Hirdetés

Napjaink sztereó Bluetooth fülhallgatói - 1. rész

Hirdetés

Nokia BH-604

A sztereó Bluetooth fülhallgatók nem igazán tudtak teret nyerni maguknak az elmúlt években. Utoljára februárban jelentkeztünk egy rövid teszttel, melyben amellett, hogy bemutattuk magát a technológiát, két figyelemre méltó fülhallgatót is leteszteltünk. A SpeedShop jóvoltából most újabb fél tucat eszközzel bővült a hazai repertoár, melyeket egy két részes cikkben be is mutatunk tisztelt olvasóinknak. A felhozatal elég vegyes, új és kevésbé új modellek egyaránt megtalálhatók benne, de mivel eddig eléggé elhanyagoltuk a kiegészítők ezen szegmensét, úgy éreztük, hogy mindenképp be kell mutatnunk az összeset. Vágjunk is bele!

Sztereó Bluetooth headsetek
[+]

Első versenyzőnk Finnországból érkezett, a mezőny legdrágább modellje, a Nokia BH-604, melyért bruttó 30.000 forintot kell kifizetnünk. Ezért cserébe egy zenehallgatásra kihegyezett fülhallgatót kapunk, mely kialakításában és méreteiben egyaránt egy otthoni hifi fülesre emlékeztet, mérete 190 x 180 x 75 milliméter, tömege pedig 250 gramm.

Nokia BH-604

A fülhallgató kialakítása nagyon kényelmes, köszönhetően annak, hogy a pánt hosszát és a fülre ülő rész szögét lehet állítani. Mint az a fenti képen is látszik, az egész füles alaphelyzetben feszül, de szerencsére nem annyira, hogy nyomja az ember fejét, csak annyira, hogy stabilan ráüljön. A pánt tetején finom, párnázott felület található, a fülre ülő részek is nagyon kényelmesek, ellenben zárt kialakításúak, azaz a környezet zajait abszolút nem halljuk, ha zenét hallgatunk a BH-604-en.

Nokia BH-604

A gombok és egyéb dolgok kivétel nélkül a jobboldali részre kerültek, oldalt két számléptető/tekerő gomb kapott helyet, maga a fülrész kívülről két hatalmas gombba (a play/pause-ban és a hívásfogadóban) torkollik, alulra a töltő csatlakozója, a mikrofon és a hangerőállító csúszka került. Utóbbi az egyetlen kifogásolható elem a fülhallgatón, ugyanis alaphelyzetben kicsit lötyög, ami bár a használhatóságát nem befolyásolja, nagyon-nagyon halk zenénél hallani a kotyogását séta közben. Ezek közelében található egyébként a szolid fényt kibocsátó led, mely informálja a felhasználót a fülhallgató állapotáról. A fülhallgatót szabványos vékony csatlakozós Nokia töltővel tudjuk tölteni, ami előnyös, mert ilyen azért elég sok embernek van. A töltési idő másfél óra, ezt követően 18 óra beszélgetési, 19 óra zenehallgatási vagy 2 hét készenléti idő garantált. Ez az 500 mAh-s akkumulátor létének ismeretében reálisnak tűnik, én teljesen lemerülve hoztam el a fülest, 5-10 percig töltöttem, ami elég volt egy másfél óra zenehallgatásra.

Nokia BH-604

A hangminőség zenehallgatásnál kifejezetten jó. Háttérzaj, sistergés abszolút nincs, a hangok tiszták és jól elkülöníthetők, a mélyebb tartomány viszont érzésem szerint egy hajszálnyival erőteljesebb a kelleténél. Telefonálás közben már nem ilyen jó a BH-604, a mikrofon elég gyengén teljesít, amit mondjuk kompenzál, hogy a környezeti zajokat kizáró fülhallgatóban a legtöbben úgyis ordibálni fogunk, tehát a másik fél hall minket. A vételi oldalon nem volt komolyabb baj, beszélgetőpartnereink kicsit visszhangzani fognak, de lehet érteni őket, úgyhogy ez túlélhető. Összességében tehát elmondhatom, hogy a Nokia felsőkategóriás fülhallgatója egy kiváló eszköz, mely telefonálásra közepes mértékben, zenehallgatásra pedig kiválóan alkalmas. Értelemszerűen nem nyújt olyan hangminőséget, mint egy ugyanennyibe kerülő hifi fejhallgató, de a telefonokhoz gyárilag kapott füleseket lemossa a pályáról.

Nokia BH-604

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés