Marshall Mode fülhallgató teszt

Hirdetés

Ha fül- és fejhallgatókról van szó, hazánkban az angliai székhellyel rendelkező Marshall nem tartozik a legismertebb vállalatok közé, de a logójukat meglátva már valószínűleg sok ember számára elkezd derengeni valami. Az 1962-ben létrehozott, alapítójáról (Jim Marshall) elnevezett vállalat által készített gitárerősítők a legismertebbek között vannak a piacon, de egyéb zenei kiegészítőket, többek között hangfalakat is gyártanak, de itt persze nem iPodhoz csatlakoztatható apróságokra kell gondolni. Az olvasóközönségünk számára is érdekes eszközöket a Marshall Headphones névre hallgató divízió készíti, termékeik ugyanazzal a kortalan és szemet gyönyörködtető dizájnnal rendelkeznek,amelyről az egyéb portékáik is jól felismerhetők. Kínálatuk nem követi a tömeggyártásra szakosodott vállalatokét, jelenleg két fejhallgatójuk és egy fülhallgatójuk van piacon, azonban a trió még ebben a hónapban egy új taggal bővül, ami nem más, mint tesztünk tárgya, a Marshall Mode névre hallgató fülhallgató. Ennek tesztpéldányát a cég kereskedelmi igazgatójától kaptuk a berlini IFA kiállítás alatt. A gyártóval egyébként már több kiállításon, többek között a 2014-es CES-en is találkoztunk, a gyönyörű vintage (és kicsit talán steampunk) stílusú standjukon meg is hallgattuk a Major és a Monitor néven futó fejhallgatóikat is, amelyek kapcsán elismerően bólogattunk, de Las Vegasban nem álltunk neki tesztpéldányokról egyeztetni.

Marshall Mode fülhallgató
[+]

Pedig a Mode kipróbálása után egyértelműen úgy tűnik, hogy ezt meg kellett volna tennünk, legalábbis akkor, ha a cég többi terméke is ilyen. Ez a fülhallgató ugyanis a kategóriájának az egyik kiemelkedő darabja, aminek kapcsán még a hangtechnikában nálunk jártasabb ismerőseink is csak elismerően bólogattak, sok vitára nem adott okot, pedig a különféle divatkiegészítőknél ez azért időről időre meg szokott történni. A cég nem ír róla irreális dolgokat, a nagy hangok kis méretben szlogennel nagyjából le is tudják a dolgot, de kiemelik még az szimmetrikus, agybadugós fülhallgató kényelmi faktorát, amiben igazuk is van. Mint az a képeken is látszik, maga a fülhallgató viszonylag bumfordi, de pont ezért gyönyörűen és kényelmesen beleül az ember fülkagylójába. Ebben az esetben pedig nem is néz ki otrombán, hiszen csak a logó M-betűje látszik ki, ami viszont kimondottan stílusos.

Marshall Mode fülhallgató
[+]

Ugyanez a jelző illik a dobozra is, amely magán a kiegészítőn kívül négy méretben (S, M, L, XL) rejt gumiharangokat; hiányosság viszont, hogy semmilyen tasakot nem kapunk hozzá, pedig ebben az árkategóriában ez már elvárható. Persze az sem kizárt, hogy a fülhallgató olyan jó minőségű, hogy a táskába bedobva sem lesz baja, de egy plüssből készült zsák akkor is kifinomultabb módja lenne a szállításnak. Aktív zajszűrés nincs, ugyanakkor a környezet zajait kialakításának köszönhetően erősen megszűri a Mode.

Marshall Mode fülhallgató
[+]

A technikai paraméterekből túl sok dolgot nem lehet leszűrni, 9 milliméteres dinamikus hangszórók szólaltatják meg a zenét, az impedancia 39 Ohm @ 1 kHz, az érzékenység 100 mV @ 1 kHz = 99 dB SPL, a frekvenciatartomány pedig 20 Hz és 20 kHz között van. Az átlagosan strapabírónak tűnő kábel 1,2 méter hosszú, a 3,5 milliméteres jack-csatlakozója L-alakot formál, ami véleményünk a legtöbb készülék esetében egy jó választás. Az viszont csak félsiker, hogy bár egy felvevőgombos mikrofont is elhelyeztek a kábelen, a hangerőszabályzó gombok hiányoznak róla, pedig az ilyesminek nagy hasznát lehet venni. A Marshall egyébként azon kevés gyártó közé tartozik, akik megadják azt, hogy milyen hangképet nyújtanak a termékeik. A Mode-hoz tartozót itt lehet megcsodálni:

A Marshall Mode fülhallgató hangképe

A szürkével jelölt rész a Mode kicsit komolyabb modelljének, a Mode EQ-nak a kettes számú hangképét jelöli, annál a fülhallgatónál ugyanis található egy csúszkás kapcsoló segítségével változtatható a hangzás, a kettes mód egy mélyekben és középtartományban teltebb eredményt ad. A Mode-ról nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy nagyon szépen, kiegyensúlyozottan szól, aprócska méretéhez képest viszonylag nagy a tere, a basszusokat nem keni el, tényleg jól lehet rajta zenét hallgatni. Jó sok fülhallgatót próbáltam már életemben, ez a legjobbak között van, a kategóriájában legalábbis. A gyártó hírnevéhez hűen alapvetően az akusztikus zenék visszaadásában jeleskedik, akik a kemény elektronikus muzsikáért rajonganak, nem biztos, hogy ezzel a kütyüvel járnak a legjobban.

Marshall Mode fülhallgató
[+]

A fent leírtakhoz nincs nagyon mit hozzátenni, a Marshall Mode egy kiváló fülhallgató. Az alapmodell ára külföldön 59 euró, az EQ-szabályzóért pedig 20 eurós felárat kell fizetni. Hazai viszonylatban az EQ nélküli változat feltehetően 20-25 ezer forint körül lesz, ha és amikor eljut hozzánk. Ennyiért egyértelműen ajánlott.

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés