Hirdetés

iMitten kapacitív kesztyű bemutató

iMitten kapacitív kesztyű

Kérem szépen, ide is eljutottunk: egy ruhadarabot tesztelünk a Mobilarenán. Szerencsére nem azért, mert megszorultunk és így nyitunk a piac felé, hanem azért, mert az XXL GSM küldött nekünk egy pár olyan kesztyűt, melyekkel télen is megoldott a kapacitív kijelzőkkel rendelkező kijelzők kezelése.

iMitten kapacitív kesztyű

A termék neve prózai egyszerűségű, mi csak kapacitív kesztyűnek hívjuk őket, de van ám márkájuk is: iMitten.

Hirdetés

Kapacitív, rezisztív

Először is látnunk kell, hogy milyen érintőkijelzőket használnak manapság az okostelefonokban. A fent említett két név mögött lévő jelentést, és ebből adódóan a technológiák közti eltését valószínűleg legtöbb olvasónk ismeri, de azért röviden szeretnénk tisztázni, hogy miről van szó. A két lejárás közül a kapacitív a modernebb, a rezisztív pedig az olcsóbb, épp ezért mindkettőt használják, de ebből a felhasználóknak sok gondjuk akadhat, mivel a kapacitív az emberi ujjat, a rezisztív pedig az egy pontban történő nyomást érzékeli, ami többek között azt jelenti, hogy előbbi panelek sem a (mű)körmöket, sem a cezurákat nem érzékelik, míg a rezisztívek igen. Ennek oka a rezisztív panelek felépítésében keresendő: itt a kijelző érintést érzékelő részében két egymástól eltérő feszültségű, hajszálvékony fólia található, melyek között nyugalmi állapotban egy vékony légréteg húzódik. Ha valahol megnyomjuk a panelt, a két fólia összeér, ami megváltoztatja az elektromos töltésüket, ennek mértéke alapján pedig a készülék ki tudja számolni, hogy hova nyúltunk, azaz hol érintettük meg a kijelzőt. A rezisztív technológiáról érdemes tudni, hogy a fólia fényáteresztő képesség elég gyenge (általában kb. 75 százalékos), ezért képminőségük kevésbé jó, mint amilyen az érintésérzékelő réteg nélkül lenne.

Rezisztív érintőkijelző
A rezisztív kijelző működése

A kapacitív panelek működése egészen eltérő: itt a kijelzőt takaró plexi vagy üveglap alatt egy rácsos szerkezetű vezető réteget helyeznek el, mely egy elektromos mezőt alakít ki maga fölött, ami értelemszerűen "átlóg" a plexin/üvegen is. Mikor ujjunkkal hozzáértünk a kijelzőhöz, gyakorlatilag töltést vezetünk el ettől a tértől, melynek pozícióját a készülék szintén képes érzékelni. Ebből valószínűleg mindenki számára egyértelműen egyértelmű, hogy a hagyományos érintőceruzák és a körmök miért nem használhatók az efféle, egyébként kiváló képminőséget biztosító, a több ujjas kezelést (multi-touch) is támogató kijelzőkön. Műkörmök nélkül pedig ugye lehet élni, de télen elég kellemetlen, hogy egy iPhone-t vagy egy felsőkategóriás androidos gépet nem tudunk kezelni, főleg, mert a legtöbb masinán már a hívás felvétele is kijelzőhöz kötődik. A kesztyű letépése minden bejövő hívás kezelésekor pedig marha kényelmetlen dolog. Ezért találták ki az iMittent.

Sima kínai kesztyűről van szó, melyet az aluljáróban 500 forintért megkapunk, jelen esetben viszont 2-3000 forintot kell érte fizetni, az ára még nem végleges. Viszont marha jól működik: a kesztyűkön a hüvelyk-, mutató- és középső ujjak végén található valami bevonat, ami festéknek néz ki és valószínűleg az is, de a lényeg, hogy működik a kijelzőkkel. Pont. Maga a kesztyű kényelmes és meleg, viszont a varratok nem a legstabilabbak és kicsit bolyhosodik is, de egy telet azért ki lehet húzni vele, ennyi pénzt meg valószínűleg sokaknak megér az, hogy BKV-n is tudnak telefont használni. A piros iMitten feliratok mondjuk elég zavarók lehetnek egy szép télikabát mellett, de azért így is kijelenthetjük, hogy igazi hiánypótló termékről van szó, örülünk a megjelenésének.

Bocha

Az iMitten kapacitív kesztyűt az XXL GSM biztosította.
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés