Hirdetés

2018. július 18., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

HTC Magic - it's a kind of...

Varázslat! Fehér kabátba bújtatott Android alapú masina a HTC-től. Bár több ilyen lenne a piacon.

Hirdetés

Magic? Android?

Nagy nap ez a mai, hiszen a Mobilaréna szerkesztőségébe eljutott az első igazán használhatónak tűnő Android alapú mobilkészülék, a HTC Magic. Tavaly év végén járt nálunk a tajvani gyártó T-Mobile számára készített G1 nevű készüléke, mely érzésünk szerint inkább volt egy bemutatóhardver az Android képességeinek demonstrálására, sem mint a mindennapok során használható gép, arról nem is beszélve, hogy idehaza nem volt kapható.

Google Android

Álljunk meg gyorsan egy szóra: mi is az az Android? Ha röviden akarnék válaszolni, akkor azt mondanám, hogy a Google mobil operációs rendszere, valamint az azt futtató gépek gyűjtőneve, ennél azonban többről van szó. 2005-ben a Google felvásárolta az Android Incorporated nevű kaliforniai vállalatot, majd belefogott a saját operációs rendszerének fejlesztésébe, mely sok alakítás után végül tavaly év végén érte el a piacot a G1-gyel. A vállalat célja egy olyan nyílt forráskódú, rugalmas, könnyen fejleszthető rendszer elkészítése volt, melyhez a fejlesztőknek lehetőségük van Java nyelven írni ún. managed kódot* használó programokat (*managed kód: virtuális gépen, nem pedig közvetlenül a processzorban feldolgozott kód), melyek hozzáférnek az összes erőforráshoz, mivel teljesen egyenrangúak — a Google által fejlesztett Java könyvtárak már csak a hab a tortán. A rendszer monolitikus Linux kernelen alapul, a kód túlnyomó része Apache, nyílt forráskódú vagy szabad program liszensz alatt van.

Google Android
Android bábu a Google főhadiszállásán

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az Androidot nem a Google, hanem az Open Handset Alliance nevű cég-csoportosulás fejlesztette, hogy ki mit csinált vele kapcsolatban, azt nem tudni. Az OHA-nak jelenleg 51 cég tagja, köztük 10 készülékgyártó (HTC, LG, Motorola, Samsung, Asus, Garmin, Huawei, Sony Ericsson, Toshiba, Acer), 13 félvezetőgyártó (többek között az Intel, a Marvell, az nVidia, a SiRF, az ARM és az Atheros), 11 operátor (köztük a T-Mobile és a Vodafone), 11 szoftveres cég (maga a Google, az eBay és pár kevésbé ismert név), valamint 6 egyéb vállalat. Látszik, hogy nem kispályás kft-k tömörüléséről van szó, az Android tehát elméletileg hatalmas tudás és sok munka eredménye, a konkurencia (egészen pontosan a nagy konkurens Symbiant birtokló Nokia) viszont pont emiatt támadta oly sokat az Androidot — véleményük szerint ugyanis lehetetlen, hogy egy ennyi cég által fejlesztett rendszer egységes és stabil legyen. Nos, itt van a kezünkben a Vodafone által fémjelzett HTC Magic, mely nagyon is egységesnek és stabilnak tűnik, arra viszont nem enged következtetni, hogy mi lesz ennek az ígéretes rendszernek a sorsa, jelenleg ugyanis mindössze négy Androidos gépet lehet kapni a világon, kettőt a HTC gyárt, valamint van egy kínai és egy spanyol masina is — idehaza semelyik nem kapható. De miért?

T-Mobile G1
Ez a T-Mobile G1...

A G1 ugyebár egy T-Mobile-os készülék, míg a Magic a Vodafone számára készült. Idáig tiszta sor, nálunk mindkét szolgáltató jelen van a piacon, miért nem lehet tehát kapni őket? Erre pontos választ sajnos mi sem adhatunk, pletykákat viszont hallottunk arról, hogy a dolog a Google döntésének eredménye, akik csak akkor engedélyeznék a Magic magyarországi forgalmazását, ha biztosítva lenne, hogy megfelelő mennyiségűt el tudnak adni — nem szeretnék számokkal dobálózni, de az biztos, hogy a high-end okostelefonokból itthon nem szoktak öt-tízezer darabot csak úgy eladni, még akkor sem feltétlenül, ha a Nokia gyártja. Mivel a Google álláspontját nem kértük ezzel kapcsolatban, csak arra gondolhatunk, hogy a lokalizáció (tehát a szoftver magyar nyelvűvé tétele) okozta költségeket kellene ily módon megtéríteni, de ha jobban belegondolunk, ennek nincs valóságalapja, hiszen az Android egy nyílt forráskódú, Linux alapú rendszer, melynek fordítása valószínűleg nem igényli egy fél hadsereg munkáját.

HTC Magic
...ez meg a HTC Magic

Pontos válaszokkal tehát mi sem tudunk szolgálni, de jelen helyzetben sajnos úgy néz ki, hogy a HTC Magic-et itthon nem lehet majd megvásárolni, a külföldi behozatal pedig szintén problémás lehet az esetleges Vodafone SIM-lock miatt. Valószínűleg az is benne van a dologban, hogy a szintén Android HTC Hero hónap végén érkezik és elvileg itthon is kapható lesz. További öröm, hogy a tesztpéldányt is biztosító SpeedShop gondolt azokra, akik nagyon szeretnének megnyomkodni egy ilyen masinát, a Klapka utcai bemutatótermükben jövő héttől ki lesz állítva egy Magic (minden bizonnyal az, amelyik most itt hever az asztalomon), tehát akit érdekel, az legalább megnézheti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.