Samsung Galaxy J6+ - csak hátul dupláz

A dél-koreaiak is tudnak ujjlenyomat-olvasót és dupla kamerát adni a középkategóriában, a kérdés, hogy a régebbi rendszerchip hátrányait mennyire lehet érezni.

Hirdetés

Advertisement

Bevezető, külső, kijelző

Néhány éve még szó szerint elárasztották szerkesztőségünket a nagyobb márkák középkategóriás tesztmobiljai, mostanra egy bizonyos árszint alatt szinte csak a kínaiak hoznak igazán versenyképes telefonokat, gondolhatunk itt a Xiaomi (Redmi) eszközökre, a Honorokra, esetleg a Meizukra. Kevés gyártó közül a Samsung az egyik, amelyik még érdemben jelen kíván lenni ebben a szegmensben, ám a termékek valahogy nem akarnak látványosan fejlődni az évek alatt, sőt! Tartsunk egy gyors specifikációs összehasonlítást a szolgáltatónál két éves és mai, 70-80 000 forintos, friss Samsung modellekről. A Samsung Galaxy J5 (2017) annak idején 300 Mbps letöltési sebességű, Cat.6-os LTE-t, ac-s WiFi-t nyolcmagos, 14 nanométeres Exynos 7870 rendszerchipet, Super AMOLED kijelzőt, f/1,7-es apertúrájú, 13 megapixeles hátlapi kamerát, ugyanilyen felbontású szelfiegységet és előlapi ujjlenyomat-olvasót kínált.


[+]

Ezzel szemben nézzük meg tesztünk mai alanyát, amit Galaxy J6+ néven hoznak forgalomba: ősrégi, 28 nanométeres Snapdragon 425 rendszerchip, ezzel párhuzamosan csak 150 Mbps elméleti maximumú LTE, kizárólag 2,4 GHz-es Wi-Fi, hagyományos IPS kijelző, 8 megapixelre csökkentett előlapi kamera és oldalra került ujjlenyomat-olvasó. A kijelzőt növelték, 5,2-ről 6 hüvelykre, de ezzel szinte egyenes arányosságban ment utána a méret is, hiszen a kijelző/előlap arány érdemben nem fejlődött, annak ellenére sem, hogy az előlapi gombok eltűntek, tehát további helyet vesz el az alsó, virtuális sáv. Milyen fejlődést kap a felhasználó? Kap 300 mAh-val nagyobb kapacitású akkumulátort, cserébe 18 grammal nehezebb, 1,5 centivel magasabb és fél centivel szélesebb telefont tart a kezében. 2-ről 3 GB-ra nőtt az alap RAM, a belső tárhelyet pedig 16-ról 32 GB-ra duplázták, illetve a hátlapi kamera kapott egy 5 megapixeles segédet, a szokásos, háttérelmosós extra funkcióval. Mindezzel nagyjából a felsorolás végére is értünk. A mi tesztkészülékünk a VIP Phone-tól érkezett, ezúton is köszönjük!


[+]

A Samsung az egyik olyan gyártó, amelyik már jó ideje tud úgy műanyag telefont kínálni, hogy az elsőre fel sem tűnik, kellemes, már-már üveges tapintású a hátlap és a keret, szépek az illesztések, nem gyűjti csúnyán az ujjlenyomatokat, az összeszerelés minősége pedig kifogástalan, tökéletesen merev készülékházban feszesen működő gombok és stabil csatlakozók kaptak helyet, szó szerint kézzel fogható a cég minőségbiztosítása, ami még mindig nem igazán erőssége a kategóriabeli konkurenciának.


[+]

Gyorstöltési lehetőség híján hagyományos adaptert és microUSB kábelt találunk a dobozban, a Samsung is elszórja még idén az utolsó, raktáron maradt példányokat, aztán remélhetőleg teljesen átállunk a Type-C-re, nem csak androidos, de Apple-téren is. Nem maradt le a Galaxy J6+-ról a 3,5 milliméteres jack csatlakozó sem, és ami szintén jó hír, hogy három különálló kártyahely jutott bele, így a dual SIM-képességek akkor is érvényesíthetők, ha mellette kihasználnánk a microSD-bővíthetőséget.

Kijelző-teszt
Samsung Galaxy J6+ Xiaomi Redmi 6 Meizu M6 Honor 7A
Képátló 6,0 hüvelyk 5,45 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5,7 hüvelyk
Felbontás 720 x 1480 720 x 1440 720 x 1280 720 x 1440
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 465 nit 370 nit 432 nit 482 nit
Fehér fényerő (min.) 4,6 nit 0,8 nit 1,8 nit 3,5 nit
Fekete fényerő 0,32 nit 0,27 nit 0,36 nit 0,31 nit
Kontrasztarány 1453:1 1371:1 1202:1 1557:1
Színhőmérséklet 7780 K + kézi 7238 K 7470 K 7648 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Nézzünk rá a 6 hüvelykes, 720 x 1480 pixeles IPS kijelzőre! Méréseink alapján nem marad el maximális fényerőben az AMOLED-es elődöktől, ugyanolyan jól van beállítva a fehéregyensúlya, nem süti ki a szemünket éjszaka, és még a kontrasztja is magasabb az átlag LCD-knél, ugyanakkor mégis fakónak, árnyalatszegénynek tűnik azokhoz képest, pixelsűrűségben pedig ugyebár visszaestünk, hiszen nőtt a méret, de a felbontás nem: 274 ppi-s érték nem tragikus, de azért soknak sem mondanám: a kontúrokon, éleken nagyon is látszik a kompromisszum. A betekintési szögek jók, az érintésérzékelés is tökéletesen teszi a dolgát.


[+]

Jé, ez elöl is villan! Mondtuk körülbelül három éve az akkori J5-ös Samsungról, azóta már meg sem lehet lepődni azon, hogy előlapi vaku van egy efféle termékhez, bár jó eséllyel ez már csak a hagyomány része, hiszen a szoftveres képernyővakuval sokkal természetesebb hatás érhető el, és a Galaxy J6+ is használja erre méretes kijelzőjét, ha erről van szó. Kimaradt viszont a színes értesítési LED, és természetesen az always-on kijelzőt is néhány árkategóriával feljebb kell keresni. Örömteli, hogy a dupla hátlapi kamerarendszer nem lóg ki a mobil síkjából, így semmiféle billegést vagy hintázást nem tapasztalunk, ha asztalon próbáljuk nyomkodni a telefont.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés