Hirdetés

Tronsmart Bang Max - parti nagy hangszóró

Vízparton is használható a Tronsmart legújabb bulihoz szánt hangdoboza.

Hirdetés

Hangminőség, üzemidő, verdikt

Hat tagból álló, három utas aktív hangkeltő rendszer dolgozik a fekete fémfonat alatt két 30 wattos mélysugárzóval, két 20 wattos középsugárzóval és szintén két 10 wattos magassugárzóval, egy-egy 130 mm-es passzív membránnal a széleken a LED-körök között. A teljesítmény a gyártó szerint 130 watt, a maximális hangerő pedig 110 dB. Átlagosan mi 85 dB-t mértünk maximális hangerőn lejátszott fehér zajjal egyméteres távolságból, illetve zeneszámok lejátszása esetén a 90 dB feletti értéknél már erős torzítást tapasztaltunk.

Így épül fel belülről a Bang Max
Így épül fel belülről a Bang Max (forrás: Tronsmart) [+]

Ahogy a neve is utal rá, a Bang Max a basszust és a mély hangokat részesíti előnyben, ami egyáltalán nem segíti elő a sokoldalúságot, lévén egy-két zenei stílushoz illik, a többit már erősen torzítja és rontja a hallgatási élményt, hiába az ígért 60 Hz és 20 kHz közötti frekvenciatartomány. Alább látható egy csendes, de nem hangszigetelt (!) szobában mért eredmény, melyen az analóg kábelen és a Bluetooth-on keresztül érkező jelet vetjük össze ugyanazt a 44 kHz-es és 16-bites WAV tesztfájlt lejátszva maximális hangerőn.

Fehérrel jelölve a Bluetooth, zölddel az analóg beérkező jel eredményei
Fehérrel jelölve a Bluetooth, zölddel az analóg beérkező jel eredményei (forrás: Mobilaréna) [+]

A pontosság nem erőssége a hangszórónak, ahogy a zenei tisztaság sem. Egyrészt a Bluetooth-kapcsolat során rendszerint zavaró alapzajjal találkoztunk, másrészt bármilyen forrásból érkezett rá hang (Apple Music, YouTube Music, natív FLAC fájl), kásásan, a részleteket összemosva szólalt meg. A legpontosabb eredményt talán a SoundPulse EQ móddal és vezetéken keresztül érkező jellel érte el, alább az alapértelmezett EQ és a SoundPulse mód közötti különbség eredményei láthatók.

Különbségek az alapértelmezett EQ és a SoundPulse között analóg forrásból
Különbségek az alapértelmezett EQ és a SoundPulse között analóg forrásból (forrás: Mobilaréna) [+]

De nem laboratóriumi környezetben is mérhető és füllel kihallható egyes EQ-profilok közötti különbség. A Deep Bass mód helyenként ráemel a mélyekre és visszavesz az egyébként nem túlzottan képviselt középtartományból. A Classic nevű profillal hátrébb kerül a basszus, több szerephez jut a középtartomány, de a V-karakterisztikától ez sem mentesíti a hangszórót. Térhangzásról beszélni nagyon nem lehet, hiszen csak előre szórja a hangot az eszköz, illetve a basszust segítik a passzív radiátorok jobbról és balról. A sztereó szeparáció viszont korrekt, ha szemben állunk a hangszóróval, például David Bowie Space Oddity-ében könnyedén megkülönböztethetők a jobb és bal csatornán megszólaló hangok.

A Deep Bass és a Classic EQ beállítások az alapértelmezetthez hasonlítva
A Deep Bass és a Classic EQ beállítások az alapértelmezetthez hasonlítva (forrás: Mobilaréna) [+]

Tapasztalataink szerint legtisztábban maximum 60%-os hangerőn, illetve alatta szól az eszköz, efelé emelve már torzít. Használat során azt is tapasztaltuk, hogy hiába mondható korrektnek a Bluetooth-kapcsolat erőssége (-49 dBm), időnként pillanatnyi hangkimaradásokat produkál az eszköz 3-5 méteres távolságból csatlakoztatott forrásról is, pedig a gyártó szerint 18 méterig tartja a Bluetooth-kapcsolatot. Multipont nincs, egyszerre egy forrást kezel a hangszóró.

A beépített akkumulátor 18 000 mAh-s (11,1V / 6000mAh), ezt a mellékelt 30 wattos töltővel öt óra alatt lehet teljesen feltölteni és kikapcsolt LED-fényekkel, 50%-os hangerőn akár 24 órányi lejátszást ígér a Tronsmart. Két órányi folyamatos Bluetooth-on keresztül történő zenelejátszás után az alkalmazás még mindig 100%-os töltöttséget jelzett a telepre. A hátulra beépített USB-A csatlakozó használható más eszközök töltésére, telefont csatlakoztatva azt átlagosan 3 wattal (4,9V / 620mA) táplált. Szomorú, hogy nem fért el hátulra egy USB-C csatlakozó is, egyrészt jó lenne más eszközök töltéséhez, másrészt a hangszóró töltését is egyszerűbbé tenné.


Tronsmart Bang Max [+]

Összegzés

Konkurenciaként a JBL Boombox 3 vagy a Tribit Stormbox Blast említhető, előbbi jóval drágább kategóriát képvisel, utóbbi nagyjából egy szinten mozog a Tronsmart Bang Maxszel. Ha valakinek egy kültéri hangszóró kell, amiből düböröghet a basszus a kertipartin, a 200 amerikai dollár (hazai webshopokban 80 ezer forint) körüli árával a Tronsmart egy élhető ajánlat. Viszont nagyobb kertet már nem fog betölteni zenével, főleg azért, mert a maximális hangerő környékére érve már zavaróan torzít a hang még a SoundPulse bekapcsolásával is. A hosszú üzemidő pozitívum, ahogy a könnyen kezelhető és átlátható mobil alkalmazás is. Viszont javíthatná a gyártó az időnként akár 1-2 másodpercre is meg-megszakadó Bluetooth-kapcsolatot és pozitívum lett volna az SBC és az AAC mellett bővebb kodektámogatást is nyújtani. Az oldalakon világító LED-fények nem az én világom, de megadom a Bang Max hangszórónak pozitívumként. Szintén jó pont, hogy megvan a lehetőség a vezeték nélküli sztereó használatra, ha minimum kettővel rendelkezünk belőle, de a gyártó szerint akár százat is össze lehet szinkronizálni a Bang Max hangszórókból. Ár-érték arányban a Tronsmart ajánlata minden tökéletlensége ellenére jónak mondható, ha az ember egy nagyobb helyiségbe, kertbe, vagy kültéri használathoz keres mélyekben erős, boombox stílusú hangszórót és nem a zenei tisztaságot akarja firtatni, csak szeretné ha szólna valami tuc-tuc a háttérben.

viragdani01

A terméket a Tronsmart küldte el hozzánk tesztre. A gyártói weboldal itt, a német Amazon termékoldal pedig ide kattintva elérhető. A teszt elkészítésében közreműködött Wombath, ezúton is köszönet érte.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés