Hirdetés

TCL 40 SE - esetleg

Javult az elődhöz képest a TCL 40 SE, de vajon ez elég-e ahhoz, hogy pozíciót szerezzen magának egy nagyon erős mezőnyben?

Hirdetés

Doboz, külső, kijelző

Közvetlen elődjéhez hasonlítva fogyott a telefon, vékonyabb lett a keret alul és zsugorodott az előlapi kamerának otthont adó notch is. Ezzel párhuzamosan viszont eltűnt a fali adapter és a tok a dobozból, legalábbis a hozzánk eljutott, még nem piaci csomagolásban érkezett modell mellett csak egy USB-C kábelt, fülhallgatót és SIM-tálca nyitót találni. De a TCL weboldala és egy bemutató videó szerint is piaconként eltérő, hogy jár-e töltő a telefon mellé. Mindenesetre nem lenne rossz, ha mellékelnék, mert a mobil 18 wattot képes felvenni, ami vállalható töltési sebesség a belépőszinten, középkategória alján.


[+]

Változatlan, hogy a telefon bal oldalából előhúzható SIM-tálca egyszerre két nanoSIM mellé befogad egy microSD-t is, utóbbiból akár 1 TB méretűt is. Az is változatlan, hogy a ház műanyag mindenhol, ettől függetlenül nem recseg, nem ropog, bár kicsit csúszik a csillogós hátlap. Az ujjlenyomat-leolvasó átkerült a hátdalról a keret jobb oldalára, ez a megoldás problémás lett. A szenzor nincs süllyesztve vagy kiemelve, az alap beállítással pedig elég csak megérinteni ahhoz, hogy olvasson. Viszont minden létező bőrfelületet megpróbál leolvasni, a 167,91 x 76,5 x 8,45 milliméteres házat pedig nem könnyű úgy megfogni, hogy az ember ne érjen hozzá akaratlanul a leolvasóhoz, ezek következménye pedig rendszerint az, hogy a ”túl sok próbálkozás történt, próbálja újra 30 másodperc múlva” üzenet fogad a kijelző feléledésekor. Van elkerülő megoldás, a beállításokban kicsit lejjebb kell görgetni, és beállítani, hogy csak gombnyomás után olvasson a szenzor, de a pontosságán ez sem segít, általában két-három próbálkozás kellett hozzá, hogy felismerjen a 40 SE ujjlenyomatról. Van 2D-s arcazonosítás, az némileg gyorsabban dolgozik, de kevésbé biztonságos.


[+]

Az ujjlenyomat-leolvasó lassúsága egyébként nem is a telefon feloldásánál a leginkább zavaró, mert az ember már csak megszokásból is bepötyögheti a kódját, de mivel van NFC is a készülékben, így ha érintés nélküli fizetéshez szeretnénk használni a készüléket, egyszerűbb és biztonságosabb lenne, ha normálisan működne a biometrikus azonosítás. További információk a telefon keretéről: kicsit recés.


[+]

Alul az USB 2.0-s Type-C csatlakozó mellett elfért a 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozó, mikrofon és hangszóró, és ugyanez megtalálható a keret tetején is. Ne tévesszen ugyanakkor meg senkit a felső hangszórórács, ez csak a beszédhangszóró kivezetése, végeredményben pedig oké, hogy több helyen szól a telefon, de sztereónak csak csúfolni lehet. A hangminőség dobozos, a mélyeket egyáltalán nem ismeri a rendszer, a hangerőt 50% fölé emelve pedig erős torzításban lesz részünk, ha egy-egy rövid YouTube-videót szeretnénk megnézni, arra elég, de egy koncertfelvételhez vagy egy hosszabb beszélgetős műsorhoz ez már kevés, lehet, nem véletlenül mellékelik a jack csatlakozós fülhallgatót a dobozban.

A telefon teteje és aljaA telefon teteje és alja A telefon teteje és alja [+]

Az előlapot a 6,75 hüvelykes kijelző foglalja el, értelmezhető mennyiségű kávával és kerettel, de ezen az árszinten ez a megjelenés standardnak mondható, nincs is vele különösebb probléma. Az már kevésbé szimpatikus, hogy 6,75”-re csak 720 x 1600 pixel fért el, ez 260 ppi-s képpontsűrűséget jelent, és a telefont arcunkhoz kicsit közelebb emelve szemmel látható pixeleket. Némileg kompenzálhat, hogy az LCD panel 90 Hz-es frissítésre is képes, illetve van a rendszerben automatikus mód, ami 60 és 90 Hz között vált attól függően, hogy mi van a kijelzőn.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés TCL 40 SE TCL 30 SE Samsung Galaxy A04s Redmi Note 11 Motorola Moto E40 Realme 8 5G
Képátló 6,75 hüvelyk 6,52 hüvelyk 6,5 hüvelyk 6,43 hüvelyk 6,5 hüvelyk 6,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1600 720 x 1600 720 x 1600 1080 x 2400 720 x 1600 1080 x 2400
Technológia IPS LCD (90 Hz) IPS LCD PLS LCD (90 Hz) AMOLED IPS LCD (90 Hz) IPS LCD (90 Hz)
Fehér fényerő 516 / 568 nit 539 / 641 nit 407 nit 420 / 546 nit 451 nit 403 / 510 nit
Fehér fényerő (min.) 3,3 nit 6,6 nit 8,1 nit 2,0 nit 11,6 nit 2,5 nit
Fekete fényerő 0,36 nit 0,2 nit 0,24 nit 0 nit 0,24 nit 0,3 nit
Kontrasztarány 1568:1 2999:1 1695:1 végtelen 1879:1 1344:1
Színhőmérséklet 8404 K + kézi 8200 K + kézi 7282 K + kézi 7626 K + kézi 6800 K + kézi 6738 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A fényerő bár magasabb az átlagos IPS-nél, ugyanakkor nem túl combos, tavaszi napfény alatt azért már a panel tükröződik, így olvashatósága erősen romlik, de legalább adott a rendes közelségérzékelő és környezeti fényérzékelő a keretben, így az automatikus fényerőállítás pontos. Van ezen felül egy napfény-mód, ami állítólag extra fényességet biztosít, a gyakorlatban szemmel látható változást nem hozott. A beállítások között a NXTVISION menüt megnyitva találhatjuk meg a napfény-módot, ezen felül pedig különböző képjavítókat, olvasási módot, szemvédő módot, és egyéb beállításokat a kijelzőre vonatkozóan. A TCL szoftvere ügyesen alkalmazza ezeket, így nem tűnik vészesnek a HD+ felbontás, de egy ekkora panelen jobb lett volna az FHD.

NXTVISION beállítások a kijelzőre vonatkozóanNXTVISION beállítások a kijelzőre vonatkozóanNXTVISION beállítások a kijelzőre vonatkozóan NXTVISION beállítások a kijelzőre vonatkozóan (forrás: Mobilaréna) [+]

A mobil 190 grammot nyom, sötétszürke és lila színben elérhető, a súlyelosztása jó, a három kamera alig emelkedik ki a hátlap síkjából, így nem is nagyon dülöngél a telefon. A súlyelosztása is jó, arra viszont érdemes felkészülnie a potenciális vásárlóknak, hogy a hátlap a ráeső fény szögétől függően csillog. A keretben elfért volna még egy értesítő LED is esetleg, de ezt helyettesítendő van a mindig éber kijelzőhöz hasonló megoldás, ami bejövő értesítések esetén megmutatja az órát és az aktuális értesítést fekete háttér előtt, de erre vonatkozó beállítási lehetőséget a szoftverben nem találtam.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Előzmények

Hirdetés