MWC 2024: Befutott a Skyphone, a műholdas okostelefon

Földfelszíni hálózatokon és műholdakon keresztül is folytat hanghívásokat.

Bár Magyarországon remek a mobilhálózati lefedettség, így nehéz olyan helyszínre tévedni, ahonnan még csak segélyhívás sem indítható (de nem lehetetlen), megnyugtató, ha telefonunk képes a műholdakkal is két irányban kommunikálni. Az Apple, a CAT és az Ulefone több készüléke alkalmas ilyesmire, ám csak SMS üzenetben, aki pedig kifejezetten műholdas hanghívásra vágyik, annak műholdas telefont kell vásárolnia.


[+]

A Közel-Kelet épp olyan terep, ahol nagyobb települések között szükség lehet az utóbbi képességekre, az Abu-Dzabi központú Yahsat pedig épp ilyen igények mentén bocsátott fel műholdakat. A Yahsat kötelékébe tartoznak a Thuraya műholdak is, ez utóbbi brand pedig elviszi a közelgő MWC-re a ma bejelentett Skyphone-t, amely D2D képességeivel a földfelszíni 2G/3G/4G/5G hálózatokra is felcsatlakozó, teljes értékű okostelefon Android 14 rendszerrel és műholdas SMS küldési, illetve beszélgetési képességekkel Európa, a Közel-Kelet, Afrika, Dél-Amerika, és Ausztrália térségének 150 országban.


[+]

Mobilos oldalról a Thurayának 370 nemzetközi partnere van a három nagy magyar szolgáltatót beleértve, a forma pedig, amikor a műholdas antenna ügyesen behúzódik az IP67 alapon por- és vízálló házba, valóban hagyományos okostelefonos, kameracseppes kivitelben, 6,67"-es FHD+ AMOLED panellel és Gorilla Glass védelemmel.


[+]

A specifikáció kapcsán a gyártó szűkszavú: a hardverről csak annyi derül ki, hogy egy nyolcmagos Qualcomm chip hajtja meg Kryo processzormagokkal, ami elég sok típust jelenthet, és azzal az információval is be kell telni, hogy az előlapra egy, a hátlapra pedig három kamera került.


[+]

A sajtóképek a kávák kapcsán kissé megengedőnek tűnnek, a Skyphone mindenesetre kint lesz a Mobile World Congress kiállításon, hogy közelebbről is szemügyre vegyük, és kicsivel bővebb specifikációhoz hozzájussunk. Árakat és elérhetőséget is az MWC-n várunk a legkorábban, a hazai forgalmazásra azonban nem vennénk mérget.

Előzmények

Hirdetés