2018. december 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Vodafone Smart N9 - csak ha piros hó esik

A szolgáltató nevével fémjelzett eszközök esetén általában a jó ár/érték arány említhető erős pozitívumként, itt azonban sajnos más a képlet, noha a tudás nem ugrott előre. Nem igazán jó vétel.

Bevezető, külső, kijelző

Az alacsonyabb árkategóriákban itthon is hatalmasat tarol a Xiaomi és a Meizu, ám amíg ezek a készülékek nem, vagy csak elvétve bukkannak fel szolgáltatói kínálatban, addig a konkurencia élvez némi előnyt, hiszen a többség cipőt a cipőboltból alapon szereti operátornál megvásárolni a telefont, ahol némi extra hűségidő aláírása esetén egy jelentős kedvezményt is kap a telefon árából. Ha pedig operátori kínálat, akkor felbukkannak a saját márkás termékek: azok a saját márkás termékek, amiket a Vodafone esetében dicsérni szoktunk, sőt, az utóbbi években kétszer is Különösen ajánlott minősítéssel illettünk (1, 2). Ezúttal sajnos nem a dicsérő szavak sorai jönnek.


[+]

Kezdjük az elejéről: tesztünk alanya egy Alcatel 3, amit egy enyhén tükrös, szürke hátlappal, illetve a szolgáltató jól ismert logójával változtattak meg, ezeken kívül azonban csak egy-két extra szoftver erejéig nyúltak hozzá. A teljes ára mindeközben 43 000 forint körül van, és bár tudjuk, hogy csomagtól függően akár 0 forintért is el lehet hozni, egy négymagos MediaTekkel szerelt, 2/16 GB-os tárolójú, 720p-s kijelzős eszközért ez a pénz kimondottan sok.


[+]

More screen, less frame, írja a doboz, ám a 77,1%-os kijelző-előlap arány ma már nem különleges, főleg nem 5,5 hüvelyken. A készülék mindenesetre nem érződik annyira nagynak, hiszen 18:9-es, magas, aránylag jól simul a kézbe. A tartozékoknál a szentháromság megvan, bár a használhatóságuk már nem ennyire meggyőző: a hagyományos töltőadapter kimondottan lassan dolgozik, a fülhallgató pedig zenehallgatásra a legkevésbé nevezhető alkalmasnak: ezeken kívül pedig a SIM-tűt és a microUSB kábelt találjuk a csomagban.


[+]

Jól néz ki a mobil, de kézbe venni már nem annyira meggyőző. Műanyag keret, üvegnek látszani akaró, de szintúgy plasztik hátlap, erősebb nyomásra halk nyekkenéssel reagáló oldalsó gombtrió és készülékház, elöl pedig ha nem is durván méretesek a kávák, ebben a fehér színben kimondottan feltűnőek. A kijelző egyébként nem rossz, jók a betekintési szögei, elegendő tud lenni a maximális fényereje és átlagon felüli a kontrasztja is, viszont a felbontását szokni kell egy komolyabb panel után, a minimális fényereje pedig elég magas, egy teljesen sötét szobában zavaró is lehet.

Kijelző-teszt
Mérés Vodafone Smart N9 Meizu M6 Alcatel 3x Nokia 1
Képátló 5,5 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,7 hüvelyk 4,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 720 x 1280 720 x 1440 480 x 854
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 382 nit 432 nit 378 nit 270 nit
Fehér fényerő (min.) 14 nit 1,8 nit 2,3 nit 13,35 nit
Fekete fényerő 0,22 nit 0,34 nit 0,26 nit 0,14 nit
Kontrasztarány 1736:1 1202:1 1729:1 1933:1
Színhőmérséklet 8061 K + kézi 7470 K 8070 K + kézi 7487 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Elöl, a felső káván három fekete pötty is megtöri a homológ felületet, a bal oldaliba került a fény- és távolságérzékelő páros, mellette a 8 megapixelre skálázott másodlagos kamera, amellett pedig egy apró ledes vaku, ami a szelfiket világítja meg. Markáns helyet foglal el a beszédhangszóró, de más feladata nincs, alul ugyanis egy mono hangkeltő került elhelyezésre a mikrofon mellett. A microUSB csatlakozó alulra, a 3,5 milliméteres jack pedig felülre került, így hagyományosnak mondhatjuk az elrendezést.


[+]

Már az első bekapcsoláskor, illetve a gyári hátlapi fólián figyelmeztet a telefon, hogy ne próbáljuk meg otthon szétszedni, hiszen bal oldalról, a jól ismert fiók segítségével mennek bele a kártyák, az egyik egy nanoSIM, a másik pedig egy microSD lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.