Jabra Elite 10 - dán kényelem és tér

Méretben, kialakításban nyerhetne az elit ligában a Jabra, van miért szeretni, de nem tökéletes.

Hirdetés

Bevezető, doboz, kialakítás

Szeptemberben mutatta be a dán Jabra az Elite 10-et és az Elite Active 8-at a berlini IFA kiállításon, az Elite 10-es a csúcsmodell jelenleg a cég kínálatában, azóta pedig mindkét eszköz megjelent a piacon, egyúttal eljutott a csúcsmodell hozzánk is. A teszt írásakor épp akcióban 80 ezer forint környékén árulják a magyar boltok az eszközt, de eddig a százezres árcímke lógott rajta, ami meglehetősen sok egy TWS fülhallgatóért, ezt szögezzük le egyből az elején, viszont tegyük mellé azt is, hogy az Apple, a Bose és a Sony sem adja olcsóbban aktuális csúcsmodelljeit, a Jabra pedig iOS és Android rendszerekkel egyaránt működik funkciócsonkítás nélkül.


[+]

Másik ok, ami indokolhatja az árat, az a kialakítás és a kivitel, ebben a korábbi Jabra csúcsmodellek sem voltak rosszak, az Elite 10 pedig folytatja a hagyományt. A fülhallgatók picit ugyan nehezebbek lettek elődjüknél (5,7 gramm, 0,3 gramm többlet az Elite 7 Próhoz képest), méretük sem nagy (23 x 27 x 19 mm), kialakításuk pedig segíti a jobb szellőzést, nem érzi az ember, hogy füldugót használ még maximumon dolgozó ANC-vel sem. A 4 milliméteres gumiharangok ugyanakkor egyedi ovális formájúak és egyedi a vetőcső kialakítása is, a dobozban mellékelnek egy-egy pár szilikon harangot S-től XL méretig, de ha van bejáratott memóriahabos harangunk, az ide nem lesz jó. Az Elite 10-es külsejét puha, finom tapintású műanyag borítás fedi, mely nem irritálja a bőrt a fülkagylóban és a hallójáratban sem. Szára nincs a fülesnek, ahogy támaszték sem, a súlyelosztás viszont remek volt tapasztalataim szerint, fülemből egyszer sem akart kimozdulni az eszköz. A dánok elvileg 62 000 fül megvizsgálásával alakították ki a formát, szerintünk sikeresen.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

A fülhallgatón a cég logója egy fényesebb, sík műanyag felületen kapott helyet, ez rejti a nyomógombot a jobb és bal fülhallgatón egyaránt, érintésérzékeny vezérlés nincsen, tényleges fizikai nyomásra van szükség, ami a kesztyűs-sapkás időszakban kényelmessé teszi a parancsok osztogatását. Amennyiben viszont valakinek nem passzol a fülébe az új Jabra tökéletesen és stabilan, annak kényelmetlen lehet a gomb nyomogatásával járó apró mozgás. Adott a közelségérzékelő szenzor, így az Elite 10 tudja, mikor kerül ki a fülből, vagy be oda, ilyenkor másodperces csúszással reagál is a történésre. Adott a lehetőség, hogy hívást fogadjunk csupán azzal, hogy kivesszük a tokból és berakjuk a fülhallgatót fülünkbe, akár csak az egyiket is.


[+]

Mikrofonokat láthatunk még a füleseken, illetve két-két pogo pines csatlakozót, melyekkel a hordozó tokban töltenek. A tok fedele sík, belül és elöl rajta egy-egy állapotjelző LED, alul USB-C csatlakozó, a hátlap alatt elrejtve pedig Qi-tekercs vezeték nélküli töltés felvételére. A fedél zsanérja és a tokba szerelt mágnesek erősek, a tok mérete átlagos (48 x 66 x 25 mm, 46 gramm), pozitívuma az IP54-es védettség és üdvözlendő a fülesek IP57-es védelme is.

[+]

Elegáns csomagolásában a Jabra Elite 10 mellett egy rövid USB-A végű Type-C töltőkábelt és a már említett csere gumiharangokat találjuk egy apró kartonlappal, amin a párosítás folyamata és a nyomógombok legfontosabb funkciói vannak feltüntetve. Van Google-féle gyors párosítás Android rendszereken és az eszköz hozzáadható a Google-fiókunkhoz.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Jabra

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés