Motorola Moto G72 - a titkos favorit

Xiaomi? Realme? Samsung? Esetleg Poco? Nokia? Nos, a Moto G72 papíron a legtöbbet ígéri azon az áron, amennyiért kínálják, de mit tud a gyakorlatban?

Multimédia

A Motorola a Samsungot választotta kamerás fronton, a 108 megapixeles modul egy HM6-os szenzor (1/1,67 inch, tehát nem túl méretes), az ultraszéles modul pedig egy Samsung 4H7, amely 8 megapixeles felbontást kínál. Optikai stabilizáció nincs, makró viszont van, kemény 2 megapixelen szállítja az infót az Omnivison OV02B10 szenzor, amely fixfókuszos. Előre 16 megapixeles felbontású érzékelő került (SK Hynix), ez quad-Bayer megoldást használ, vagyis alapesetben 4 megapixelen készíti el a szelfiket. Ez a felhozatal papíron egy fokkal többet ígér, mint a konkurens gépek képességei, de ne legyenek illúzióink, 108 megapixelben most is felesleges fotózni, de minden egyéb észrevételt a lenti tesztfotók megtekintése után tennénk meg:

108 MP

12 MP

Ultraszéles 8 MP

Tagadhatatlanul több részlet rögzül 108 megapixelen, de ez azzal is jár, hogy a kép középső része még hellyel-közzel oké, ám ahogyan a szélek felé haladunk, egyre rettenetesebb a helyzet, elvesznek a részletek, egy nagy zajos masszává áll össze a növényzet, szóval nem baj, ha 12 megapixelen maradunk. Már csak azért sem, mert a 108 megapixel egyszerűen túl sok a hardvernek, van shutter lag, vagyis késve készül el a kép a megfelelő gomb lenyomását követően, ez alacsonyabb felbontásnál nem fordul elő. Viszont mindkét esetben túlzó a HDR, ha pedig kikapcsolom, akkor is fátyolosak kissé a fotók és talán fél fényértékkel túl is vannak exponálva, ám a részletesség és a színkezelés rendben van, nincsenek bántó képhibák. Nem robbannak le a kijelzőről a fotók úgy, mint egy Samsungnál, sokkal pasztellesebb a színvilág, sokkal közelebb áll a valósághoz az eredmény, de sokan pont a szaturáltabb eredményeket kedvelik. Fotózási szempontból, nappali fényviszonyok esetén azonban a Motorola G72 simán hozza az árszint átlagát, itt-ott meg is ugorja azt. Az ultraszéles modultól ugyan nem vártunk sokat, de ebben a kategóriában a jobbak közé tartozik, persze szűkebb a dinamikatartomány, a sarkokban pedig nagyon elmossa a részleteket, ezzel együtt egyáltalán nem rossz az eredmény.

Este csak a főkamera 12 megapixeles módja kapja meg a lehetőséget, hogy éjszakai üzemmódot vessünk be. Ez megnövekedett záridővel jár, aminek nyomait fel is lehet fedezni a fotókon, a kissé túlhúzott kontraszt és az agresszív zajszűrés is tetten érhető, de hangulatos és nagyjából zajmentes fotók keletkeznek, erre is azt tudom mondani, hogy a saját kategóriáján belül teljesen vállalható az eredmény. Szelfiügyben furább a szitu:

Az alapból 4 megapixeles képek arra biztosan elegendők (pláne háttérelmosással a portré módot használva), hogy Snapchaten küldözgessük csücsöri ajkakkal, pláne, mert van valami alapvető szépítési effekt is bekapcsolva, amitől az élet viharai által megviselt 40-es fejem olyan kisimult, mintha most jöttem volna valami balinéz tengerpart strandjáról haza. Ez 16 megapixelben még ijesztőbb, ráadásul sokszor életlen is, portré módban a háttér elhomályosításának szélei pontatlanok, pedig nem arról van szó, hogy Metallica-hajzatot lóbálok. Két látószög van, hogy többen is beleférhessünk a képbe, de azért a minőséggel vannak fenntartásaim, esti környezetben pedig jobbára hasznavehetetlen az előlapi kamera.
Őszintén szólva elolvasgattam, hogy mások miképp ítélték meg a videózási képességeket, általában dicsérték, de nekem ennél árnyaltabb és kevésbé hízelgő a véleményem. Egyrészt van elektronikus stabilizáció, ami azért trükkös, mert miközben rögzítjük a videót úgy néz ki, mintha semmit nem érne, szóval a jelek szerint utólag rakja rá a mozgáskiegyenlítést a szoftver, mert a végeredmény ilyen szempontból oké, csak kissé remeg néha a kép széle. És egyből látszik az eltérés, ha kikapcsoljuk. Full HD mellett 30 fps áll rendelkezésünkre, a hang egy kicsit élesre van szűrve, de nagyjából oké, a képminőséggel viszont két problémám is akad: egyrészt nagyon világosak a felvételek, másrészt nem jönnek ki a részletek.


Az előlapi videózás egész ügyes, ha nappal van, este használhatalan lesz a felvétel. Sajnos ugyanez igaz a hátlapi kamerákra is, sötétben a fókusz teljesen bizonytalan a főkamera esetében, az ultraszéles modulnak pedig a minősége gyenge. Összességében tehát az a helyzet, hogy nappal hozza az átlagot a masina, de egyáltalán nem kiemelkedő, este pedig elég satnya. Fotózni jobb vele, mint videózni, ez tagadhatatlan. Zenei fronton örömteli a Dolby Atmosszal megtámogatott sztereó hangszórópár jelenléte, a 3,5 mm-es jack aljzatba headsetet dugva pedig elérhető az FM-rádió is. Kihangosítva egész jó, hallgatható, bár a mélyek teljesen hiányoznak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés