2019. február 17., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Leagoo M7 - nagyot koppint, azután elhallgat

Eljutott az iPhone 7 Plus formája és a duplakamera koncepciója a belépőszintre, ám ahol árban a konkurenciához képest Leagoo hozzátesz, azt máshonnan kénytelen elvenni. Nem lőttük le.

Hirdetés

Külső, kijelző, doboz

Épp a minap, az Alcatel U5 kapcsán ecseteltük: az okostelefonok lényegi mivolta szempontjából van olyan gyengén összeválogatott, kiöregedett öszvérként futó telefon, amit inkább jobb elkerülni és valami hagyományos nyomógombosat venni, de a Moto C-t vizsgálva sem örvendezett a szívünk. A legolcsóbb termékkategóriában a legnagyobb a különbség a profitra hajtó nagy gyártók és hardverversenyre kényszerült kis kínaiak között. Ennek kitűnő példája volt a fémkeretes, 720p kijelzős, decens sebességű Leagoo M5 roppan kedvező árával, bár amikor a katonai lövedékálló feliratot éles lövedékekkel szembesítettük, elvérzett.


[+]

Az M5 egyébként különösebben nem akadt, a hardver helyett viszont adatkommunikációs fronton nem ütött meg egy olyan szintet, ami szerintünk a műfaj szempontjából kötelező: nem tudott felcsatlakozni 4G hálózatra, és a most vizsgázó Leagoo M7 ugyanezzel a deficittel indul. Mindezt mutatós, bár valahonnan ismerős dizájnnal kívánja palástolni. Mondjuk ki: az iPhone 7 Plusról van szó, ami persze az Oppótól a OnePlusszon át másokat is megihletett vonásaival. Mégsem gyakori az egy az egyben átvett küllem belépőszinten, hát még a 8 + 5 megapixeles duplakamera. A Leagoo épp ezzel tűnik ki a tömegből.


[+]

A hátlapi antennacsíkokra emlékeztető festés egyébként olyannyira ismerős, hogy rutinosan rádugtuk a microUSB kábelt a felül elhelyezett portra, és csak vártuk és vártuk a telefon reakcióját, de a világért sem akart bekapcsolni. Aztán türelmetlenül szemügyre véve az eleve gyanús borítást, bevágáson akadt meg a tekintetünk: a hátlap bizony lepattintható, ebből következően fröccsentett műanyagból van és nettó kamu az említett antennakivezetés. A bekapcsolási mizériát a 3000 mAh-s telep matricájának eltávolítása oldotta meg – eme közjátékot letudva máris bekapcsolt az M7, úgyhogy a másik oldalára fordítottuk figyelmünket.

A Doogee-nak (balra) és a Leagoonak is van olcsó dupla kamerás mobilja
A Doogee-nak (balra) és a Leagoonak is van olcsó dupla kamerás mobilja [+]

Szó mi szó, adók és vám előtt 67-84 dollárért nem rossz ám az IPS HD kijelző, ami 5,5 hüvelyken elterülve elég szőrös karakterrajzolattal rendelkezik, de ennyiért WVGA-s rivális is akad. A fényerő elmegy, árnyékba húzódva odakint is látni belőle valamit, a színek kissé fakók és a kontrasztok oldalról gyorsan csökkennek, de legalább nem fordulnak át negatívba. A védelem Gorilla Glass 4 típusú, katonai lövedékálló jelölés nélkül. Ennyiért még akkor is rendben van a megjelenítő, ha éppenséggel eléggé kékesre lett kalibrálva. Inkább zavaró a gépelésnél érezhetően pontatlan érintőpanel.

Kijelző-teszt
Mérés Leagoo M7 Doogee Shoot 1 uleFone Gemini Oukitel U7 Plus
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 1080 x 1920 1080 x 1920 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD LPTS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 446 nit 339 nit 524 nit 442 nit
Fehér fényerő (min.) 18,9 nit 13,8 nit 27,7 nit 17,65 nit
Fekete fényerő 0,57 nit 0,53 nit 0,23 nit 0,44 nit
Kontrasztarány 782:1 1094:1 2277:1 1066:1
Színhőmérséklet 8989 K + kézi 7478 K + kézi 9371 K + kézi 8137 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az árképzésbe egyébként a lenyomható, de érintésre azonosító ujjlenyomat-olvasó is belefért, ami home gombként is működik. A vissza és alkalmazásváltó viszont már túl költségesnek bizonyult, hogy megjelenjen a két oldalán, ezért virtuális kezelősáv rabol magának helyet a képernyőtől. Felette hangszóró, fénymérő, közelségérzékelő, 5 megapixeles kamera, sőt: ledes villanó is helyt kapott. Ez sem jellemző ennyiért, ahogy összeszerelésben is akad sokkal rosszabb: a hátlap gondos visszapattintása után csak komolyabb szorongatásra reccsen meg a plasztik ház, baja ekkor sem esik.


[+]

Ha iPhone-imitálás, akkor jókora kávák: a 156,1 x 77,9 x 7,9 milliméteres ház nem éppen apró, bár a fogás az ívelt kialakítás miatt tenyérbarát, a kezelés egy kézzel nehézkes, a 178 grammos tömeget pedig a zseb is megszenvedi. Ilyen paraméterekkel akár 4000 mAh-s telep is kiköthetett volna benne, nem így lett, kártyából mindenesetre két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD kártya behelyezhető, a hátlap alatt. A kezelést nehezíti, hogy jobb oldalon túl magasra került a bekapcsoló és még messzebb a hangerőszabályzó, plusz az előlapi panelt még egy masszív műanyag csík is keretes szerkezetbe fogja. Kábelileg felül érdemes mélyedéseket keresgélni (microUSB, 3,5 mm jack), a hangot pedig alul lehet epekedve várni (monó megoldás, a bal oldali rács szól).


[+]

A doboz sem esett messze az almafától: a hófehér kartonszerkezet tetején éppúgy a fekete készülék tetszeleg, mint az iPhone 7 Plus csomagolása esetében. Igaz, itt elölről csodálható meg a masina, úgyhogy ezennel visszavonnánk mindenféle vádaskodást. A méretes pakk egy már a készüléken pihenő fóliát, egy puha, áttetsző szilikon tokot, egy hagyományos kialakítású mikrofonos fülest, némi olvasnivalót, egy microUSB kábelt és egy 5V / 1,5A-es töltőfejet rejt. Meg ugye egy belépőszintű phabletet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Golyóálló-e a Leagoo M5?

    A gyártó azt állítja, hogy a telefonja katonai golyóálló védőüveget kapott. Egy belépő szintű készüléktől ez elég merész kijelentés, úgyhogy magunk jártunk utána, igaz-e. És videóra is vettük.

  • Leagoo M5 - áron alul, átlagon felül

    Fémház, 2 gigabájt RAM, ujjlenyomat-olvasó, Android 6.0 és kedvező ár: a 3G-s M5 sokat ígér, és amikor nem teljesít, emlékeztetni kell magunkat: kb. 20 ezer forintból ideér.

  • Leagoo Shark 1 - a nagy cápa hamar megéhezik

    A kevésbé ismert kínai gyártó legújabb óriása hatalmas kijelzőt és akkumulátort kapott, ám hiába a visszafogott hardver és a 6300 mAh, az üzemidő nem a legfényesebb.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.