Hirdetés

Sony WF-1000XM3 - mindent a zajszűrésért?

Az aktív zajszűrés nagyon ritka vendég a teljesen vezetékmentes fülhallgatók körében, viszont a magas áron kívül sok egyéb kompromisszumot is kíván.

Hirdetés

Sokan elvből ellenzik az aktív zajszűrést, jellemzően egy-két kezdetleges termék által keltett negatív szóbeszéd miatt, ám a valóság az, hogy nagyon kiforrták magukat ezek a hangkeltők az elmúlt néhány évben, és ez alól a WF-1000XM3 sem kivétel - legalábbis ami a külső zajok tompítását illeti.

A teljesen vezeték nélküli fülhallgatók esetén nagyon ritkán találkozunk ezzel a helyigényes technológiával, pont az értelemszerű okok miatt: két pici fülhallgatóba antennamodult, akkumulátort, mikrofont, erősítőt és hangkeltőt tenni önmagában is nehéz feladat, aminek a végén egy, az átlagnál nehezebb és nagyobb termék jön létre, viszont ha mindezt tetézzük az aktív zajszűréssel, akkor biztos, hogy nagyon megcsúszik a méret, a tömeg és az ár is. Pontosan emiatt ajánlható csak szűk réteg számára mai tesztünk alanya.

Technikailag lenyűgöző, fülben hordani azonban nem mindig kényelmes ennyi mindent
Technikailag lenyűgöző, fülben hordani azonban nem mindig kényelmes ennyi mindent [+]

Kezdjünk az alapokkal, illetve a kartondoboz kibontásával. Odabent megtaláljuk a két fülhallgatót, a töltőtokot, továbbá jó néhány szilikon illesztéket, ami mindenképpen pozitív a hordhatóság és az optimális hangminőség szempontjából. Tölteni a hozzá tartozó USB Type-C kábellel lehet a 77 grammos tokot, adaptert egyébként nem kapunk, és ami még szomorúbb, hogy kimaradt a vezeték nélküli töltés lehetősége is, miközben egyébként igencsak méretes lett a külső, főleg, ha az ember a kecses, bármikor zsebre vágható AirPods (és egyéb társai) dimenzióiban gondolkodik.


[+]

Számomra nagyobb probléma, hogy ugyanez a nagy méret jellemzi a fülhallgatókat is, tehát biztosan mindenki füléből ki fog lógni a termék, szilikonos-gumis illesztés pedig csak a szokásos hallójáratos módon van, tehát a fülkagylót nem támasztja semmi, hiába az elvileg ergonomikus kialakítás, millióféle ember fülére nem lehet tervezni, és szerintem markáns méretben és tömeggel csak az segít a biztonságon, meg persze a tartós, komfortos hordhatóságon, ha a fülkagyló-üreget is támasztja egy cserélhető, többféle méretű szilikon hurok.


[+]

A 79 990 forintba kerülő, tehát olcsónak korántsem mondható Sony termék esetén sokan alapvetőnek gondolhatnák, hogy a gyártó által fejlesztett, igen jó minőségű hangátvitelt kínáló LDAC nevű Bluetooth-kodek rendelkezésre áll, ám a valóság kijózanító: kizárólag az alap SBC/AAC kodekeket támogatja a jelfeldolgozó, tehát már eleve nagyon visszafogott bitrátával tud az aprócska, 6 milliméteres meghajtóhoz eljutni a hang. Ebből adódóan a korlátozott részletesség deklarálható, és némi, minimális alapzaj is természetes jelenség, noha egyébként a gyártó mellett szóljon, hogy amit lehetett, azt kihozták belőle: vállalhatóan szól, üt a basszus, van egy élénk középtartomány, és fent sem fullad ki teljesen a produkció, de tényként kell kezelni, hogy ha nincs szükségünk aktív zajszűrésre, akkor a teljes vezeték nélküliség mellett is jelentősen jobb zenei hangzással rendelkező eszközt is választhatunk ezért az összegért.


[+]

Csatlakoztatni nem bonyolult az eszközt, a hagyományos BT-keresős megoldás tökéletesen működik, és egyébként NFC is van, tehát érintéssel is párosíthatunk. A gyártói Headphone Connect alkalmazás funkcionalitásában igencsak korlátozott az LDAC-képes fülhallgatótársakhoz képest, de még így is van egy jól paraméterezhető hangszínszabályzó, és persze követhetjük a fülhallhatók töltöttségét is. Akkumulátorral egyébként igen jól bírja a kütyü, 4-5 órát közepes hangerő mellett minden további nélkül végigzenél, és a tokjával még további három töltést pumpálhatunk bele, tehát akár egy 24 órás ciklus sem okoz problémát neki.


[+]

Vezérelhetőség terén nem lehet okunk panaszra, mindkét oldalon érintésérzékeny felület uralja a fülhallgatók külső burkolatát, tehát válthatunk zajszűrés vagy zajbeengedő mód között, léptethetünk számok között, de igény szerint akár teljesen személyre is szabhatjuk a vezérlést a gyártói alkalmazásban. Ki- és bekapcsolásra természetesen soha nincs szükség, ha eltesszük a töltőtokba a füleseket, passzívvá válik a Bluetooth-kapcsolat.

Ami a zajszűrést illeti, érezhető, hogy a Sony ebbe a kütyübe is beletette a munkát és azt a tapasztalatot, amivel a Bose mellett lehet egy lapon említeni a zajszűrési hatékonyságukat. Tényleg nagy élmény az, hogy repülőn, buszon metrón, villamoson hallgathatunk halk zenét úgy, hogy közben a monoton zajokból aligha szűrődik be valami, és persze kifelé sem fogunk senkit zavarni. A zárt, in-ear kialakítás önmagában elég jó passzív zajtompítást ad, aztán persze bekapcsolt ANC-vel más dimenzióba kerül a külvilág kizárása, ez tény. De ebben a kütyüben rengeteg kompromisszumot kíván meg.


[+]

Minden tiszteletem a Sony-é, hogy a teljesen vezeték nélküli, töltőkapszulás vonalon is terjeszti az aktív zajszűrést, de ez a termék nálam most nem talált: egyrészt, felhasználóként biztosan nem szeretnék ennyi funkcionalitás- és komfortbeli kompromisszumot kötni még egy olyan jó funkcióért sem, mint az aktív zajszűrés, tesztelőként nem látom azt a lehengerlő előrelépést, ami a két évvel ezelőtti, szintén zajszűrős WF-1000X-hez képest történt, vásárlóként pedig jó eséllyel nem fizetném ki azt a kétszeres szorzót, ami új árban a kettő közt a kifutó modellhez képest van. Hiányzik a vezeték nélküli töltés, a fejlett kodektámogatás, a komfortosnál jóval nehezebb és nagyobb a két füles, meg a töltőtok is, így összességében pedig azt mondanám, hogy ha aktív zajszűrő, akkor a következő időszakra még válasszunk nyakpántos fülest vagy hagyományos fejhallgatót, és 1-2 év múlva térjünk vissza ugyanerre a kérdésre.

szentkuti11

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Előzmények

 • Sony Xperia 1 - megérett a meggy

  Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

 • Sony Xperia 10 - aránytalan

  Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

 • Sony Xperia XA2 és XA2 Ultra duplateszt

  Szinte mindenben fejlődött az XA széria új generációja, de főleg az üzemidő és az ujjlenyomat-olvasó jelentős a friss hardveren és néhány, egyébként pozitív apróságon kívül.

Hirdetés