Hirdetés

PhotoFast i-FlashDrive EVO bemutató

Hirdetés

Az Apple okostelefonok és táblagépek felhasználói a vásárlással együtt elvileg vállalják ugyan azt, hogy a belső tárhely bővíthetetlensége miatt a tárterület előbb vagy utóbb betelik, sokak mégis meglepődnek, amikor ez a pillanat elérkezik. A felhőalapú tárhelyek megjelenése persze enyhített a problémán, de a hazai internetcsomagok mérete még mindig korlátozhatja a felhasználást, a sok esetben magas roamingköltségekről nem is beszélve. A PhotoFast pont azért fejlesztette ki eszközét, hogy valamelyest áthidalja a zárt szoftver korlátait, és egy olyan pendrive-ot dobott piacra, amellyel könnyedén lehet bizonyos fájlokat mozgatni és lejátszani, emellett a fontos adatokról még biztonsági mentés is készíthető.

Az 52,46 x 25,9 x 9 milliméteres dimenziókkal és mindössze 17 grammos tömeggel rendelkező eszköz több változatban, vagyis többféle csatlakozóval került forgalomba, a microUSB-s és 30 tűs mellett a hozzánk eljutó Lighning csatlakozós tartozék is megvásárolható már; ez egyébként azt is jelenti, hogy nem csak iOS-hez, hanem Androidhoz is gyártanak kompatibilis kütyüt. A lightningos variáns kizárólag iOS 7.0-val, vagy annál frissebb operációs rendszerrel működik együtt, minden olyan készülékkel kompatibilis, ami az újfajta csatlakozóval került forgalomba (iPad mini, Retina kijelzős iPad mini, iPad 4, iPad Air, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, ötödik generációs iPod touch). A 16 GB-os tárhellyel rendelkező újdonságot a hagyományos csatlakozón keresztül ugyanúgy rá lehet kötni számítógépre, mint bármelyik másik pendrive-ot, ilyenkor 10 MB/s sebességgel lehet fájlokat másolni, ami átlagosnak mondható. A Lightning és a 30 tűs portoknak köszönhetően pedig átalakító nélkül megoldható az iEszközökhöz való csatlakozás is, mi az előbbi verzióból kaptunk egy tesztpéldányt. Ez az iPadre 2,7 MB/s-mal, iPhone-ra pedig 2 MB/s-mal töltötte fel az adatokat, visszafelé mindkét esetben maximum 500 KB/s-mal tudtunk fájlokat mozgatni. Az i-FlashDrive EVO használatához iOS esetén egy alkalmazás letöltése szükséges, amit az App Store-ból bármikor elérhetünk, ezután pedig már bátran használható a PhotoFast eszköze.

PhotoFast i-FlashDrive EVO bemutató PhotoFast i-FlashDrive EVO bemutató PhotoFast i-FlashDrive EVO bemutató PhotoFast i-FlashDrive EVO bemutató

Az indításhoz nincs más dolgunk, mint csatlakoztatni a pendrive-ot, majd a felugró ablakban az igenre kattintva elindul a program. A kezdőoldalon százalékban kifejezve láthatjuk az eszközünk és az i-FlashDrive elérhető tárhelymennyiségét. A jobb felül található fogaskerék ikonra rányomva a beállításokhoz jutunk, ahol bekapcsolhatjuk, hogy látszódjanak a rejtett fájlok, valamint a fájlkiterjesztések. Szintén itt aktiválható, hogy a szoftver automatikusan mentse-e a névjegyzéket, a naptáreseményeket, valamint a fotókat, nem utolsó sorban pedig a Dropbox felhőtárhelyünket is hozzácsatolhatjuk az apphoz, ami egyébként gazdag funkcionalitással bír, bár a backup funkció önmagában is rendkívül hasznos. Külön részlegbe menthetjük a zenéket, a képeket, a videókat, a dokumentumokat, a hangjegyzeteket és az egyéb fájlokat, szinte minden formátumot kezel az app, a DivX a népszerűek közül az egyetlen, amit a videóknál nem ismer. Az iOS eszközön tárolt kontenteket az appon keresztül megnyithatjuk vagy átmásolhatjuk a pendrive-ra, a másolásra viszont nincs mindig szükség, hiszen a pendrive-on tárolt tartalmak közvetlenül is megnyithatók vagy lejátszhatók, a fájl formátuma ebből a szempontból lényegtelen. Hasznos, hogy a korábban említett névjegyzékről, naptárbejegyzésekről, valamint fotókról nem csak egyesével lehet biztonsági mentést készíteni, hanem minden ilyen típusú tartalmat egy gombnyomással eltárolhatunk a külső meghajtón. A folyamat tehát egyszerűen és jól működik, a másolási sebesség pedig bár lehetne kicsit gyorsabb, a korábbi megoldásoknál jobban teljesít az újdonság.

A PhotoFast i-FlashDrive EVO külföldön 90 euróba, vagyis körülbelül 30 ezer forintba kerül, ami egy 16 GB-os pendrive-ért nagyon húzós ár. Egy sima OTG-s pendrive Androidhoz már akár tized ennyiért megvásárolható, de az ítélkezés előtt el kell fogadni azt a tényt, hogy az iOS egy más felépítésű operációs rendszer, amely ebből a szempontból közel sem olyan nyitott, mint a zöld robotos OS. Maga a koncepció mindenképpen dicséretes (főleg az, hogy meg tudták csinálni, nincs túl sok hasonló kütyü a piacon), a könnyed és hibamentes működés is pozitívum, azoknak pedig, akik relatíve kis adattárolóval rendelkező kütyüt vettek, és mondjuk sokat fotóznak, vagy csak magukkal vinnének nagyobb filmeket is mondjuk egy külföldi útra, hasznos társa lehet a PhotoFast terméke. Ugyanakkor a termék ára intő példa azoknak, akik iPhone vagy iPad vásárlása előtt állnak, nem biztos ugyanis, hogy megéri a legkisebb tárhellyel szerelt verziót választani; ebből a szempontból mondjuk szerencsétlen, hogy a 32 GB-os változatok a felsorolt eszközök kínálatából eltűntek.

Legendd

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

 • Retina kijelzős iPad mini - bár mindig így lenne

  A második generációs, retina kijelzővel szerelt iPad mini elődjével ellentétben a legkorszerűbb hardverre építkezik, aminek köszönhetően kategóriájának egyik legjobbja.

 • Apple iPad Air - szállj fel magasra

  Az amerikai vállalat frissítette táblagépes termékportfólióját, az elnevezés pedig igaznak bizonyul; az új készülék tényleg nagyon könnyű és rendkívül gyors lett.

 • Apple iPhone 5s - tud ujjat mutatni

  Az iPhone 5 újdonsága külsőre nem sokat változott, de erősebb hardver, fejlettebb kamera, valamint egy Home gombba épített ujjlenyomat-olvasó került bele.

 • Apple iPhone 5 - öt lett S

  Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

Hirdetés