Motorola Moto G72 - a titkos favorit

Xiaomi? Realme? Samsung? Esetleg Poco? Nokia? Nos, a Moto G72 papíron a legtöbbet ígéri azon az áron, amennyiért kínálják, de mit tud a gyakorlatban?

Adatátvitel, akkumulátor

4G van, 5 GHz-es WiFi van, NFC van — ezek a kötelező körök manapság már 100 lepedő alatt is. A gyári böngésző természetesen a Chrome, ez már meg-megdöccen, ha komplexebb weboldalra tévedünk, de ha már be van töltve a tartalom, akkor szépen lehet benne scrollozni. A pozíciószerzés is gyors, stabilan is tartja a műholdas jelet a termék (GPS, GLONASS GALILEO), a Bluetooth 5.1-es, az alsó Type-C csatlakozó pedig OTG képességeket is fel tud mutatni, de a Ready For nevű képernyőtükrözés ebben az ársávban nem elérhető.

[+]

A hátlap alatti telep 5000 mAh-s, zsinóron tud 33 wattos töltést felvenni, ez megfelel az átlagnak. Az üzemidő korrekt, két napnyi átlagos használat simán kijön belőle, WiFi hálózaton Full HD felbontású videót maximális fényerőn 14 órán át tudtam nézni. Az akkumulátor beállításai között van optimalizált töltés, amely az alvási szokásainkat megtanulva úgy paraméterezi magát, hogy éjjel 80%-ig tölt fel a telep, az ébredés előtt időszakban tolja csak fel magát 100%-ra, hogy így kímélje az akkumulátort.


[+]

Motorola Moto G72
Pro
120 Hz-es FHD OLED panel
Remek hátlap, vékony külső
33 wattos töltő és tok a dobozban
8/128 GB-os alapkiszerelés, jack kimenet, sztereó hangszóró
Kontra
Android 12-es indítás
Videózásban nem az igazi
A 108 megapixel felesleges, a hardver sem bírja
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Ár (8/128 GB, HUF) 95 000

Összegzés. A Moto G72 a 100 ezer forint alatti mezőny egyik legjobb ajánlata. Nem feltétlenül azért, mert olyan nagyon szuper lenne mindenben, inkább azért, mert mások ennél gyengébbek. Mert járhat a kritika az Android 12 miatt, de a mezőny zöme még ezen a verzión ragadt. Járhat a kritika a túlontúl nagy felbontású kamera feleslegessége okán, de a többiek 50 megapixelből sem hoznak ki többet. Lehetne megszólni a terméket, hogy nincs benne IP-védelem, de ilyesmit csak a Samsung ad ezen az árszinten, ott viszont másban gyengébbek a termékek. Persze morcoghatunk a hibrid SIM-tálca miatt, a nem túlzottan jó videós képességek kapcsán is, de ha mint csomagot nézzük, akkor a G72 elég jól adagolja a fontos dolgokat. A 3,5 mm-es jack mellett van FM-rádió, sztereó hangszóró, ez a modell kapott egy nem is túl gyenge ultraszéles kamerát, a RAM és a tárhely bőven elegendő, a vibrációs visszajelzés finoman, de határozottan működik, a 120 Hz-es kijelző kifejezetten jól sikerült, a készülékház karcsúnak hat, a hátlap burkolata kellemes, az a néhány motorolás extra a szoftverben pedig tényleg kapóra jöhet. Persze a Helio G99 nem váltja meg a világot, de ennél többet nem nagyon tud más sem kínálni, miközben takarékos és nem melegszik, szóval azt lehet érezni, hogy jól sakkoztak a komponensekkel a gyártónál, egyelőre a biztonsági frissítések is rendben megérkeztek. Árban pedig abszolút versenyképes, de gyanítom, hogy sokáig velünk lesz még a kínálatban a G72, vagyis ahogyan haladunk az időben, egyre jobb lesz az árfekvése. Most is érdemes vetni rá egy pillantást a sok Redmi és Realme között, mert úgy tudja pótolni a konkurensek bizonyos hiányosságait, hogy közben más funkciók sem csorbulnak. Az “ajánlott” plecsnitől a videós képességek fosztják meg csupán.

Motorola Moto G72

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés