Hirdetés

Nokia 5.3 - tavalyról megmaradt

A HMD által mostanság piacra dobott Nokiákban a világon semmiféle izgalom nincs. De az 5.3 az árával sem fog szívrohamot okozni, még akár sikeres is lehet.

Hirdetés

Multimédia

Bár elég csinos a hátlapi kameraszett kialakítása, már papíron sem tűnik nagyon acélosnak a képalkotási eszköztár. A főkameránk 13 megapixelen dolgozik F/1,8-as apertúrával PDAF élesítéssel, a gyártót nem tudjuk. Kapunk egy ultraszéles látószögű modult, amely 5 megapixelre képes, valamint akad egy 2 megapixeles makró és egy szint 2 megapixeles mélységszenzor. Hát, ebből kell főzni, az legalább adott, hogy a makró, a széles és a normál között az élőképen könnyen kapcsolgathatunk, de az eredmények ennél sokkal fontosabbak, a főkamera felvételei következnek:

Ezek pedig ugyanazokról a témákról az ultraszéles modul eredményei:

És még prezentálunk némi makrót is azzal a megjegyzéssel, hogy nincs autofókusz, vagy eltalálja az ember az ideális távolságot, vagy nem. De inkább nem, mert a kijelző nem sokat segít ebben:

Nos, hát ez elég vérszegény. Nappal a főkamera azért az árszinten szokásos produkciót tudja hozni, de valamelyest a vonalélességgel is akadnak gondok, a kontraszt is elég fátyolos, a dinamikatartomány pedig szűk, főleg a képek szélein pedig akadnak hibák a lencserajzolattal. De azért nem mondanám esélytelennek, úgy általában használható. Az ultraszéles modul viszont nagyon olcsócska, igazából azon túl semmi pozitívumot nem tudok elmondani, hogy a színeket eltalálja. A világos részek kiégnek, a vonalélesség roppant gyenge, sok a képhiba. Esti mód mindkét látószög mellett létezik, de minek. A főkamera is meglehetősen gyenge, az ultraszéles modul pedig egyenesen gyalázatos. A makrónak 2 megapixelben semmi értelme nincs, pedig még videózni(!) is lehet ezzel a lencsével, de nem kísértettem a sorsot. Az előlapra 8 megapixeles szenzor került, ez sem veri el a világot, itt egy példa. Videózni viszont 4K-ban is lehet különösebb stabilizáció nélkül, előbb egy nappali, majd egy esti eredmény (maximum 30 fps, bármit is mondok a videóban épp):


Ha pedig Full HD-ra váltunk vissza, akkor ott van 60 fps is, de csak 720p mellett érhető el az ultraszéles mód (ezt pont rosszul mondom bele a videóba este), rögzítés közben pedig nem lehet váltani a kamerák között. Szóval erős idegzetűeknek jöjjön a nagylátó, nappal és este is:


Este teljesen esélytelen a dolog, főleg az ultraszéles modul mond csődöt, a főkamera pedig nem talál fókuszt, de nappal a színek és az élesség rendben vannak, 4K-ban sem rossz, de a stabilizáció hiánya elég fájó. Az ultraszéles modul viszont iszonyú satnya, fotók kapcsán sem volt egy fenomén, videóknál is jelzésértékű a képessége. A rend kedvéért még jöjjön egy előlapi videó is Full HD-ban:

[+]

Zenei szempontból a jack jelenléte öröm, FM-rádió is van a rendszerben, ami pozitívum. Tudom, hogy sokaknak lényegtelen, de másoknak viszont igenis fontos, nálunk is ez szól reggel a fürdőszobában, ahová berakhatnék fixen egy olcsó rádiót, de telefonnal egyszerűbb és azt amúgy is hurcolja az ember magával. Persze headset csatlakoztatása szükségszerű, erre mondjuk pont jó a mellékelt tartozék, amit amúgy maximum beszélgetésekre lehet ajánlani, de egy normális kiegészítővel a zenehallgatással nincs gond, noha ebben a telefonban is már a YT Music szolgáltatja alapból a zenét, nincs equalizer és semmi extra beállítás. Kihangosítva nagyjából közepes, csak alulról fog jönni a hang átlagos hangerővel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények

Hirdetés