Hirdetés

TCL 40 SE - esetleg

Javult az elődhöz képest a TCL 40 SE, de vajon ez elég-e ahhoz, hogy pozíciót szerezzen magának egy nagyon erős mezőnyben?

Adatkapcsolat, összegzés

Nincs 5G, de adott a hazai 4G-sávok támogatása, illetve a Wi-Fi 5-ös modem is képes 5 GHz-en kommunikálni, ami pozitív fejlődés az elődhöz képest. A hálózati sebesség átlagosnak mondható 4G-n, van Wi-Fi hívás és VoLTE, utóbbi automatikusan be is van kapcsolva. A hívások hangereje elfogadható, a másik fél érthető, bár a hangszóró kicsit dobozos. A rezgőmotor erős a telefonban, hívások esetén érezhetően jelez, de a rendszer kisebb visszajelzéseihez én inkább kikapcsoltam, ott már zavaró volt erőssége. Adott a Bluetooth 5.1, de nincs nagy felbontású kodek támogatása. Navigálni BDS, GPS, Glonass, Galileo hálózatokon tud, és van NFC, ezen kívül egyéb extrát nem találunk. A 2.0-s vezetékes adatátviteli sebesség visszafogott, de lévén lassú a tárhely is, így annyira nem zavaró ez sem, mint egy csúcsmobil esetében.

Hirdetés

(forrás: Mobilaréna) [+]

Verdikt

TCL 40 SE
Pro
Hosszú üzemidő
Friss Android
Igényes megjelenés és összeszerelési minőség
Van NFC és FM-rádió
Kontra
Alacsony felbontású kijelző
Akadozó rendszer
Eltűnt a töltőfej a dobozból
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 6 pont
Sebesség 5 pont
Szoftverfelület 6 pont
Fotózás, videózás 4 pont
Hangminőség 6 pont
Adatkommunikáció 7 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (USD, 4/128 GB) 169

Ha azt nézzük, hogy milyen volt a TCL 30 SE és odatesszük mellé a 40 SE-t, úgy tűnik, hogy ez nem egy rossz készülék. De ha szélesebbre tárjuk a konkurenciára nyíló ajtót, bekerülnek olyan versenyzők is a látótérbe, mint a Redmi Note 11, ami bár tavalyi modell, megeszi reggelire a TCL ajánlatát. De ha valakinek nem tetszik a Xiaomi telefonokon futó rendszer, említhető a Motorola Moto G31 is értelmes konkurensként, ami szintén AMOLED panellel jön, van egy ultraszéles kamerája és erősebb rendszerchipet ad, amivel a mindennapi feladataink elvégzése is vállalhatóbb lesz, mint amit a TCL 40 SE rendszeresen meg-megakadó felületén el tudunk érni. A 90 Hz-es kijelző színei, betekintési szögei és fényessége is jó ahhoz képest, hogy ISP panelről beszélhetünk, de a HD felbontást 7 hüvelykes képátlóhoz közeledve érdemesebb lenne elfelejteni. Én legalábbis inkább dolgoznék egy 60 Hz-es, de FHD felbontású panellel.

Jobbak lettek az adatkapcsolati lehetőségek a telefonban az elődhöz képest, de semmiben sem egyedülálló kategóriájában. Üdvözlendő az 5 GHz-es Wi-Fi és az NFC, de utóbbit beárnyékolja a gyengécske ujjlenyomat-leolvasó, ami lassú, de legalább pontatlan is. A hangszórók az elmegy minőséget hozzák, az üzemidő remeknek mondható, van 3,5 mm-es jack és FM-rádió, bővíthető a tárhely és egész friss az Android 13 is. Sőt, még a kamera sem teljesen vállalhatatlan.

TCL 40 SE
TCL 40 SE [+]

Az elmúlt egy évben történt áremelések fényében a 169 dolláros induló ár sem tűnik soknak a 40 SE-ért, de a korábban felsorolt konkurensek fényében így is nagyon nehéz versenybe kerül. Mindenesetre üdvözlendő a fejlődés az elődhöz képest, ez is valami.

A terméket a magyarországi márkaképviselet adta kölcsön a teszthez, ezúton is köszönjük!

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Előzmények

Hirdetés