Hohem iSteady X - gimbalt a népnek!

Filléres háromtengelyes stabilizátort próbáltunk ki egy olcsó és egy drága mobillal.

Hirdetés

Külső, kezelés, beüzemelés

Az okostelefonok demokratizálták a fotózást és videózást, mint hobbit, önkifejezést, alkotást vagy emlékrögzítést, és bizonyos árszint felett (lencse, képkockasebesség és felbontásbeli korlátokkal) elektronikus és optikai képstabilizálás is besegít, hogy este a fénykép ne mozduljon be, a mozgókép pedig kézből tartva is kiegyensúlyozott legyen. Az apró szerkezeteknek azonban fizikai korlátjai vannak, ha kép stabilizálásáról van szó, és itt jönnek a képbe a jóval méretesebb gimbalok.


[+]

Többtengelyes stabilizálószerkezeteket már az ókorban felvázoltak (nyilvánvalóan a csirkéktől ellesve), és a középkorban ki is próbáltak, ám komolyabb, háromtengelyes gimbalokat először a repülőgépek vetettek be rendszerszerűen a múlt évszázadban, hogy aztán a filmiparban és a fotózásban való megálló után eljussanak a filléres kiegészítők szintjére. Népszerű példa a DJI OM sorozata, melynek igazán olcsó kihívója akadt a Hohem iSteady X révén 25 ezer forintért, amelyet három ponton szétnyitva máris elárulja, hány apró motorja segíti a forgatást, a döntést és a bólintást.


[+]

A fröccsöntött műanyag szerkezet nincs egy profi állvány összeszerelési szintjén, ám szerencsére a hengeres központi rész jó fogású és nem recseg határozott szorongatásra. Felülről lefele haladva három töltöttséget jelző LED és egy bekapcsoló / Bluetooth lámpa pillantható meg, majd négyirányú joystick, egy exponáló és bekapcsoló/elforgató billentyű. Balra akad egy zoomolásra használatos csúszka, jobbra pedig egy takaratlan Type-C port, ami azt is jelzi: az iSteady nem vízálló. 2000 mAh-s telepe nyolcórás használatot ígér, ami elég kell legyen egész napos videózásra két töltés között. A csomagolás hozzá passzoló kábelt és apró, közepesen stabil állványt is rejt, amely azon túl, hogy vele az iSteady X praktikus telefontartóvá válik az asztalon, segít a gimbal első és újrakalibrálásában. A pakk továbbá textiltokot, csuklópántot és leírást kínál.


[+]

A 259 grammos szerkezet alja szabványos csavarfuratot kapott, hogy komolyabb állványra rakhassuk és akár 280 grammos telefont közrefog felül, rugós tartószerkezetével. A teló 58-tól 89 milliméter szélességig terjedhet, szóval az iPhone Minitől a Mate 20 X-ig mindent benyel és vízszintesen, függőlegesen egyaránt stabilan megtart. Ügyes trükk, hogy a gumis szorítórész V-alakú bemetszést kapott, így hiába terpeszkedik pont a P40 Pro bekapcsolója fölé, a keskeny billentyűt nem nyomja le.


[+]

A beüzemelés egy csöppet trükkös, de beletanul az ember: három ponton, meghatározott sorrendben kell a motorokat kihajtani, majd a telefont úgy közrefogni, hogy saját súlyától se jobbra, se balra ne billenjen le. Ha ez megvan, az Apple AppStore-ból, a Google Play Áruházból vagy a Huawei AppGalleryből már telepíthetjük is a Hohem Pro mobilappot, majd a gimbalt és a Bluetootht bekapcsolva, és némi videós bevezetőt megkukkantva a két készüléket összekapcsolhatjuk. Ez mondjuk nekem a Mi 10T Lite-tal csak harmadjára jött össze, és használat közben néha megszakadt a BT-kapcsolat, ami a Huawei telefonnal nem fordult el.


[+]

Elég idétlen lépés következik: épp akkor kell regisztrálni magunkat a Hohem rendszerébe, amikor a mobil már a gimbalon van, de még nincs kiegyensúlyozva, ezért azon lifeg, és megró minket a rendszer, ha ekkor lehúzzuk a gimbalról. Amint a bűvésztrükk megvan, az iSteady X 40 másodperc alatt kiegyensúlyozza a telót, és ezt egyébként bármikor megismételhetjük a bekapcsoló ötszöri lenyomására. Ezt célszerű minden bekapcsolás után elvégezni: talán a P40 Pro fejnehéz kamerarésze miatt a mobil egy idő után elbillen egy picit valamely irányba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hohem

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés