Hirdetés

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre

A Tab S9 Ultra a táblagépek svájci bicskája, ami kinyílik a zsebben az árat meglátva.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomag

Kiemeltem a 14,6”-en, 208,6 x 326,4 x 5,5 milliméteren és 732 grammon abszurd méretű Galaxy Tab S9 Ultra óriás érintőtáblát a Samsung tesztpakkjából, és egy ideig csak ültem magam előtt azon morfondírozva, mi a fenét kezdjek egy ekkora batár nagy szerkezettel, amit kényelmetlen tartani, amin lehetetlen virtuálisan gépelni, és ami sok szempontból a praktikusság/képernyőméret arány rossz oldalára billen. A csomagban mellékelt, de külön beszerzendő billentyűzetes tok azonban meghozta a heuréka momentumot, és tíz tesztnappal később nem tudok komplettebb táblagépet mondani a piacon, bár a koronázáshoz az iPad Prónak azért akad egy-két szava.

A Tab S9 Ultrát és tartozékát könnyű összekeverni egy OLED-es laptoppal
A Tab S9 Ultrát és tartozékát könnyű összekeverni egy OLED-es laptoppal [+]

Megvettek a tökéletes feketéket és kirobbanó színeket kínáló AMOLED panelek zsebméretben, és idővel akkorára híztak, hogy amikor Dell ultrabookomat lecserélve felbukkant az Asus oldalán egy 15,4"-es, 2,8K felbontású, 10 bites, 120 Hz-es OLED-es Vivobook 270 ezerért (Ryzen 5 5600H, 16/512 GB, 90 wattos töltés, adapter a dobozban), pusztán a képernyő miatt bevállaltam a windowsos szenvedést és az 1,8 kg-ot egy jóval munkára barátibb és légiesebb, LCD-s MacBook helyett.


[+]

Így az amoledes Samsung Tabot billentyűzetes tokjával a Pogo porton és mágnesesen összecuppantva, 1414 gramm tömeggel és 14 milliméterre hízva mindjárt otthon éreztem magam, hogy gyorsan hátba vágjon a 12/256 GB-os WiFi-s alapmodell 545 és az 5G-s változat 600 ezer forintos ára, további, abszurd 170 ezerrel a billentyűzetes tokért. Hogy mennyiért?! A 12/512-es Tab S9 ára adatkommunikációs tudás szerint 590/650 ezer, a 16/1024-esé pedig 715/775 ezer forint + tartozék, szóval a Samsung tábla az elit ultrabookokkal versenyez, tokjával együtt pedig határozottan nem áll meg a lábán vagy támaszkodik az ember ölében olyan stabilan, mint egy hordozható számítógép erős, megbízható zsanérja.

Ilyen vékony oldalról
Ilyen vékony oldalról [+]

Az biztos, hogy a Tab S9 Ultrát a Samsung mindenes szerkezetnek szánja a böngészéstől kezdve a szórakozáson és a tanuláson át a munkáig és a kreatív alkotásig, bár egyetlen USB-C porttal hátrányban van egy windowsos szerkezet számos kimenetével és csatlakoztatható perifériájával szemben, az extra lóerőkről és a komolyabb játékhoz passzoló aktív hűtésről nem is beszélve. Az M2-es MacBook és iPad pedig profi munkában és kreatív szerkesztésben van előnyben, plusz jobban optimalizált alkalmazásokban. Ám tud a Samsung a 19-re lapot húzni: a Tab S9 család és S Pen tolla IP68-as alapokon por- és vízálló (ez a jelzés nem szerepel a billentyűzet leírásában) és a Snapdragon 8 Gen 2-t sem kell lesajnálni, elvégre nincs ma Androidon gyorsabb hardver, 5G opcióval és windowsos laptopnál garantáltan alacsonyabb fogyasztással.


[+]

Magyarán igencsak sokrétű a szerkezet, amit kényelmesebb persze lapos felületen használni, mint magunkon megtámasztva, és amely elég jó minőségű billentyűzetet kapott, bár itthon is angol nyelvű kiosztással. Azért minden ékezet és szimbólum ugyanott elérhető, mint egy magyar kiosztású billentyűzeten, csak fejből kell tudni, mi hol van. Rövid, de kellemes a gombok függőleges mozgása, kellemesen klikkelő visszajelzéssel és elég nagy méretben, hogy több órán át kényelmes legyen rajta gépelni (azért egy laptopnál előny, hogy a billentyűzet picit magasabban van). A tapipad pedig elég nagy és pontos, hogy az amúgy gond nélkül csatlakoztatható egér kihagyható legyen akár képszerkesztéskor, bár az Asus érintőpárnája hatékonyabb, a MacBooké pedig elvitathatatlanul piacvezető. Nálam viszont egyértelmű előny a 4:3-as iPad ellen a Galaxy Tab 16:10-es képaránya AMOLED panellel ugye – ideje lenne az Apple M3-mal várt termékfrissítés esetében ezt a Samsungtól leutánozni.

A tollat hátul lehet tölteni
A tollat hátul lehet tölteni [+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab S9 Ultra Samsung Galaxy Tab S8 Ultra Huawei MatePad Pro Apple iPad Pro 12.9 (2020)
Képátló 14,6 hüvelyk 14,6 hüvelyk 10,8 hüvelyk 12,9 hüvelyk
Felbontás 1848 x 2960 1848 x 2960 1600 x 2560 2048 x 2732
Technológia Dynamic AMOLED 2X (120 Hz, HDR10+) Super AMOLED (120 Hz, HRD10+) IPS IPS (Liquid Retina)
Fehér fényerő (max.) 378 / 922 nit 444 / 911 nit 420 / 510 nit 495 / 600 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0,33 nit 0,25 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen 1271:1 1980:1
Színhőmérséklet 7028 K + kézi 7071 K + kézi 8448 K + kézi 7072 K + kézi


[+]

A szemünk nem ússza meg szárazon a 120 Hz-es, 2960 x 1848 pixeles HDR10+ panelre nézve (a noccs a két 12 megapixeles kamerával azért kikerülhető lett volna), a pazar minőséghez pedig nem csak vékony kávák, hanem alacsony fényvisszaverődés és magas fényerő is jár, hogy odakint, közvetlen napfényben is remekül látható maradjon minden, éjjel pedig szemkímélően sötét. A Widevine L1 védelem és a HDR streaming is remekül áll a kijelzőnek, a multimédiát pedig két-két AKG (Harman Kardon) által hangolt hangszóró kerekíti ki rövid oldalon, erélyes és telt hangzással, egész használható mélyekkel. Így sima ügy a Tab S9-cel a játék, a videózás, a filmezés és nagyjából minden. Az érintési érzékenység is kitűnő az edzett üvegen, plusz ott a dobozban a felül is tárolható, bár csak hátul tölthető, bluetoothos S Pen 4096 nyomásponttal, egy rakás tollfunkcióval, pontos és gyors írásfelismeréssel és remek rajzélménnyel.

Jóval mélyebben nyúlik hátra a Tab S9 Ultra az asztalon egy laptopnál
Jóval mélyebben nyúlik hátra a Tab S9 Ultra az asztalon egy laptopnál [+]

Ám azért akad bár buktató az úton: a laptopoknál kötelező adapter itt kimaradt, a 45 wattos töltésrátával a 11200 mAh-s telepet pedig hosszú idő csurig tölteni. Nincs jack kimenet vagy infra, megvan viszont a microSD bővítés a tálcát a mellékelt tűvel kilökve, az 5G-s változat pedig egy nanoSIM befogadása mellett programozható eSIM-et is kínál. A Tab S9 Ultrának nem csak roppant vékony kivitele lenyűgöző, hanem profi alumínium szerkezete is: semmi nem recseg vagy akar meghajlani, nem érezni a konstrukciót kényesnek és sehol nem jut be por vagy víz a házba, legfeljebb fény a 13 + 8 megapixeles hátlapi kamerák lencséje mögé. Azért billentyűzetes tokkal már bizonytalanabb a szerkezet, teljesen függőlegesre nem állítható a kijelző, a támasztékot hátrahajtva pedig jóval terebélyesebb a tablet egy laptopnál. Valamit valamiért: itt a tok simán lekapható, ott csak ritkán.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés