Hirdetés

Napjaink sztereó Bluetooth headsetjei - 4. rész

Hirdetés

Előszó

Az elmúlt évek hasonló témájú cikkek iránti nagy érdeklődésre tekintettel folytatjuk a sztereó Bluetooth-headseteket bemutató szériánkat. Idén négy fülest veszünk górcső alá, és bár a technikai fejlődés mértéke kisebb a tavalyi és az azelőtti évben tapasztaható ugrásoknál, a kialakítást tekintve sok minden változott. Míg a tavalyi válogatásunkban a fülhallgatóval egybeépített formavilág dominált, idén az adapteres megoldás a menő. Ez általában egy nyakba akasztós vagy csíptetővel ellátott eszközből (adapter, azaz angolul dongle) és egy tartozék fülesből áll. Utóbbit általában bármikor lecserélhetjük, hiszen az adapterek jellemzően egy 3,5 milliméteres aljzattal vannak ellátva. A tartozék fülhallgató pedig nem tartalmaz létfontosságú szerveket, lévén a vezérlést megvalósító áramkörök, az akkumulátor, a gombok és a mikrofon is az adapter részét képezik.

Mobilarena Bluetooth headset
[+]

A mai tesztre négy fülest kaptunk a Speedshoptól; ezekből három a fent ismertetett adapteres technikával operál, melyek mellé egy fejhallgató is érkezett. A teszteléshez egy Samsung Galaxy S II, egy LG Optimus Net és egy HTC Sensation XE telefont, egy Apple MacBook Prót és egy Windows 7-tel telepített HP notebookot használtunk.

Nokia BH-504
Nokia BH-504: a tavalyi favorit

Bár a kedves olvasó valószínűleg tisztában van a Bluetooth-headset jelentésével, néhány fogalmat nem árt tisztázni. A szerkezet a nevéből adódóan Bluetooth-on keresztül kommunikál az arra alkalmas telefonokkal és egyéb eszközökkel. Manapság a kékfogas szabvány már alapfelszereltségnek számít az okostelefonokban és a notebookokban, de már általában az egyszerűbb, zárt rendszert futtató mobilok (azaz az úgynevezett feature phone-ok) is rendelkeznek a megfelelő modullal. A szabvány legfrissebb verziója jelenleg a 4.0, azonban a cikkünkben ismertetett headsetek használatához bőven elég egy 2.0-s vagy 2.1-es chip megléte. Ezek ugyanis már támogatják az A2DP és AVRCP protokollokat; a rövidítések az angol Advanced Audio Distribution Profile és az Audio/Video Remote Control Profile szavakat takarják. Előbbi a hangok továbbítását és vezérlését hivatott specifikálni, utóbbi pedig a zenelejátszóhoz kapcsolódó hardveres vezérléséhez szükséges. Némelyik eszköz támogatja a HFP, azaz Hands Free Protocol névre hallgató profilt is, mellyel autós kihangosítókkal is összeköthetjük az adott eszközt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés