Hirdetés

Fülhallgatók korrekt áron: bemutatkozik a Jays

Fülhallgatók: a-Jays One és t-Jays One

Ritkán kerülnek hozzánk olyan körülményesen tesztelni való eszközök, mint jelen írásunk tárgyai, a svéd Jay's által gyártott headsetek. A hazai forgalmazó Speedshop ugyanis már a termékek megérkezése előtt szól, hogy valami nagyon durva dologra kell számítanunk, amit mi abszolút félvállról vettünk, hiszen épp készülékdömping volt nálunk. Mondtuk is, hogy ezzel nincs energiánk foglalkozni, de a cég vezetője azért küldött nekünk egy headsetet és csak annyit mondott: azért próbáljátok ki. Mi pedig meg is tettük, kicsit késve, ugyanis teljesen elfeledkeztünk róla, hogy a csomag a szekrényünkben porosodik. Pár perc zenehallgatás után viszont küldtük is az e-mailt: jöhet a többi.

Jay's

Így kerültek hozzánk a svéd headsetek, melyek a saját területükön legalább annyira jók, mint a húsgolyó és a barnamártás, azaz megint meggyőződhettünk róla, hogy északi barátaink azért tudnak, ha akarnak. Magáról a vállalatról viszonylag keveset tudunk, de az a honlapjukról kiderül, hogy 2006 óta vannak a bizniszben és az elmúlt években rengeteg díjat söpörtek be a termékeikkel. Meg az is egyértelmű, hogy imádják a zenét, a magukat bemutató oldalt ugyanis ezzel a mondattal kezdik. A két év garanciával rendelkező termékek közül mi most négyet mutatunk be, az egyszerűség kedvéért két fül- és két fejhallgatót, előbbiek nyilván telefonokhoz valók és headsetként is funkcionálnak.

a-JAYS One és One+

A kínálat legolcsóbb darabja az univerzális headsetként definiált a-JAYS One, mely egy lapos kábeles, agybadugós fülhallgató 6600 forintért. A 9200 forintért elvihető plusszos változat (One+) egyben headset is, kábelén kizárólag felvevőgomb található, de felárért létezik belőle olyan variáns is, mely hangerőszabályzó gombokat is tartalmaz és alapvetően iPhone-hoz ajánlott a használata. A csomagolás rendkívül igényes, a lapított hengert formázó plasztikdoboz prémium hatást kelt. Kibontása nem a világ legegyszerűbb dolga, de a pár perces folyamat végén örömmel konstatálhatjuk, hogy fülpárnákból öt méretet is kapunk, a spektrum az egészen kicsitől az óriásiig terjed, úgyhogy elvileg nők és férfiak is könnyedén használhatják. Egyéb extrát (hordtáskát) nem kapunk hozzá, de ebben az árszegmensben ez nem is elvárható.

Jay's

A 14 grammos tartozékban 8,6 milliméteres hangszórók találhatók, a frekvenciaátvitel 20 Hz-től 18 kHz-ig terjed, az érzékenysége 95 dB 1 kHz-en, ellenállása 16 Ohm, a környezeti zajokat 40 dB-lel csökkenti, a kábel hossza pedig 115 centiméter, azaz magas embereknél is elér a fülig. A hangminőséget mi kifejezetten kellemesnek találtuk, de alapvetően ugyanaz a képlet, mint az összes mai headsetnél. Adott egy jó minőségű membrán, de az elektronikus zenének és az MP3-formátumnak köszönhetően ez is abba az irányba van elhangolva, aminek eredményeként a középtartomány lyukas, egész egyszerűen nem jön ki. Üres, furcsa, de látni kell, hogy ez nem a termék hibája, hanem a mai zenei világ és fülhallgatógyártás sajátja; az elektronikus zenék megjelenésével együtt az alapvetően élő zenénél (funk, jazz és társai) hallgató középtartomány eltűnt.

Jay's

Amikor Breakestrát hallgattunk, nem jött át az élmény, amikor viszont beraktunk valami "mai zenét", leesett az állunk. Ezeknél ugyanis nem számítanak az élőzenénél jellemző elemek, a kosz, a háttérzaj, a lélegzés, a pergők. Így összességében azt mondhatjuk, hogy az elektronikus zenékhez nagyon jó az a-JAYS One, hiszen tisztán szól, a mély nincs túlhúzva, a dinamikatartománya viszont megvan. Ráadásul 6600 forintért ilyen minőséget nem nagyon találunk a patinás gyártóknál, tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy ez a minőség a 10-12 000 forintos szegmens sajátja.

t-JAYS One

A t-JAYS széria az előzőnek a fejlettebb variánsa. Ez is egy agybadugós megoldás, a legolcsóbb a 15 300 forintos One, de létezik Kettes és Hármas modell is 20 400 illetve 21 400 forintos áron. Az a-JAYS szériához képest lényeges különbség, hogy itt nem lapos kábelt kapunk, hanem klasszikust, melynek anyaghasználata egy picivel talán jobb, mint az olcsóbb modelleknél. Papíron létező különbség, hogy itt 10 milliméteres a hangszóró, aminek eredményeként a frekvenciaátvitel nagyobb (18 hZ - 20 kHz), az érzékenység viszont mindössze 1 dB-lel nagyobb (96 dB 1 kHz-en), azaz már az adatok alapján is lehet sejteni, hogy sokkal jobb hangminőségre nem számíthatunk - ami persze nem gond, hiszen már az a-széria is nagyon kellemes. A csomagolás nem változott, párnákból itt is öt méretet kapunk, maga a fülhallgató viszont kicsit máshogy néz ki, mint a kistesónál; a diszkrét kis agybadugók végén egy-egy téglatest díszeleg, ami több ismerősömnek is nyomta a fülét.

Jay's

Ami viszont furcsa, hogy a hangminőség szinte teljesen megegyezik az előzőekben sokszor említett, olcsóbb modellekével. A t-szériát kipróbáltuk úgy, hogy egy sztereó elosztó segítségével együtt használtuk az a-szériával, a különbséget azonban nagyon nehezen hallottuk. A drágább modellek egy icipicit talán hangosabbak és hangyányival tisztábbak, de mindez annyira jelentéktelen, hogy véleményünk szerint a 9000 forintos felár teljesen indokolatlan. A gyártó egyébként ezt nevezi professzionális szériának, de balszerencséjükre a jól sikerült belépőszintű modellekkel elvágták maguk alatt a fát. Árához képest a t-JAYS One kellemesnek, de nem kimagaslónak jónak mondható, mi ennek megfelelően inkább a pénztárcabarátabb modelleket ajánljuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Marshall Mode fülhallgató teszt

    A patinás angol vállalat legújabb fülhallgatója kialakítás és hangminőség szempontjából is alaposan feladja a leckét a konkurenciának.

Előzmények

Hirdetés