Hirdetés

Tronsmart Bang Max - parti nagy hangszóró

Vízparton is használható a Tronsmart legújabb bulihoz szánt hangdoboza.

Bevezető, doboz tartalma, külső

Idén tízéves a sencseni Tronsmart márka és a Mobilaréna olvasói már találkozhattak a cég termékeivel az elmúlt években, fülhallgatóikról és kisebb méretű hangszóróikról is voltak tesztjeink (amiket ide kattintva át lehet böngészni). Nekem személyes tapasztalatom nem volt még a márkával, így amikor ősszel megkerestek, hogy elküldenék a Tronsmart Bang Maxot, igent mondtam, gondolván kihívás lesz a teszt elkészítése.

A közel 7 kilós csomagolás
A közel 7 kilós csomagolás [+]

A Bang Max egy hordozható partihangszóró a gyártó szerint, bár a hordozhatóság már ott megkérdőjelezhető, hogy az eszköz 47 x 19,9 x 26 centiméteres és 6 kilogramm a hivatalos adatok alapján. Saját méréseink szerint kicsit (fél centivel) szélesebb a megadottnál a Bang Max, de csak 5,9 kilót nyom, ennek egy részét a 18 000 mAh-s akkumulátor adja. Ezt saját szabványú töltővel lehet ellátni árammal, a dobozban adott a hangszóró mellé a 30 wattos (15V,2A) fali táp. USB-C csatlakozót ne keressünk, az nincsen, de a dobozban a papír alapú gyorstalpaló mellett még kapunk egy mindkét végén 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozót is.

A doboz tartalma
A doboz tartalma [+]

Utóbbi azért jön jól, mert a hangfal a Bluetooth 5.3-as kapcsolat mellett képes analóg jelfogadásra is, mellette pedig adott egy SD-kártya olvasó és egy USB-A csatlakozó is rajta, melyről szintén képes hangot lejátszani. A csatlakozók a hátoldalon egy vastag gumiajtó alatt vannak, a fedél méretét az IPX6-os védettség indokolja, fröccsenő víznek ellenáll az eszköz, de víz alá nem meríthető. A felsoroltak mellett hátul van a töltőcsatlakozó is és találunk még két 6,3 mm-es bemenetet, az egyik mikrofonhoz, a másik gitárhoz, ezekhez kettő-kettő gombbal a hangerő és jelerősség állítására. Illetve itt hátul találunk még egy süllyesztett gombot, mellyel gyári állapotra állíthatjuk vissza a hangszórónkat, ha megválnánk tőle.

Az eszköz hátuljaAz eszköz hátulja Az eszköz hátulja [+]

A csatlakozók
A csatlakozók [+]

Elölről a logó felett egy gumisávban kapott helyet kilenc gomb és a töltöttséget jelző négy pötty, mögötte LED világítással. A gombokkal bekapcsolni és kikapcsolni tudjuk az eszközt, a Bluetooth-csatlakozást kényszeríthetjük, hangerőt állíthatunk, számot léptethetünk, megállíthatjuk a lejátszást. Ha több Bang Max hangszóróval rendelkezünk, itt van a lehetőség azok sztereó párosítására is a jobbról hatodik gombbal. Mellette a SoundPulse EQ-t kapcsoló gomb, melyről azt gondoltuk, hogy az összes (hat darab) hangszínszabályzó beállítási lehetőség között váltogat, de csak az alapbeállítást és a SoundPulse funkció között ugrál. A TC feliratú gomb a Broadcast+ módot aktiválja, ehhez minimum két ugyanolyan hangszóró kell, így kipróbálni nem tudtuk. Végül az utolsó gomb az Echo felirat, ami mesterséges visszhangot generál a lejátszott tartalomhoz.

A Bang Max felülről
A Bang Max felülről [+]

A nyomógombok
A nyomógombok [+]

A külső egyetlen érdekességet tartogat, vagyis kettőt, ezek a hangszóró szélein elhelyezett világító LED-körök. Ezek alapból be vannak kapcsolva és az iOS-re és Androidra is letölthető alkalmazáson keresztül vezérelhetők vagy a hangszórón található bekapcsoló gomb egy másodpercig tartó nyomogatásával. Három módban lehet kapcsolgatni, ezek ugyanazokat a mintákat ismételgetve világítanak az RGB színtérben, néha gyorsabban, néha lassabban, de ritmust pontosan követni nem tudnak. Videón mutatom mind a hármat lejátszott tartalom nélkül:

Az alkalmazáson keresztül egyébként teljesen kikapcsolható a megvilágítás, és mivel elég harsány fényei vannak az eszköznek, személy szerint én inkább ezek mellőzése mellett döntöttem. Két dolog még a külső kapcsán, aztán rátérünk a kapcsolatra és az alkalmazásra: a hangszóró súlypontja középen van, a talp pedig gumírozott borítású, így nem csúszkál, nem dől, illetve a fogantyú alján is fogást segítő gumicsíkok vannak. Nincs viszont vállra akasztható hevedernek csatlakozó a könnyebb hordozáshoz, melyet ekkora méretben általában kínálnak más modellek, például a Tronsmart saját Bang SE modellje is.

Hirdetés

LED-fényekLED-fényekLED-fények LED-fények [+]

Kapcsolat, kodektámogatás, app

Négy hangbeviteli módot támogat az eszköz: 3,5 mm-es analóg csatlakozó, USB-olvasó, SD-kártya olvasó, Bluetooth. Mivel a Bluetooth 5.3-as szabványt használja, így adott az LE-kapcsolati lehetőség, viszont a támogatott audiokodekek száma elenyésző, Android rendszerrel alapértelmezetten az SBC-t használja a hangszóró, Apple termékekkel pedig az AAC-t. Aki aptX-et, LDAC-t, egyebet keres, az nézzen más irányba, mert a Bang Maxban nem fogja megtalálni ezeket.


[+]

A hangszóró automatikusan nem vált a beviteli módok között, ezt manuálisan kell megtenni tapasztalatunk szerint. Az alkalmazásban van egy menüpont, ahol ezt megtehetjük. Ha van csatlakoztatott AUX vagy SD-kártya, akkor kékes színűre vált az ikon, rányomva vált a hangszóró, ezt pedig hangjelzéssel is megerősíti. Viszont tapasztalataink szerint ha telefonról szólt a zene Bluetooth-on, majd rádugunk egy másik, kábeles forrást és onnan elindítunk valamit, nem vált automatikusan az új forrásra, továbbra is vezeték nélkül várja az eszköz a jeleket.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A Tronsmart alkalmazás felépítése egyszerű. A főoldalon látjuk az appal kompatibilis termékeket, itt rányomunk sajátunkra, majd beugrik egy ablak, ahol az aktuális töltöttséget és hangerőt láthatjuk, valamint három lejátszásvezérlő gombot. A jobb sarokban beállítások, ahol automata kikapcsolást állíthatunk be (15 perces etapokból választhatunk vagy magunk határozhatunk meg egy adott intervallumot), frissíthetjük a firmware-t, amiből a teszt alatt a 0.2.0-s verzió volt a legfrissebb, megtaláljuk digitálisan a kézikönyvet, illetve lecsatlakozhatunk a hangszóróról. Ezt egyébként a Bluetooth-gomb hosszú nyomása is megteszi.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Az alkalmazás második oldala a hangszínszabályzó. Itt hat opció van, közülük öt előre beállított, ezekhez manuálisan nem nyúlhatunk hozzá. Az alap mellett van a SoundPulse nevű mód, ez a Tronsmart által kifejlesztett saját digitális jelfeldolgozó technológia, mely a durva zajok tompítását és a sztereó hangtér javítását ígéri. Van még basszuskiemelés, klasszikus zenéhez és rockhoz való, illetve egy egyéni beállítási lehetőség öt sávval.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Az alkalmazás utolsó oldalán találjuk a már kitárgyalt bemeneti opciók és LED-fények beállításait. Mellette kapcsolható a hangutasításos visszajelzés, és ha van bemeneti eszköz, ahhoz itt is állítható basszus, magas és visszhang. Az alkalmazás felépítése egyszerű, kezelése is könnyű, eltérés pedig nincsen az iOS és az Android verziók között.

Hangminőség, üzemidő, verdikt

Hat tagból álló, három utas aktív hangkeltő rendszer dolgozik a fekete fémfonat alatt két 30 wattos mélysugárzóval, két 20 wattos középsugárzóval és szintén két 10 wattos magassugárzóval, egy-egy 130 mm-es passzív membránnal a széleken a LED-körök között. A teljesítmény a gyártó szerint 130 watt, a maximális hangerő pedig 110 dB. Átlagosan mi 85 dB-t mértünk maximális hangerőn lejátszott fehér zajjal egyméteres távolságból, illetve zeneszámok lejátszása esetén a 90 dB feletti értéknél már erős torzítást tapasztaltunk.

Így épül fel belülről a Bang Max
Így épül fel belülről a Bang Max (forrás: Tronsmart) [+]

Ahogy a neve is utal rá, a Bang Max a basszust és a mély hangokat részesíti előnyben, ami egyáltalán nem segíti elő a sokoldalúságot, lévén egy-két zenei stílushoz illik, a többit már erősen torzítja és rontja a hallgatási élményt, hiába az ígért 60 Hz és 20 kHz közötti frekvenciatartomány. Alább látható egy csendes, de nem hangszigetelt (!) szobában mért eredmény, melyen az analóg kábelen és a Bluetooth-on keresztül érkező jelet vetjük össze ugyanazt a 44 kHz-es és 16-bites WAV tesztfájlt lejátszva maximális hangerőn.

Fehérrel jelölve a Bluetooth, zölddel az analóg beérkező jel eredményei
Fehérrel jelölve a Bluetooth, zölddel az analóg beérkező jel eredményei (forrás: Mobilaréna) [+]

A pontosság nem erőssége a hangszórónak, ahogy a zenei tisztaság sem. Egyrészt a Bluetooth-kapcsolat során rendszerint zavaró alapzajjal találkoztunk, másrészt bármilyen forrásból érkezett rá hang (Apple Music, YouTube Music, natív FLAC fájl), kásásan, a részleteket összemosva szólalt meg. A legpontosabb eredményt talán a SoundPulse EQ móddal és vezetéken keresztül érkező jellel érte el, alább az alapértelmezett EQ és a SoundPulse mód közötti különbség eredményei láthatók.

Különbségek az alapértelmezett EQ és a SoundPulse között analóg forrásból
Különbségek az alapértelmezett EQ és a SoundPulse között analóg forrásból (forrás: Mobilaréna) [+]

De nem laboratóriumi környezetben is mérhető és füllel kihallható egyes EQ-profilok közötti különbség. A Deep Bass mód helyenként ráemel a mélyekre és visszavesz az egyébként nem túlzottan képviselt középtartományból. A Classic nevű profillal hátrébb kerül a basszus, több szerephez jut a középtartomány, de a V-karakterisztikától ez sem mentesíti a hangszórót. Térhangzásról beszélni nagyon nem lehet, hiszen csak előre szórja a hangot az eszköz, illetve a basszust segítik a passzív radiátorok jobbról és balról. A sztereó szeparáció viszont korrekt, ha szemben állunk a hangszóróval, például David Bowie Space Oddity-ében könnyedén megkülönböztethetők a jobb és bal csatornán megszólaló hangok.

A Deep Bass és a Classic EQ beállítások az alapértelmezetthez hasonlítva
A Deep Bass és a Classic EQ beállítások az alapértelmezetthez hasonlítva (forrás: Mobilaréna) [+]

Tapasztalataink szerint legtisztábban maximum 60%-os hangerőn, illetve alatta szól az eszköz, efelé emelve már torzít. Használat során azt is tapasztaltuk, hogy hiába mondható korrektnek a Bluetooth-kapcsolat erőssége (-49 dBm), időnként pillanatnyi hangkimaradásokat produkál az eszköz 3-5 méteres távolságból csatlakoztatott forrásról is, pedig a gyártó szerint 18 méterig tartja a Bluetooth-kapcsolatot. Multipont nincs, egyszerre egy forrást kezel a hangszóró.

A beépített akkumulátor 18 000 mAh-s (11,1V / 6000mAh), ezt a mellékelt 30 wattos töltővel öt óra alatt lehet teljesen feltölteni és kikapcsolt LED-fényekkel, 50%-os hangerőn akár 24 órányi lejátszást ígér a Tronsmart. Két órányi folyamatos Bluetooth-on keresztül történő zenelejátszás után az alkalmazás még mindig 100%-os töltöttséget jelzett a telepre. A hátulra beépített USB-A csatlakozó használható más eszközök töltésére, telefont csatlakoztatva azt átlagosan 3 wattal (4,9V / 620mA) táplált. Szomorú, hogy nem fért el hátulra egy USB-C csatlakozó is, egyrészt jó lenne más eszközök töltéséhez, másrészt a hangszóró töltését is egyszerűbbé tenné.


Tronsmart Bang Max [+]

Összegzés

Konkurenciaként a JBL Boombox 3 vagy a Tribit Stormbox Blast említhető, előbbi jóval drágább kategóriát képvisel, utóbbi nagyjából egy szinten mozog a Tronsmart Bang Maxszel. Ha valakinek egy kültéri hangszóró kell, amiből düböröghet a basszus a kertipartin, a 200 amerikai dollár (hazai webshopokban 80 ezer forint) körüli árával a Tronsmart egy élhető ajánlat. Viszont nagyobb kertet már nem fog betölteni zenével, főleg azért, mert a maximális hangerő környékére érve már zavaróan torzít a hang még a SoundPulse bekapcsolásával is. A hosszú üzemidő pozitívum, ahogy a könnyen kezelhető és átlátható mobil alkalmazás is. Viszont javíthatná a gyártó az időnként akár 1-2 másodpercre is meg-megszakadó Bluetooth-kapcsolatot és pozitívum lett volna az SBC és az AAC mellett bővebb kodektámogatást is nyújtani. Az oldalakon világító LED-fények nem az én világom, de megadom a Bang Max hangszórónak pozitívumként. Szintén jó pont, hogy megvan a lehetőség a vezeték nélküli sztereó használatra, ha minimum kettővel rendelkezünk belőle, de a gyártó szerint akár százat is össze lehet szinkronizálni a Bang Max hangszórókból. Ár-érték arányban a Tronsmart ajánlata minden tökéletlensége ellenére jónak mondható, ha az ember egy nagyobb helyiségbe, kertbe, vagy kültéri használathoz keres mélyekben erős, boombox stílusú hangszórót és nem a zenei tisztaságot akarja firtatni, csak szeretné ha szólna valami tuc-tuc a háttérben.

viragdani01

A terméket a Tronsmart küldte el hozzánk tesztre. A gyártói weboldal itt, a német Amazon termékoldal pedig ide kattintva elérhető. A teszt elkészítésében közreműködött Wombath, ezúton is köszönet érte.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés