Régi-új sztereó Bluetooth fülesek

Hirdetés

Sztereó Bluetooth fülhallgató, mint olyan

A sztereó Bluetooth fülhallgatók létezése abszolút nem új dolog, három éve már publikáltunk is egy írást három akkoriban jónak számító headsetről. Lássuk be: elméletileg nagyon jó dolog egy efféle eszköz. Maga a headset önmagában is egy okos találmány, telefonálás közben mind a két kezünk szabad, vezetés - netán BKV-zás - közben sem kell kétségbeesnünk. Ehhez ugye annyit rak hozzá egy sztereó Bluetooth headset, hogy zenét is tudunk hallgatni vele, ráadásul madzagok és kényelmetlenség nélkül, elméletileg. Napjainkban már az alsó-középkategóriás telefonok is ismerik a Bluetooth szabványt, jelentős részük pedig bővíthető memóriával van megáldva, elméletileg tehát nincs gátja a fejlődésnek és az efféle eszközök elterjedésének.

De valamiért mégsem terjednek el. Az első generációs eszközöknél véleményem szerint a hangminőséggel és a kényelmi faktorral egyaránt gond volt. Nem akarok megbántani senkit, aki mondjuk egy Motorola HT820-at birtokol, de egy ehhez hasonló cuccal a fejünkön emberek közé menni elég nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot, plusz szerintem kényelmetlen, közepes hangminőségű és drága - ez persze nem csak a HT820-ról, hanem gyakorlatilag az összes kortársáról elmondható. Valószínűleg a gyártók is észrevették, hogy ez így nem lesz jó, a manapság kapható cuccok épp ezért sokkal kecsesebbek és kényelmesebbek, legalábbis ránézésre. Az árcímkék is mérsékeltebb összeget tartalmaznak, most már "csak" 15-20, nem pedig 30.000 forintot kell kiadnunk egy efféle eszközért. Persze ez sem mondható olcsónak, hiszen ennyiért már egy high-end utcai fülhallgatóhoz is hozzá tudunk jutni, de alapvetően reálisnak mondható: ez a vezeték nélküliség ára.

Egy dolog azonban mit sem változott, ez pedig a kompatibilitás. A sztereó Bluetooth fülhallgatók ugye az A2D (Advanced Audio Distribution) nevű profilon alapulnak, melyet elméletileg minden 2.0-s BT-vel ellátott készülék támogat. Az A2DP jó minőségű hangot tud sugározni Bluetooth frekvencián keresztül, sztereóban és monóban egyaránt. Persze az ezt használó eszközök teljes értékű használatához azért más is kell: telefonáláshoz a headset (HSP) és a hands-free (HFP) profilok, a gombok működtetéséhez pedig az Audio/Video Remote Control profil.(AVRCP). Ismétlem: ezeket elméletileg minden mai telefon támogatja, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy az univerzálisnak mondott tartozékok csak az azonos gyártótól származó mobiltelefonokkal tudnak együttműködni, emiatt pedig elég zsákbamacska jellegű tevékenység lehet ilyesmit vásárolni. Némi techinfo jelleggel megemlíteném, hogy az A2DP kötelezően támogatja az alacsony komplexitású SBC kodeket (ez felel az enkódolásért és a dekódolásért), plusz opcionálisan támogatja MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, AAC és ATRAC kodekeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés