Hirdetés

MyPhone Hammer 5 Smart - kaitérítést követelek

Ennek így semmi értelme.

Hardver, szoftver

A hardvert a MediaTek szállította a 2019-es évjáratú, 64-bites, négy, maximum 1,1 GHz Cortex-A53-as maggal dolgozó MT6731-es szériából, aminek egyébként el kell bírnia a KaiOS-t, erre lett kitalálva. Más kérdés, hogy a KaiOS nem valami együttműködő. Az 512 MB rendszermemória nem meglepő ebben a kategóriában, de a 4 GB bővíthető belső tárhely rendkívül nagylelkű, tekintve, hogy nem sok tárolnivaló akad egy ilyen eszközön, még a rendszer által szabadon hagyott 1,5 GB is több, mint elég. Zenét hallgatni öndestruktív mazochista hajlamú felhasználókon kívül a kutya nem fog ebben a minőségben (oké, Bluetooth hangfallal esetleg igen), a kamerák közel használhatatlanok, úgyhogy a galéria sem igényel ekkora kapacitást, az áruházban meg technikailag semmi használható nincs. A képekért peddig elnézést, nincs olyan szög, ahonnan a kijelző minden pontja elfogadható képet mutatna.

Már ha az áruház egyáltalán betölt. Többszöri memóriatörlést, újraindítást és ráolvasást követően gondoltam, kivárom, hátha csak idő kell neki. Három napig vártam, hogy az Áruház megnyíljon, de 70%-os töltöttségen túl ennyi idő alatt sem jutott. Aztán a ToDo funkció helyett egy reklámmal egybekötve egyszer csak megnyílt. Nem mintha találtam volna ott bármi hasznosat.

Hirdetés

Mindenesetre ez legyen a legkisebb bajunk. A KaiOS eddig sem volt különösebben kényelmes vagy praktikus, de a MyPhone-nak sikerült a sokéves negatív átlagot is alulmúlnia. A legtöbb okosfunkció, ami miatt ez a készülék nem egy sima, HotSpot-képes eszköz lett, egyszerűen nem vagy rosszul működik, de még egy nyamvadt elemlámpa funkciót sem sikerült beletenni a rendszerbe (és az áruházban sincs), a négyirányú funkciógombok nem testreszabhatók, a navigáció akadozik, a rendszer rendre megáll gondolkodni néhány másodpercet, nincs olyan gomb, ami rögtön a főképernyőre vinne, cserébe tele van reklámokkal. A lokalizáció a zárolt képernyőt leszámítva egész jól sikerült, magyar billentyűzet viszont nincs, a speciális karakterek nem elérhetők.

De vegyünk inkább sorra, hogy miért lehetne jó a KaiOS. Van például WhatsApp. Csak jelen esetben VoIP hívás és videóhívás nem, a szöveges kommunikációhoz meg sok sikert mindenkinek. Szintúgy van Facebook, ami ebben a formában semmire sem jó. A felhasználói élmény valószínűleg sérti a ’49-es genfi egyezményt, Messenger app nincs (Telegram és Viber sem), telefonálni nem lehet, a böngészőt meg a nemzetközi humanitárius jog alapján kéne azonnali hatállyal betiltani. Értem, hogy elérhető a világháló, de nonszensz, hogy a legtöbb oldal az eltüntethetetlen GDPR és egyéb felugró ablakok miatt teljesen olvashatatlan legyen, ami meg elérhető, hát, nyilván nem egy 2,4 hüvelykes valamire van optimalizálva olyan görgetési tempóval és navigációval, hogy egy leszedált lajhár is szekunder szégyent érezzen.

Az e-mail viszont elvileg tényleg hasznos és funkcionális, már amennyiben csak tájékozódni szeretnénk, hogy ki az, mit akar és az a valami sürgős-e. Elektronikus levelet nyilván senki nem ilyen körülmények között szerkeszt, de mondjuk egy okét, vagy köszit még pont vissza is tudnánk küldeni, ha a Google egyes esetekben nem ítélné a készüléket megbízhatatlannak és tiltaná le a bejelentkezési kísérleteinket. Jobb esetben csak nem történik semmi. A Gmail fiókot úgy tűnik, nem lehet szinkronizálni az e-mail kliensben, úgyhogy tök jó, hogy az elvi lehetőség adott, de használni speciel nem fogjuk tudni. Email tehát nincs. Hopp. Valahogy mégis lett, ez sem tartott tovább úgy három-négy napnál és nagyjából ötször eljátszott bejelentkezési procedúránál, ami a kétlépcsős azonosítással külön egzotikus.

A névjegyzéket és a naptárbejegyzéseket viszont simán behúzza Google fiókból. Utóbbi egész tempós, a készüléken létrehozott események szinkronizálnak a fiókkal, így más eszközön is elérhetők, úgyhogy ez jól működik. Kivéve az esemény-értesítéseket. Ha kitöröljük az értesítést, nem csak az értesítést törli, hanem magét a naptárbejegyzést is, de! Csak a készülékről. A fiókban benne marad. Micsoda logika. A telefonkönyvnek viszont minden egyes megnyitáskor kell úgy 15 másodperc, hogy összeszedje magát. Javaslom a kereső használatát, hosszabb névjegyzék esetén esélytelenek vagyunk görgetéssel, keresni pedig csak a lista legtetején lévő mezőben lehet. Az újonnan létrehozott névjegyeket viszont nem tudom, hova menti, sehol nem találtam, a Google fiókban meg pláne nem.

A Google Asszisztens se lenne rossz mint koncepció. Keresni kényelmesebb, ha mákunk van, még az oldal is betölt pár perc alatt, lehetne kezelni az adatkapcsolati funkciókat, már ha nem akadály, hogy nem tud magyarul. Semmi baj, válasszunk ki egy általunk és az asszisztens által is beszélt nyelvet, így körülbelül két alkalommal kapcsoltathatjuk be vele a Bluetooth-t, utána hiába kérünk bármit, még csak reagálni sem hajlandó, noha szemmel láthatóan megértette (helyesen rögzítette), hogy mit akarunk. Pedig praktikus lenne, ha a HotSpot, BT vagy a Wifi bekapcsolása miatt nem kéne elvergődnünk a beállítások megfelelő menüpontjába, majd egyesével visszalépkedni a főképernyőre, vagy bárhová, ahova eljutni szeretnénk. De sajnos ez nem így működik.

Ahogy a navigáció sem az, aminek látszik, pedig az e-mail és a naptár mellett még ennek lenne értelme a lehetőségek közül. Az egy dolog, hogy hagyni kell időt a pozíciószerzésre, nem is keveset, de hozzá lehet szokni, belekalkuláljuk a menetidőbe, kibírható, csak addig ne szálljunk be a kocsiba, mert várhatunk ítéletnapig. De valós idejű navigáció nincs és a saját tartózkodási helyünket sem tudja magától rendesen belőni, nekünk kell kijelölni a térképen. Milyen hasznos, ha éppen nem tudjuk pontosan, hol vagyunk. A navigáció pedig kimerül egy útvonaltervben, amit szakaszosan léptethetünk. Szóval ez sem lesz selling point.

Egyébként van alapműveleteket ismerő számológép, jegyzet, ébresztő, időzítő és stopper, hangrögzítő, kizárólag angolszász és metrikus mértékegységek között váltó app, Todo és napi horoszkóp. Erre nem is mondok semmit. A QR kód olvasó viszont tényleg hasznos lenne, de az ócska fix fókuszos kamera kinyírja. Hogy, hogy nem, nem találtam pont akkora és pont olyan kódot, amit be tudtam volna olvasni. Az időjárás app működik (a reklámok is benne) és öt játékot is voltak szívesek előtelepíteni. Juhú.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

 • Nokia 8000 4G - KaiOS-ba fullad

  Elsőre megnyerő a Nokia légies mobilja – aztán kézbe veszi az ember.

 • Cat B40 4G - ezüsthátú

  A Cat B40 4G a lehető legegyszerűbb, telefonálásra szánt mobiltelefon, a készülékház viszont nem csak komoly ellenállósági tanúsítványokkal, de antimikrobiális bevonattal is rendelkezik.

 • MWC 2021: Kemény újdonságok a Hammer standján

  A lengyel cég azon kevés gyártó egyike, akik ténylegesen megjelentek a barcelonai kiállításon, így ki tudtuk próbálni a számunkra új modelljeiket.

 • Evolveo StrongPhone Z4 - csak telefon

  A StrongPhone Z4 idén levetett minden felesleges képességet és csak telefonként akar funkcionálni. Már csak a kamerától kéne megszabadulni és szerezni egy MIL-STD tanúsítványt.

Hirdetés