TCL 40 SE - esetleg

Javult az elődhöz képest a TCL 40 SE, de vajon ez elég-e ahhoz, hogy pozíciót szerezzen magának egy nagyon erős mezőnyben?

Kamera, média

A három hátlapi kamerából egy ad értelmezhető fotózási lehetőségeket, ez az 50 MP-es főkamera, a maradék két szenzor egy-egy 2 MP-es segédszenzor. Az egyikkel makrókat lehet fotózni, a másik pedig a mélységadatok gyűjtésével szorgoskodik a portrék esetén, de van egy olyan gyanúnk, hogy utóbbi folyamatokban többet nyom a latba az algoritmus, lévén a 8 MP-es előlapi kamerával is lehet nagyjából ugyanabban a minőségben portrékat készíteni.


[+]

2 MP makró

Így, hogy itt a tavasz és elkezdtek nyílni a virágok, kicsit könnyebb a makró fotókhoz témát találni. Viszont az elkészült képek minőségében nincs kegyelem. Az alacsony felbontású 1/5”-es szenzor fix fókusszal bíró, f/2,4-es fényerejű 3P lencsék mögött csinál valamit, aminek a végeredménye egy hatalmas nagy adag képzaj. Az ideális 4 centiméteres táv megtalálása sem feltétlenül könnyű, de ha el is találjuk, az erős tavaszi napfényben is nagyon sötét képeink születnek, amik részletességükben sem virágzóak, ha közeli témát fotóznánk, érdemesebb a főkamerát használnunk (akár 50 MP-es felbontásban) és kivágnunk a kép közepéből, sokkal részletesebb, kevésbé zajos és jobb dinamikával bíró képet kapunk, szemléltetésként ott van a fotók között a pitypang.

Helyzetfelismerő bekapcsolva és kikapcsolva

[+]

Mielőtt rátérnénk a főkamera képeire, érdemes pár másodpercet áldozni a fenti két képre. Az első az automatikus helyzetfelismerővel, a másik ennek kikapcsolásával készült. Az látható, hogy az AI sokkal szaturáltabb és világosabb képeket készít, a helyzetfelismerő deaktiválása a valósághoz közelebbi reprodukciót nyújt. Az AI ugyanakkor már nem annyira vészesen színez, mint a tavalyi modellekben, a 2.0-s helyzetfelismerő pedig pontosabban veszi észre, mi van a kameránk előtt. Végül bekapcsolva hagytam, egyrészt azért, mert gyárilag be van kapcsolva, másrészt azért, mert az 50 MP-es képek esetén nem működik, harmadrészt pedig azért, mert a helyzetfelismerő az esti képeknél jól jött, ahol ha manuálisan akartam elindítani az éjszakai fotós módot, háromból háromszor összeomlott a kameraszoftver.

12,5 MP főkamera

A helyzetfelismerő rovására írhatjuk, hogy kissé túlszaturált képeink születtek, azt viszont nem, hogy gyenge a vonalélesség és szoftveres túlélesítéssel próbálkozik a telefon, de ennek vége pedig az lesz, hogy minden apróbb részlet digitális masszává kutyulódik össze, ha az ember belenagyít és jobban megnézi a fotót. Normál esetben arra, amire a legtöbben használják, elég a 4:1-es összevonást használó szenzor, mert értelmezhető képeink születnek, egyértelműen látszik, hogy minek kellene rajta lennie, de lehet, hogy érdemesebb lett volna egy natív 12 MP-es, de jobb minőségű szenzort használni, mert akkor nem lett volna annyi feladata a képfeldolgozó egységnek.

50 MP főkamera

A főkamera mozgáskövető autofókusszal, 5P lencsékkel és f/1,8-as apertúrával dolgozik, és ahogy fentebb írtam, az AI-t vagy bármilyen egyéb képjavító cuccot a teljes felbontásban már nem tudunk használni. Az 50 megapixeles képek kissé fakók, a gyenge lencserajzolat ezekre is jellemző és kevés a valódi részlet. Este nagyon nehezen kezeli a fényforrásokat, szétégnek a fényesebb részek a képeken, itt is a vállalható minőség az, amit sikerült elérni. A nagy felbontású képek mentése jelentősen több időt vesz igénybe, másodpercekig gondolkodik ezeknél a telefon, így gyorsan mozgó témákat nem érdemes ezzel fotóznunk. A szoftverben van hosszú expozíciós mód, ehhez érdemes állványra rakni a telefont, illetve van egy Egyszeri felvétel nevű opció, ami több fotót és rövid videót rögzít egyszerre 20 másodperc alatt, majd ezekből gifet gyárt, filtereket tesz rá, ez jópofa, de semmi olyan, amit az előre telepített Google Fotókon belül ne tudna megtenni az ember manuálisan.

8 MP előlapi kamera

U-alakú szigetben lóg be a kijelzőbe felülről a fix fókuszú 1/4”-es szenzort, 4P lencséket és f/2-es apertúrát használó előlapi kamera. Ez a gyenge dinamikán kívül szerintem elfogadható minőséget biztosít a fotókhoz, este zajos ugyan a végeredmény, de egyértelműen kivehető a képek alanyának arca, illetve van a kijelzőt fehéren felvillantó vaku is nagyon sötét helyzetekre. A portré mód háttérelmosásának minősége pont olyan mesterkélt, mint általában, a szoftver egyértelműen az arcot és a ruhát ismeri csak fel, de azt sem tökéletesen, a kabátom kapucniját vagy a fejhallgatómat már összemosta a háttérrel. Vannak olyan aranyos extrák a szoftverben, hogy integetéssel elindíthatjuk a fotózást, de semmi egyéb extra.


Videóban a 1080p (FHD) és 30 fps a felső határ az előlapi és a hátlapi kamera által is, nincs stabilizálás sem, és a hanggal is akadnak problémák szerintem, nagyon dobozos felvételek készültek, a szoftverben pedig nincs lehetőség a mikrofon beállításaival babrálni, maximum kikapcsolni lehet a hangot. Van lassított felvételre lehetőségünk, illetve a Művészi hatások menüben különböző filtereket és effekteket tehetünk a videókra, például mintha esne az eső, de ennyiben ki is fújtak az extrák.


Tartalomlejátszáshoz csak az L3-as Widevine DRM szint adott, szóval HD felbontású streamre nem képes a telefon, maximum 480p-re. Van viszont FM-rádió, ami az elődből valamiért kikerült, ez jó hír, de nincsen gyárilag telepítve videó- vagy zenelejátszó, ezeket magunknak kell beszereznünk, vagy különben a galériára és a YouTube Musicra leszünk utalva.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Előzmények

Hirdetés