Mi lesz veled, Huawei?

Egy hét alatt fordult a világ a legnagyobb kínai távközlési cég jövőjét illetően. Miért történt, mi történt, mi lesz ezután?

Mi van most?

Amikor kipattant, hogy innentől a Google nem tart fent üzleti kapcsolatot a Huawei-jel, rögtön mindenki a legrosszabbra gondolt. Hogy akkor vége a Huawei telefonoknak, holnaptól nem fognak működni, eltűnik az Android. Hamar kiderült, hogy ez nem ennyire drasztikus, noha elég sok ügyfél megijedt, mi is számolatlanul kaptuk az ezzel kapcsolatos kérdéseket, tehát érdemes teljesen egyértelműen tisztázni az alábbiakat:

Hirdetés

Ha minden így marad, ahogyan most van, akkor sem válnak működésképtelenné a Huawei és Honor telefonok. Nem tűnik el róluk egyetlen Google szolgáltatás sem, minden úgy fog működni, ahogyan eddig. Nem kell eladni hirtelen, az viszont valószínű, hogy nem jön újabb Android verzió a jelenlegi termékekre. A Google és a Huawei ellentételesen nyilatkozott arról, hogy a biztonsági frissítésekkel mi újság, az amerikaiak ezt sem garantálják, a Huawei viszont a Google nélkül is küldhet le ilyen patcheket a készülékekre, szóval itt nem egyértelmű a helyzet.


[+]

Ugyanakkor nem csak a Google farolt ki a Huawei mögül, a gyártó összes amerikai beszállítója kénytelen volt ugyanezt megtenni. A Qualcomm, az Intel, a Microsoft, a Micron és a Broadcom is felfüggeszti a szállításokat, ami igen nagy érvágás, ugyanis még mindig a Huawei által gyártott telefonok nagyjából fele amerikai alkatrészekből épül fel, a hálózati termékekről nem is beszélve. Konkrétan nem kap alkatrészt a kínai gyártó, magyarán nem tudna egyetlen terméket sem legyártani, ha nem sejtették volna előre, hogy ez a forgatókönyv megtörténhet, ugyanis jó három hónapnyi raktárkészletet halmoztak fel, egy ideig tehát tudnak úgy működni a gyártás kapcsán, mintha nem történt volna semmi.


[+]

Ennél is nagyobb érvágásnak tűnik, hogy nem csak szoftverekről és alkatrészekről van szó, hanem licenszekről is. A brit ARM bojkottja tűnik a legdurvábbnak, ez a cég ugyanis minden mobilos processzorok architektúrájának tervezője és jogtulajdonosa, ha ők megtiltják a Huawei-nek, hogy ezt a szabványt használja, akkor ott bizony még akkor sem készül mobilos rendszerchip, ha azt amúgy Kínában gyártják. De ráadásul nem is ott gyártják, hanem Tajvanon (a TSMC a partner), ami egy következő csavart is visz a történetbe, mert Tajvan státusza meglehetősen ingatag. Illetőleg egyszerűbb úgy fogalmazni, hogy kettős: Kína szerint maximálisan Kína része, a világ szerint nem hivatalosan nem az, de egyetlen nagyobb gazdasági súllyal bíró ország sem ismeri el külön államként, mert aki így tesz, azzal Kína azonnal megszakít minden gazdasági és diplomáciai kapcsolatot. Miközben Tajvan hadseregét és szuveneritását alapvetően az USA garantálja és látja el úgy, hogy hivatalosan ők sem ismerik el külön országként. Hogy mi történne, ha hirtelen Kína azt mondaná Tajvannak, hogy akkor mostantól lesztek szívesek az Egyesült Államokkal nem kereskedni, annak beláthatatlan következményei lennének, elég ha csak azt mondjuk, hogy a TSMC mellett Tajvan a Foxconn hazája is, ahol többek között az összes iPhone is készül. És amúgy a Foxconn rengeteg üzemmel rendelkezik Kínában is.


[+]

Szóval jelenleg úgy áll a dolog, hogy a Huawei alól úgy kirántották a szőnyeget, hogy nem csupán az van, hogy a jövőbeli telefonjaikra pillanatnyilag nincs épkézláb és versenyképes szoftver, de ez kvázi másodlagos, mert éppenséggel most telefont sem tud gyártani az embargó miatt. Illetve egészen pontosan még a raktárkészlet terhére tud dolgozni, de az is el fog fogyni, új fejlesztésű chipsetet már nem tudnak alkotni, plusz meginoghat a tajvani cégekkel való együttműködés is, noha speciel pont a TSMC nem állt bele a történetbe és épp most kezdték el a következő Kirin rendszerchip, a 985-ös gyártását, amit még azelőtt terveztek meg, hogy az ARM-mel megszakadt volna a kapcsolat. Szóval ideig-óráig még kihúzhatja a Huawei, de aztán bajban lesz.


[+]

A nagy szívást picit időben kitolja, hogy amikor a Trump-adminisztráció szembesült a döntés következményeivel, akkor iziben felfüggesztette a korlátozást 90 napra, ez augusztus 19-én jár le, ha addig nem változik semmi, akkor a Huawei minden amerikai technológiától el lesz vágva, onnan meg elég nehéz lesz talpraállni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • A TSMC tovább gyárt a Huawei-nek, Trump tárgyalókész

  A tajvani bérgyártót nem érinti az amerikai korlátozás, a Panasonic pedig igyekszik óvatosan fogalmazni. Trump nem zárkózik el attól, hogy a Huawei is szóba kerüljön a júniusi G20-as csúcson.

 • 90 nap haladékot kapott a Huawei

  Ennyi időre felfüggesztette az amerikai kormányzat az embargós intézkedéseket, hogy a piacok fel tudjanak készülni a változásokra.

 • A Huawei Technologies nyilatkozata

  Hivatalos levélben reagált a kínai gyártó az elmúlt órák és napok eseményeire, megerősítve a piacon lévő Huawei és Honor termékek jelenlegi és jövőbeni támogatását. A Google és az Android is nyilatkozott.

 • A Google kinyírhatja a Huawei telefonokat

  A Google felfüggeszti számos üzleti kapcsolatát a kínai gyártóval, amely elsősorban az Android használatát érinti és nagyon nehéz helyzetbe hozza a Huawei-t.

Hirdetés