Nokia 5.3 - tavalyról megmaradt

A HMD által mostanság piacra dobott Nokiákban a világon semmiféle izgalom nincs. De az 5.3 az árával sem fog szívrohamot okozni, még akár sikeres is lehet.

Adatátvitel, üzemidő

Nagy meglepetés nincs, a hazai 4G hálózatokon remekül működik az 5.3, böngészéshez nem meglepő módon a Chrome-ot kínálja a rendszer. A 4.2-es Bluetooth kicsit már koros, de a működésével nem volt gond, a műholdas pozíciószerzés is gyorsan összejött A-GPS, GLONASS és BDS rendszereket használva. Az USB 2.0-s, a WiFi kétcsatornás, az NFC adott, szóval különösebb panaszunk az árkategória ismeretében nem lehet.

Hirdetés

[+]

Ahogyan az üzemidő kapcsán sem, korrekt készenléti idővel kecsegtet a Nokia, a 4000 mAh-s akkumulátor az alacsony felbontású kijelzővel ilyen szempontból üdvös párosítás, simán összejöhet két nap anélkül, hogy töltőt kéne keresni. A gyorstöltés minimálszinten valósul meg a 10 wattos adapterrel, akkumulátorkímélő módok az alapvető, platformszintű megoldáson túl nemigen vannak, vezeték nélküli töltési lehetőség szintén nincs.


[+]

Nokia 5.3
Pro
Árához képest erős hardver
Oldalsó gombba épített LED
Két évig garantált szoftverfrissítés
Jack, NFC, FM-rádió, infra
Kontra
Alacsony felbontású kijelző
Csak a főkamera teljesítménye értékelhető
Felesleges Google Segéd gomb
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 8 pont
Szoftverfelület 7 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (4/64 GB, HUF) 59 900

Összegzés. Hát, nehéz ítéletet mondani a Nokia 5.3-ról, mert bizonyos dolgokban rendben van, más paraméterek alapján viszont eléggé a futottak még mezőnybe lehet sorolni. Az biztos, hogy papíron a 60 ezer forintos ár mellé kínált négy kamera, régi, de elég erős chipset, 4 GB RAM, jókora telep és nagy kijelző tartozik, ugyanakkor a fotózásra leginkább csak a főkamera jöhet szóba, de az sem egy csoda, videózásban egyértelműen gyenge a gép, a kijelző felbontása pedig elmarad az elvártaktól. Viszont az árazás ezúttal nem csúszott félre annyira , a Redmi 9 is ennyi hivatalos forrásból, noha abban jobb a kijelző és az akkumulátor is, ha viszont azt nézem, hogy ezzel a chipsettel mi a kínálat, akkor a TCL 10L jóval drágább. És ezzel együtt abban is jobb a kamera és a kijelző. Szóval ez egy relatív erős vas az árához képest, de minden másban viszont spórolós, ám két évig garantáltan jön rá frissítés, a gyári Android kezelhetősége pedig nem túl bonyolult. Van benne NFC, értesítési LED, remek ujjlenyomat-olvasó, mindene működik, ha nem akarták volna túlerőltetni a kamerás vonalat négy, sok hozzáadott értéket nem kínáló szenzorral egy jobb felbontású kijelző helyett, akkor még ajánlani is tudnám, de így csupán egy halovány Tetszett a jutalma, ami ahhoz képest elég jó, hogy az utóbbi időkben a Nokiák még ilyesmit sem tudtak nálunk összekaparni. A 60 ezer forintos sávban játszik még a kifutófélben lévő Redmi Note 8T, 70 lepedőre esett le a Google-nélküli (mintha pont a legnagyobb ellentéte lenne az 5.3-nak), de sokkal-sokkal erősebb és jobb képességű Huawei P40 Lite ára, van Galaxy A21s, ami jóval gyengébb, meg Honor 9X még Google alapokon, ami viszont szintén nem mai haver. De ezt most kábé újra kiadták Honor 20e néven, a chipset karcsúbb, de minden más jobbnak mondható, szóval azért vannak ellenfelek, 70-ért már üzemidő-bajnok Realme 6i is akad hivatalos forrásból. De a felsorolt, jobb vételnek számító cuccokon túl viszont van egy sereg nem felsorolt, sokkal rosszabb (vagy régibb) vétel is, szóval marad a cikk végén a minősítésünk:

Nokia 5.3

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés