztereó hangszóró erélyes és egérmozira alkalmas, mindez pedig kezes méretű házba belefért. Oké: a Snapdragon 870 nem mai csirke, viszont több leolvadó 2022-es rivális használata után legalább nem okoz égési sérüléseket, márpedig egyre több a brutális hőhullám világszerte. Őszinte is leszek: soha nem vennék olyan telefont, amely ilyen körülmények között nem csak nekem kellemetlen, a hardver és az akkumulátor is kap egy jókora hősokkot, esetleg leáll a biztonság kedvéért a kamera. A 12X ráadásul nem kerül 300 ezer forintba, noha inflációval és a forintrombolással sajnos nem is 180-ba.

A 210 ezres árcédulát viszont jelen gazdasági környezetben telibe találta az mStore, mert ennyiért nem csak a 8/256 GB-os kiszerelés hiánypótló, az iPhone 13 Mini, a Zenfone 9 és a Galaxy S22 jókora felára miatt a kompakt méret is. A 8K videó csak bónusz, és bár a zoomhiányért kár, ügyes a makrókamera. Lehetne éppen tömzsibb és laposabb a kivitel, jól jött volna az IP-védelem és a jack kimenet, de nem ez a lényeg. Ezúttal a hangsúly nem a megapixeleken, a gigahertzeken és a táblagépes méreteken van, hanem a nagy szavak és számok helyett a kezes méreten, a hűvös működésen, a kitartó üzemidőn és a kritikus hibák elkerülésén. Egyre ritkábban jön ez össze a Xiaominak, ám most ismét összehozott egy ár/érték bajnokot, és persze ott van adu ászként a Poco F4 még olcsóbban, az egy tepsi, ez meg egy remek apróság.

Xiaomi 12X

Bone123

A készüléket az mStore.hu biztosította tesztre és itt lehet megvásárolni. Köszönjük!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés