Hirdetés

MyPhone Hammer 5 Smart - kaitérítést követelek

Ennek így semmi értelme.

Bevezető, kialakítás

Eleve nehezemre esik megérteni, hogy mi szükség van okos(kodó) funkciókra egy 2,4 hüvelykes, bűn rossz panellel szerelt, lassú, nyomógombos valamin, de induljunk ki abból, hogy van rá valós felhasználói igény. Mondjuk szerintem ebben a formában nincs, de próbáljuk meg. Bár felesleges. Mégis ugyan ki fog ilyen körülmények között Facebookozni vagy YouTube videót nézni és főleg milyen megfontolásból? Ha az a cél, hogy a csőszerelés közben kiömlő szennyvíz ne tegyen kárt a készülékben és bele lehessen vágni egy vödör fertőtlenítőbe, arra egy rendesen összerakott, zárt rendszerű, funkcionális és egyszerű, de megerősített védelemmel ellátott butatelefon is pont megfelelő.


[+]

Ha néha azért mégis kéne navigáció, letölteni egy szerelési útmutatót, válaszolni Messenger megkeresésekre, akkor válasszunk HotSpottal felszerelt modellt és vegyünk egy egyszerű táblagépet, amit majd nem vonszolunk le a szerelőaknába. De ennek így, ilyen formában végképp semmi értelme. A KaiOS eddig sem brillírozott, de a MyPhone-nak sikerült az eleve súlyos kényelmetlenségekkel bíró rendszert még sutábbá tenni.


[+]

A koncepció valószínűleg az volt, hogy csinálnak egy hagyományos kialakítású, nyomógombos készüléket okosfunkciókkal és megerősített készülékházzal, amihez meg is van az IP68-as minősítés és elvileg 1,2 méterről dobálva sem lesz különösebb baja azon kívül, hogy potenciálisan még rondább lesz az ütött-kopott házban. Hitelesítés ugyanis nincs az ütésállóságról, én meg nem vagyok köteles bemondásra elhinni, hogy jóvanazúgy. Mindenesetre a 137 x 61,6 x 17,8 milliméteres készülékház elég masszívnak tűnik, anyag és egy jó nagy akksi is van benne, nem véletlenül 168 gramm, de egy hivatalos minősítés azért jólesne.


[+]

Egyébként nem is olyan ronda, tipikus strapamodell megerősített sarkokkal, fogást könnyítő, strukturált felülettel, az extra vastagságot pedig az óriási, 2500 mAh-s akksi magyarázza, ami a lecsavarozható fedlap mögött található. Alá két microSIM kártyát és egy microSD-t pakolhatunk, van kialakítva fűzőszem rögzítőpántnak, a 3,5 milliméteres jack és a microUSB csatlakozó pedig a felső élen bujkál a záróelem mögött. Azzal még nem is feltétlenül lenne baj, hogy a megjelenítő mindössze 2,4 hüvelyk, már azt leszámítva, hogy a legtöbb esetben véletlenül sem olvashatók a kontextuális gombok funkciói, meg egy csomó minden se. Ekkora méretben a 240 x 320 pixel felbontás sem különösebben fájdalmas, de a fényerő borzasztó kevés, a plexi pedig tükröződik.

A fehéregyensúly betekintési szögektől függően a teljes Kelvin-skálát képes prezentálni, a színek pedig nem csak invertálódnak, de van olyan szög, ahol konkrétan szürkeárnyalatosra vált. Már amikor egyáltalán látszik valami a kijelzőből. Egyszerűen nincs olyan betekintési szög, ami távolról elfogadható lenne, az pedig külön teljesítmény, hogy ha sikerül a képernyő egy bizonyos szegmensét nagyjából megfelelően láthatóvá tenni, a többi része produkálja az összes torzulást, ami csak létezik. (Rendezett retikül? Ez önmagában ellentmondás, de mivel nem illik más retikülében turkáni, ezért ezt is el kell hinnünk bemondásra... - Bog) A burkolat meg egy rendezett retikülben is képes megsérülni, de úgy, hogy a körmöm beleakad. És akkor tegyük fel a kérdést: Biztos, hogy olyan strapabíró ez a képződmény?


[+]

A vezérlőgombok kiosztása sem megfelelő, pedig tényleg kicsi a kezem, a finommotoros koordinációm pedig rendkívül fejlett. A hagyományos numerikus billentyűzet még egész jó lenne, a gombok határozottan elkülönülnek, bár nem valami nagyok, de jó a billentyűút, kellemes és minőségi fizikai kattanás kíséri a bevitelt, van háttérvilágítás és rezgés is (már, amikor), de a felső navigációs és funkciógombok rettenetesen zsúfoltak, a négyirányú vezérlő pedig nagyon szűkös. Mindig figyelnem kellett, hogy ne nyomogassam a mellette lévő gombokat, ami nagyon kényelmetlen. Ahogy a szeparált vissza, törlés és főképernyő gomb hiánya is.


[+]

Nincs főképernyő gomb. Törlés sem. Minden feladat a pirossal jelzett bekapcsoló, hívásmegszakító és bekapcsolómenü gombra hárul, akkor is, ha a fölötte lévő kontextuális gombnak semmi dolga. Az egy dolog, hogy a rendszer úgysem jegyzi meg, mit csináltunk éppen, amikor kilépünk valahonnan, de egyesével visszalépkedni mindenhonnan a főképernyőre valami elképesztően ostoba megoldás, ráadásul hosszú másodpercekre be is fagy, ha türelmetlenkedünk. Ugyanezzel a gombbal kell törölni a bevitt karaktereket is, ami szintén nem valami kézenfekvő. A rendszert is kizárólag a piros gombbal lehet felébreszteni, másra nem reagál.

Hardver, szoftver

A hardvert a MediaTek szállította a 2019-es évjáratú, 64-bites, négy, maximum 1,1 GHz Cortex-A53-as maggal dolgozó MT6731-es szériából, aminek egyébként el kell bírnia a KaiOS-t, erre lett kitalálva. Más kérdés, hogy a KaiOS nem valami együttműködő. Az 512 MB rendszermemória nem meglepő ebben a kategóriában, de a 4 GB bővíthető belső tárhely rendkívül nagylelkű, tekintve, hogy nem sok tárolnivaló akad egy ilyen eszközön, még a rendszer által szabadon hagyott 1,5 GB is több, mint elég. Zenét hallgatni öndestruktív mazochista hajlamú felhasználókon kívül a kutya nem fog ebben a minőségben (oké, Bluetooth hangfallal esetleg igen), a kamerák közel használhatatlanok, úgyhogy a galéria sem igényel ekkora kapacitást, az áruházban meg technikailag semmi használható nincs. A képekért peddig elnézést, nincs olyan szög, ahonnan a kijelző minden pontja elfogadható képet mutatna.

Hirdetés

Már ha az áruház egyáltalán betölt. Többszöri memóriatörlést, újraindítást és ráolvasást követően gondoltam, kivárom, hátha csak idő kell neki. Három napig vártam, hogy az Áruház megnyíljon, de 70%-os töltöttségen túl ennyi idő alatt sem jutott. Aztán a ToDo funkció helyett egy reklámmal egybekötve egyszer csak megnyílt. Nem mintha találtam volna ott bármi hasznosat.

Mindenesetre ez legyen a legkisebb bajunk. A KaiOS eddig sem volt különösebben kényelmes vagy praktikus, de a MyPhone-nak sikerült a sokéves negatív átlagot is alulmúlnia. A legtöbb okosfunkció, ami miatt ez a készülék nem egy sima, HotSpot-képes eszköz lett, egyszerűen nem vagy rosszul működik, de még egy nyamvadt elemlámpa funkciót sem sikerült beletenni a rendszerbe (és az áruházban sincs), a négyirányú funkciógombok nem testreszabhatók, a navigáció akadozik, a rendszer rendre megáll gondolkodni néhány másodpercet, nincs olyan gomb, ami rögtön a főképernyőre vinne, cserébe tele van reklámokkal. A lokalizáció a zárolt képernyőt leszámítva egész jól sikerült, magyar billentyűzet viszont nincs, a speciális karakterek nem elérhetők.

De vegyünk inkább sorra, hogy miért lehetne jó a KaiOS. Van például WhatsApp. Csak jelen esetben VoIP hívás és videóhívás nem, a szöveges kommunikációhoz meg sok sikert mindenkinek. Szintúgy van Facebook, ami ebben a formában semmire sem jó. A felhasználói élmény valószínűleg sérti a ’49-es genfi egyezményt, Messenger app nincs (Telegram és Viber sem), telefonálni nem lehet, a böngészőt meg a nemzetközi humanitárius jog alapján kéne azonnali hatállyal betiltani. Értem, hogy elérhető a világháló, de nonszensz, hogy a legtöbb oldal az eltüntethetetlen GDPR és egyéb felugró ablakok miatt teljesen olvashatatlan legyen, ami meg elérhető, hát, nyilván nem egy 2,4 hüvelykes valamire van optimalizálva olyan görgetési tempóval és navigációval, hogy egy leszedált lajhár is szekunder szégyent érezzen.

Az e-mail viszont elvileg tényleg hasznos és funkcionális, már amennyiben csak tájékozódni szeretnénk, hogy ki az, mit akar és az a valami sürgős-e. Elektronikus levelet nyilván senki nem ilyen körülmények között szerkeszt, de mondjuk egy okét, vagy köszit még pont vissza is tudnánk küldeni, ha a Google egyes esetekben nem ítélné a készüléket megbízhatatlannak és tiltaná le a bejelentkezési kísérleteinket. Jobb esetben csak nem történik semmi. A Gmail fiókot úgy tűnik, nem lehet szinkronizálni az e-mail kliensben, úgyhogy tök jó, hogy az elvi lehetőség adott, de használni speciel nem fogjuk tudni. Email tehát nincs. Hopp. Valahogy mégis lett, ez sem tartott tovább úgy három-négy napnál és nagyjából ötször eljátszott bejelentkezési procedúránál, ami a kétlépcsős azonosítással külön egzotikus.

A névjegyzéket és a naptárbejegyzéseket viszont simán behúzza Google fiókból. Utóbbi egész tempós, a készüléken létrehozott események szinkronizálnak a fiókkal, így más eszközön is elérhetők, úgyhogy ez jól működik. Kivéve az esemény-értesítéseket. Ha kitöröljük az értesítést, nem csak az értesítést törli, hanem magét a naptárbejegyzést is, de! Csak a készülékről. A fiókban benne marad. Micsoda logika. A telefonkönyvnek viszont minden egyes megnyitáskor kell úgy 15 másodperc, hogy összeszedje magát. Javaslom a kereső használatát, hosszabb névjegyzék esetén esélytelenek vagyunk görgetéssel, keresni pedig csak a lista legtetején lévő mezőben lehet. Az újonnan létrehozott névjegyeket viszont nem tudom, hova menti, sehol nem találtam, a Google fiókban meg pláne nem.

A Google Asszisztens se lenne rossz mint koncepció. Keresni kényelmesebb, ha mákunk van, még az oldal is betölt pár perc alatt, lehetne kezelni az adatkapcsolati funkciókat, már ha nem akadály, hogy nem tud magyarul. Semmi baj, válasszunk ki egy általunk és az asszisztens által is beszélt nyelvet, így körülbelül két alkalommal kapcsoltathatjuk be vele a Bluetooth-t, utána hiába kérünk bármit, még csak reagálni sem hajlandó, noha szemmel láthatóan megértette (helyesen rögzítette), hogy mit akarunk. Pedig praktikus lenne, ha a HotSpot, BT vagy a Wifi bekapcsolása miatt nem kéne elvergődnünk a beállítások megfelelő menüpontjába, majd egyesével visszalépkedni a főképernyőre, vagy bárhová, ahova eljutni szeretnénk. De sajnos ez nem így működik.

Ahogy a navigáció sem az, aminek látszik, pedig az e-mail és a naptár mellett még ennek lenne értelme a lehetőségek közül. Az egy dolog, hogy hagyni kell időt a pozíciószerzésre, nem is keveset, de hozzá lehet szokni, belekalkuláljuk a menetidőbe, kibírható, csak addig ne szálljunk be a kocsiba, mert várhatunk ítéletnapig. De valós idejű navigáció nincs és a saját tartózkodási helyünket sem tudja magától rendesen belőni, nekünk kell kijelölni a térképen. Milyen hasznos, ha éppen nem tudjuk pontosan, hol vagyunk. A navigáció pedig kimerül egy útvonaltervben, amit szakaszosan léptethetünk. Szóval ez sem lesz selling point.

Egyébként van alapműveleteket ismerő számológép, jegyzet, ébresztő, időzítő és stopper, hangrögzítő, kizárólag angolszász és metrikus mértékegységek között váltó app, Todo és napi horoszkóp. Erre nem is mondok semmit. A QR kód olvasó viszont tényleg hasznos lenne, de az ócska fix fókuszos kamera kinyírja. Hogy, hogy nem, nem találtam pont akkora és pont olyan kódot, amit be tudtam volna olvasni. Az időjárás app működik (a reklámok is benne) és öt játékot is voltak szívesek előtelepíteni. Juhú.

Multimédia, adatkapcsolat, összegzés

Van a hátlapon egy 2 egész megapixeles szenzor, néha lehet vele olyan képet csinálni, amin nagyjából felismerhető, hogy mire gondolt a költő, de jellemzően sok a zaj, hektikus a fehéregyensúly és rendkívül korlátozottak a lehetőségek a fix fókusz miatt. Sokkal érdekesebb, hogy az előlapra miért volt muszáj külön egységet rakni, amikor egyetlen egy olyan alkalmazás sincs, ami alkalmas lenne videóhívásra (vagy úgy egyáltalán hívásra, a GSM-et leszámítva), szelfizni meg fix, hogy senki nem fog a móka és művészi önmegvalósítás kedvéért egy 0,3 megapixeles ipari melléktermékkel.

A YouTube is minimum ennyire praktikus, de legalább különösebb nyűg nélkül működik, hajlandó teljes képernyős módban üzemelni, megvan a fiókunk, ami mind klassz, csak a megjelenítés minősége (az instabil kontraszt, színek és tükröződés külön kellemetlen a szemnek) és a hang borzasztó. Utóbbiból logikusan következik, hogy zenét sem érdemes Bluetooth-os célhardver nélkül hallgatni, az FM-rádióhoz pedig egy antennaként funkcionáló fülhallgatóra is szükség lesz. A hanginőség meglepő módon fülesen sem alkalmas zenehallgatásra.

Az egyetlen igazán értékelhető tulajdonsága a készüléknek a dual SIM dual standby üzemmód és a 4G képesség mellet az a 802.11b/g/n WiFi mellé járó HotSpot funkció, amivel máris van lehetőségünk bármilyen más, akár egy életképes és használható okoseszköznek internethozzáférést adni. Ezen kívül van valamilyen verziószámú Bluetooth, GPS (A-GPS) és ennyi. Ha valamilyen rejtélyes perverziótól vezérelve szeretnénk dolgokat tárolni a készüléken, a microSIM kártyák mellé tehetünk egy maximum 32 GB-os microSD kártyát is.


[+]

MyPhone Hammer 5 Smart
Pro
IP68
12 óra beszélgetési idő
4G, WiFi HotSpot
Kontra
Félelmetesen rossz kijelző
Használhatatlan okosfunkciók
Használhatatlan kamera
Használhatatlan az egész
Pontozás
Kialakítás, védelem 7 pont
Kijelző 3 pont
Sebesség 4 pont
Szoftverfelület 3 pont
Fotózás, videózás 2 pont
Hangminőség 6 pont
Adatkommunikáció 5 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 1 pont
Indulóár (HUF) 28000

A koncepciót egyébként értjük. Strapabíró kivitel, hagyományos kialakítás, LTE és WiFi-megosztás. Csak ehhez nem feltétlenül kell egy iszonyú korlátolt, rendkívül kényelmetlen és diszfunkcionális rendszer, főleg nem abban a formában, ahogy a MyPhone összerakta. A strapabíró kialakítással is vannak fenntartásaink, ha összesen két kiküldetés során képes volt úgy megkarcolódni a kijelzővédő plexi, hogy megakad benne az ember körme. Teszem hozzá ugyanott tartom a mindmáig makulátlan Z Fold2-met is, nem egy sitteszsákba vágtam be. A WhatsAppnak és a Facebooknak nem sok értelme van ebben a formában, a megjelenítés minősége siralmas, videóhívásra nincs lehetőség, Viber vagy Telegram nincs, Messenger is csak a ritka döcögős Facebookon belül, a böngésző pedig kínszenvedés, már, ha egyáltalán bejön az oldal és nem torlaszolják el felugró ablakok. A Gmail fiókot vagy sikerül szinkronizálni vagy nem, a navigáció igazából csak egy passzív útvonaltervező, a pozíciószerzés hozzávetőleges, ha eltévedtük, a Mapstől ugyan nem fogjuk megtudni, hol vagyunk. A Google Asszisztens nem igazán foglalkozik velünk, akkor sem, ha számára érthető nyelven próbálkozunk, a rendszernavigáció döcögős, tele van reklámmal, nincs magyar billentyűzet, a kezelés pedig kényelmetlen a zsúfolt funkcióbillentyűk miatt. Meg sok más miatt is, de azt fentebb már kifejtettük. Ja, üzemidő. A 2500 mAh-s akkuhoz képest nem lenyűgöző. Folyamatos szinkronizálás mellett és sok telefonálással két-három nap, a töltés pedig irtó lassú az 5 wattos adapterrel. Ez így sajnos nem jó. A 30 ezer forintos ársávban már van belépő szintű okostelefon, ami tényleg használható. Sajnos ez akkor sem lesz jó vagy használható, ha nem tudok helyette hasonló összegbe kerülő, HotSpotos strapamobilt ajánlani. Akármilyen irreális is, de értem, hogy lenne igény egy eszközre, aminek szuper a kijelzője, kéthetente kell tölteni, de azért e-mail, VoIP és Messenger legyen már, meg navi és használható kamera, meg minden kutyafüle, de akkor se legyen baja, ha leesik a létráról vagy fél méterre merül a latrinában, csak ez nem ebben az árkategóriában és nem ebben a formában fog megvalósulni, már ha egyáltalán. Főleg, ha a MyPhone-on múlik.

AliceWake

Specifikáció

MyPhone Hammer 5 Smart
MyPhone Hammer 5 Smart Külső
Méretek 137 x 61,6 x 17,8 milliméter
Tömeg 168 gramm
Színvariációk fekete
Kijelző képátlója 2,4 hüvelyk
Képaránya 4:3
Felbontása 240 x 320
Típusa, frekvenciája LCD, 60 Hz
Értesítő LED nincs
Készülékvédelem IP68, 1,2 m esés-teszt
Biometrikus védelem nincs
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6731 (64-bit, 4x 1,1 GHz Cortex-A53)
Grafikus chip PowerVR GE8100
RAM, tárhely mérete 512 MB, 4 GB
Memória bővítése microSD (max 32 GB)
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
3G 900/2100 MHz
4G 800/1800/2100/2600 MHz
SIM-foglalat 2x microSIM
eSIM támogatás nincs
Bluetooth van
WiFi 802.11b/g/n
USB microUSB
Navigáció GPS, A-GPS
NFC nincs
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület KaiOS
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 2 megapixel, fixfókusz
Előlapi kamerarendszer 0,3 megapixel, fix fókusz
Videófelvétel 1200 x 1600 pixel
Jack kimenet van
FM-rádió van
Üzemidő
Akkumulátor 2500 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 5 W
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
játékok

Hirdetés

Előzmények

 • Nokia 8000 4G - KaiOS-ba fullad

  Elsőre megnyerő a Nokia légies mobilja – aztán kézbe veszi az ember.

 • Cat B40 4G - ezüsthátú

  A Cat B40 4G a lehető legegyszerűbb, telefonálásra szánt mobiltelefon, a készülékház viszont nem csak komoly ellenállósági tanúsítványokkal, de antimikrobiális bevonattal is rendelkezik.

 • MWC 2021: Kemény újdonságok a Hammer standján

  A lengyel cég azon kevés gyártó egyike, akik ténylegesen megjelentek a barcelonai kiállításon, így ki tudtuk próbálni a számunkra új modelljeiket.

 • Evolveo StrongPhone Z4 - csak telefon

  A StrongPhone Z4 idén levetett minden felesleges képességet és csak telefonként akar funkcionálni. Már csak a kamerától kéne megszabadulni és szerezni egy MIL-STD tanúsítványt.

Hirdetés