Hirdetés

TCL 30 SE - nem az igazi ez SE

Itthon egyelőre nem kapható, de külföldről rendelve sem a piac legjobb ajánlata a TCL új szériájának egyik legolcsóbb darabja.

Hardver, UI

Ezen a ponton egy időre félretettem ezt az anyagot, majd azzal a felkiáltással ültem vissza írni, hogy na, mivel vagyok elmaradva. Hát ezt pont stimmel a hardverre, aminek legfontosabb összetevője egy MediaTek Helio G25-ös lapka, ami egy másfél éves chipset. Olyan telefonokban van, mint a Moto E7 (40k), a Redmi 9A (40k), meg a Nokia G10 (50k), ebből pedig nagyjából sejthető, hogy a TCL 30 SE árszintjén már meglehetősen vérszegény. 4 GB RAM viszont jár (ez ebben a kategóriában már elvárás), a 64 GB belső tároló helyett pedig 128 GB is választható, bár még mindig a lassúcska eMMC 5.1-es szabvánnyal.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark TCL 30 SE Redmi 10 Blackview A95 Motorola G30 Realme 8i
Rendszerchip MediaTek Helio G25 MediaTek Helio G88 MediaTek Helio P70 Snapdragon 662 MediaTek Helio G96
Geekbench 5 (single/multi) 154 / 895 pont 365 / 1148 pont 311 / 1536 pont 305 / 1265 pont 540 / 1858 pont
GFXBench Car Chase onscreen 5,8 fps 8,2 fps 7,1 fps 13 fps 12 fps
GFXBench Car Chase offscreen 3,7 fps 9,9 fps 8,1 fps 7,2 fps 14 fps
GFXBench Man. onscreen 21 fps 17 fps 19 fps 34 fps 33 fps
GFXBench Man. offscreen 12 fps 25 fps 22 fps 20 fps 37 fps

Viszont — és itt mindenképpen dicséretet osztok — a TCL 30 SE már az Android 12-re épített TCl UI 4.0.1-gyel érkezik, ami elvileg a teljes 30-as szériát meghatározza. És ezt még nem láttuk, mert a Dani által tesztelt 20 R még a régi OS-t kínálta, sok szempontból történt előrelépés. Nem mondom, hogy a rendszer szélsebes, de a hardverhez mérten korrekt tempóval zajlik az ügymenet, persze ehhez kapásól jól jön, hogy a felbontás is alacsony. A mindennapi műveleteknél nincs probléma. Aztán persze elfogy a lendület, a böngészés már szaggatós, bizonyos felületeken a gombsor felugrására is várni kell csöppet, a Facebook is ugrálva gördül, ha pedig már több alkalmazást is nyitva tartunk, esetleg a háttérben zajlik valami letöltés, akkor a menü is elkezd darabossá válni. Mondhatni, hogy hamar elérjük a hardver korlátait, persze, hogy el lehet ezzel létezni, és nyilván ha felületesen vizsgáljuk csak a terméket, akkor beköltözés nélkül elviselhető a rendszersebesség, de csak kicsit kell nekiállni a kusztomizációnak, hogy megérkezzünk a falhoz, ahonnét már nem annyira rózsás a produkció.

[+]

Vannak kedvenc játékaim telefonon. Nem ezen a lövöldözős-partraszállós vonalon mozgok, egyszerűbb, pár percre kikapcsoló apróságokról van szó, mint amilyen a jó öreg Rider, de ha eggyel komolyabb szintre lépünk, akkor ott van a Pinball Deluxe. Na, hát ez már nem indult el a remek TCL berendezésen. A TikTok legalább nem szaggat, a Waze is navigál, szóval működik szinte minden rendesen, a nagy erőforrásigényű játékokról azonban le kell mondani. Maga a felület meglehetősen letisztult, szellős, van oldalról előhűzható gyorsmenü, háromféle ikonrajzolat, sötét mód, témák, gesztusvezérlés, egykezes mód, de nincs duplakoppos felébresztés, always-on kijelzés és értesítési LED. Van néhány tök felesleges rendszeralkalmazás, mint a “lezárás” ikon, amit kiraktak kedvesen a főképernyőre és ha megnyomjuk, akkor lezár a kijelző, kellett, mint egy falat kenyér.

[+]

A NXTVISION fantázianevű képjavító bigyó is megvan, ez kontrasztot és szaturációt tol a megtekintett fotókra és videókra, Game box néven van egy felület, ahová a játékaink gyűlnek és itt külön lehet kapcsolni turbó módot, ami egy Helio G25-nél lényegében mindegy, van egy optimalizálás ikon, ami nagyon vicces, mert nem nyit meg semmit, hanem kicsit animál, aztán lent kapunk egy popup ablakot azzal, hogy mennyi memória szabadult fel. Fent van alapból a Booking, az Amazon, a Microsoft Start, a LinkedIn és a TikTok, egy sereg játékdemó, plusz kitoltak egy mappát a főképernyőre azzal a névvel, hogy “legnépszerűbb alkalmazások”, ez pedig letöltési linkeket tartalmaz, ami a TCL szerint esetleg beszerzendő. Szóval megint kicsit túl van tolva szoftveresen, és akkor még azokról a tényleg hasznos dolgokról nem is esett szó, mint amilyen a diktafon, a zenelejátszó, a videolejátszó, vagy az adatmásoló. Bőven lehet itt takarítani az első bekapcsolást követően, mert még a komplett Google eszköztár összes ikonja is ott mosolyog a menüben, amit egyébként kategorizálni is lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés