Google Nexus 6P - referencia fémcsomagolásban

Bevezető

Új év, új Android verzió, új Nexus készülékek – a keresőóriás egy ideje beállt erre a frissítési tendenciára, és már a nyári Google I/O-n sok ígéretet lehetett hallani, hogy a Lollipop bakijai után (pl. antenna és memóriakezelési gondok) a 6.0 Marshmallow már tényleg a megérdemelt, hibátlan, modern operációs rendszer lesz. A mályvacukros verzió végül megjelent, Dr. Kind Nexus 5-jén pedig már részletesen körbe is járta az újdonságokat, ám tudnak az idei jövevények olyat, amit a korábbiak nem, úgyhogy lesz mit a következő oldalakon kitárgyalni.

A Nexus 6P az AllView P6 Qmax felett
A Nexus 6P az AllView P6 Qmax felett [+]

Abban nincs semmi meglepő, hogy a Nexus 4 és 5 után a Nexus 5X-et a Google az LG-vel karöltve alkotta meg, az első huaweies pletykákat viszont szkepticizmussal fogadták sokan. A Kínai Népköztársaságban ugyanis nem érhető el hivatalosan sem a Play Áruház, sem a legtöbb Google-szolgáltatás, a Huawei pedig kínai. A rájuk esett választás a keresőóriás részéről ugyanakkor pont a legnagyobb mobilpiacra való betörés szándékát jelezheti, ám be tudok dobni a közösbe három ennél prózaibb okot.

Ránézésre felismerni az AMOLED kijelzőt - a Nexus 6P feketéi tökéletesen sötétek
Ránézésre felismerni az AMOLED kijelzőt - a Nexus 6P feketéi tökéletesen sötétek [+]

Az Apple és Samsung Pay mobilfizetési szolgáltatásokkal mostantól az Android Pay próbálja felvenni a kesztyűt, és az NFC-s vagy más módokon történő biztonságos pénzmozgatás alappillére a felhasználó és számlájának védelme. Éppen ezért az Android 6.0 Marshmallow natív módon támogatja a biometrikus azonosítókat, és a piacon talán a Huawei megoldása a legjobb, ugyanis a Mate7 és a Mate S zéró késedelemmel és nagy pontossággal ismeri fel tulajdonosát, a hátlapi érintéses megoldás pedig kapóra jött a Google-nak, hiszen a Nexus készülékek nélkülözik a gombokat az előlapon. A Huawei ráadásul a remek összeszerelést és a jó üzemidőt is számtalan alkalommal demonstrálta, amelyre ugyancsak áhítoztak a Nexus-rajongók. Végezetül pedig, a gyártó hatalmasat lépett előre az eladási mutatók terén, és a Népköztársaságon kívül is előnyös pozícióban van, így anélkül is jól fogyhat a Nexus 6P-re keresztelt referencia phablet, hogy odahaza, Google-szolgáltatásokkal megjelenne. Ada Xu, a Huawei PR igazgatója egy sencseni sajtóbeszélgetésen újságírói kérdésre azt mondta, hogy a 6P iránt olyan nagy a kereslet, hogy még az egyébként bődületes gyártókapacitással rendelkező Huawei számára is gondot okoz az igények kielégítése. Persze arról is beszélt, hogy remek a kapcsolat a Google és a kínai gyártó között és nagyon bíznak benne, hogy ez az együttműködés nem áll majd meg ennél az egy modellnél.

A fekete kamerasáv a sokaknak tetszik, sokaknak nem, a Nexus 6P-nek mindenesetre karaktert ad
A fekete kamerasáv a sokaknak tetszik, sokaknak nem, a Nexus 6P-nek mindenesetre karaktert ad [+]

A szinte teljes egészében fémházba öltözött masina mutatós, puha fehér papírdobozban érkezett szerkesztőségünkbe, melynek a tetején mindössze egy P-betű jelölte, hogy mi található a fedélen túl – a p egyébként állítólag a prémium szóra utal. Mondjuk annak, aki kitalálta, hogy egy olcsó, színes reklámnyomtatványt erre a szép csomagolásra odaragasszanak, és azt csak a doboz megsértésével lehessen leoperálni, a körmére néznék, ritka pancser megoldás. Ám elég csak a gyönyörű készülékre rápillantani (ami Legendd kollégának nem tetszik), és hamar elfeledi az ember a csomagolást. Nálunk a fehér színű Nexus 6P járt, de akad szürke, fekete és arany változat is. Alatta nem a megszokott felhozatal tárult szemeink elé, hiszen mindjárt két USB-C kábelre bukkantunk: az egyik normál USB-re végeződött, a másik pedig USB-C-re, ez megy a 3 amperes gyorstöltő adapterbe is. A dobozbelső még némi leírást és egy SIM-tálca nyitását elősegítő tűt rejtett, fülest viszont nem, amiért már osztjuk is a fekete pontot, kétszázezerért a headsetet már ki ne spórolják.

Külső és kijelző

Nem mindenki rajong a hófehérre festett alumínium burkolatért, ám Boggal egyszerre vágtuk rá, hogy baromi jól néz ki, amikor a Nexus 6P-t élőben megláttuk. A készülék legvitatottabb külső jegye persze fehér változatban a legmarkánsabb: a hátlap tetején ugyanis nemcsak a kameralencse, hanem egy egész sáv kiemelkedik a két ledes villanóval és a lézeres autófókusszal egyetemben, és ezeket méretes, fekete üvegsáv védi. Szerintünk viszont pont ez ad karaktert a phabletnek, miközben élőben egyáltalán nem jelentős a „púp”, és az ujjakkal is épp csak annyira érezni, hogy a zsebbe nyúlva egyből kiderüljön: alul vagy felül fogtuk-e meg. A konstrukció hibátlan, minden szuperül illeszkedik a unibody kialakításnak köszönhetően, műanyaggal pedig csak a hátlap alján és egy-egy bevágás formájában az oldalakon lehet találkozni – az ilyesmire az antennák jobb jelátvitele miatt van szükség.

A Nexus 6P méretes phablet lett, viszont keskenyebb, ezért kényelmesebb fogni, mint a tavalyi referenciamodellt
A Nexus 6P méretes phablet lett, viszont keskenyebb, ezért kényelmesebb fogni, mint a tavalyi referenciamodellt [+]

Szó mi szó: a Nexus 6 sokaknak kényelmetlenül nagy volt vékonyított oldalélei ellenére, úgyhogy a Google 6 hüvelykről 5,7-re csökkentette a képátlót, a készülék pedig 159,3 x 77,8 x 7,3 milliméteresre és 178 grammosra zsugorodott. Nem mintha így nem lenne hatalmas a 6P, ám a keskeny képernyőkávák miatt könnyebb elérni a megjelenítő alsó kétharmadát. A maradékhoz viszont tényleg tornázni kell, vagy a biztonságos használat érdekében két kézzel kezelni a monstrumot, a kijelzőtartalom lekicsinyítésére pedig 2015-ben sincs hivatalos androidos megoldás. A méretes alsó-felső sávot egyébként elől a sztereó hangszórópár, hátul pedig a méretes kameralencse indokolja, aminek mindenképpen a kijelző panel fölött kellett elférnie, hogy ne emelkedjen ki még jobban.

Kijelző-teszt
Mérés Google Nexus 6P Google Nexus 6 Samsung Galaxy Note5 LG G4
Fehér fényerő (max.) 357 nit 266 / 436 nit 392 / 530 nit 451 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit n/a 1,9 nit n/a
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1612:1
Színhőmérséklet 6719 K 6520 K 7596 / 6685 K 9013 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Kirobbanóak az AMOLED panel színei, a telítettséget viszont nem lehet lejjebb venni
Kirobbanóak az AMOLED panel színei, a telítettséget viszont nem lehet lejjebb venni [+]

Az előlapon, ha minden igaz, Samsung gyártású AMOLED panel virít, méghozzá 1440 x 2560 tűéles pixellel és pontos fehér kalibrációval. Mondjuk, a színek ezúttal is túlszaturáltak, és persze kalibrációs opciók nincsenek, ezzel tehát együtt kell élni. Ami nem nehéz az éjsötét feketéket, a hibátlan betekintési szögeket és a remek kontrasztarányt figyelembe véve, a maximális fényerő ellenben jó közepes, és nem jár napfény alatti extra. Azért a megjelenített tartalmakat így is félig-meddig ki lehet venni verőfényes nappal, csak fényképezéskor hiányzik mondjuk a Note5 vagy az iPhone 6s Plus kitűnő fényerejű panelje – talán a Nexus 6P-ből a felhasználói kommuna majd kihoz valamivel többet...

Az oldalak is fehér festést kaptak, a Nexus 6P élei viszont ezüstösen csillognak
Az oldalak is fehér festést kaptak, a Nexus 6P élei viszont ezüstösen csillognak [+]

Mivel az androidos kezelőgombok a kijelzőtől csennek el maguknak helyet, alul viszonylag sok hely maradt kihasználatlanul a hangszóró körül, simán lehetett volna innen faragni. Felül legalább fénymérő, közelségérzékelő, 8 megapixeles szelfikamera és értesítési LED került a hangszóró köré, ez utóbbit külön be kell kapcsolni a hangbeállításoknál. A Huawei úgy döntött, hogy a fémszínű éleket leszámítva az oldalakat is fehérre festi – jó kérdés, hogy ez meddig marad makulátlan. Bal oldalon lehet a SIM-tálcát előhúzni, amely egy működő és egy lefedett nanoSIM foglalatot rejt – ez dualSIM-es variáns érkezésére utalhat. Jobb oldalon kényelmesen kitapintható és kezelhető a recézett bekapcsoló és sima felületű hangerőszabályzó. A fülest felül lehet csatlakoztatni, az USB-C kábelt pedig alul.

A hátlapi ujjlenyomat-olvasó kényelmesen elérhető
A hátlapi ujjlenyomat-olvasó kényelmesen elérhető [+]

Az aszimmetrikus hátlapról már esett szó, csak nem minden eleméről. A festés sajnálatosan eléggé csúszóssá teszi a készüléket, az ívek miatt mégis kényelmes fogni a 6P-t, a fehér változat pedig egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatokat. A kamera alatt megpillantható biometrikus szenzor viszont olvassa, és nem is akárhogy. Kicsit lejjebb oldalára fordított, hatalmas Nexus felirat hivalkodik (szerintünk ez is jól áll neki), alatta pedig a gyártó neve olvasható le. Az alsó, műanyag sáv festése jól elrejti plasztik mivoltát, alig különböztethető meg a többi alumínium elemtől. Küllemre és az összeszerelés színvonalát tekintve is a 6P a Nexus készülékek eddigi csúcsa, csak éppen a méreteivel kell zöldágra vergődnie annak, aki ezt választja első óriástelefonjának.

Hardver és Android 6.0 Marshmallow

A kisebbik 2015-ös Nexus a hatmagos Snapdragon 808-at, a nagyobbik pedig a híres-hírhedt Snapdragon 810-et használja. A 64 bites chipset négy Cortex-A53 és négy Cortex-A57 magot használ big.LITTLE elrendezésben, és akár mind a nyolc egyszerre, maximális órajelen futhat – csakhogy ez ritka, a túlmelegedés ellen a Nexus 6P is az órajelek leszabályozásával védekezik. A készülék ennek ellenére villámgyors minden helyzetben, a legtöbb combos játékot beleértve (a Real Racing 3-nak is inkább az Adreno 430-as IGP-vel van baja, ami az Asphalt 8-at simán kihajtja). Azt észrevettük, hogy böngészés és fényképezés során is melegedni kezd a hátlap az ujjlenyomat-olvasó környékén, játék közben pedig még intenzívebb a dolog, ám sosem forrósodik fel a mobil, mivel rengeteg hely van a hőelvezetésre. Rendszermemóriából 3 gigabájt jár, a belső tároló pedig kiszerelés függvényében 32, 64 vagy 128 gigabájtos. A rendszer kb. 10 gigabájtot foglal, ami nem kevés a vegytiszta rendszert figyelembe véve. A Huawei készülékes üzletágának elnöke azt is megindokolta, hogy miért nem egy saját fejlesztésű, Kirin chipset van a 6P-ben: a cég nem akarja az összes modelljében a házon belüli megoldást használni, egyszerűen üzletpolitikai és stabilitási okokból a Qualcommal és a MediaTekkel is aktívan együttműködnek, mert nem lehet tudni, hogy egy, kettő, esetleg három év múlva melyik beszállító tudja adni majd a legjobb alternatívát és a HiSilicon chipsetek fel tudják-e majd velük venni a versenyt. Kompatibilitási okok is egy Nexus modellnél most a Qualcomm mellett szólnak, a legtöbb fejlesztő erre a GPU-ra optimalizál először.

Az Android 6.0 Marshmallow külsőleg nem sokat fejlődött
Az Android 6.0 Marshmallow külsőleg nem sokat fejlődött [+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Google Nexus 6P Samsung Galaxy Note5 HTC One M9 LG G4
Rendszerchip Snapdragon 810 Exynos 7420 Snapdragon 810 Snapdragon 808
AnTuTu Benchmark 5.x 56382 pont 70876 pont 56588 pont 49597 pont
Vellamo Browser 4309 pont 5007 pont 3599 pont 4131 pont
Vellamo Metal 2290 pont 2527 pont 2181 pont 2241 pont
Geekbench 3 (single) 1300 pont 1481 pont 1182 pont 1100 pont
Geekbench 3 (multi) 4151 pont 5224 pont 3792 pont 3495 pont
GFXBench Man. onscreen 17 fps 15 fps 23 fps 9,3 fps
GFXBench Man. offscreen 26 fps 25 fps 23 fps 14,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 42 fps 32 fps 49 fps 24,5 fps
GFXBench T-Rex offscreen 57 fps 57 fps 49 fps 34,32 fps

Az Android 6.0 Marshmallow külsőleg alig változott, és ez jó hír, hiszen megmaradt a Material Design stílus, a szürke kapcsolópanel, az elválasztókat nélkülöző beállítások, billentyűzet és telefonkönyv, no és persze a kártyapakliszerűen pörgethető alkalmazásváltó, amellyel tényleg villámgyorsan lehet az egyik appból a másikba jutni. Újdonság a függőlegesen pörgethető alkalmazásmenü – én évek óta ezt preferálom, hiszen az ember alapvetően le-fel görget mobilján. Idén a belső változások a fontosabbak, bár egykezes használatot elősegítő vagy osztott képernyős mód még mindig nagyon nagy hiányosság ekkora készülékméretben.

A memória- és engedélykezelő A memória- és engedélykezelő
A memória- és engedélykezelő [+]

Memóriakezelésre új menüpont született, ahol nem csak az aktuális, hanem az elmúlt időszak RAM használatát is meg lehet vizsgálni, alkalmazásra lebontva. A rendszer egyébként kényelmesen elfér a 3 gigabájt RAM-on, és szerencsére memóriagondok sincsenek. A kapcsolópanel fogaskerekének hosszú lenyomásával felbukkan a kezelőfelület-hangoló is, itt lehet a kapcsolókat újrarendezni, vagy mondjuk a töltöttségi szintet számmal kijelezni. Android 6.0 alatt az értesítéseket és az alkalmazásengedélyeket is széles körben paraméterezni lehet, az utóbbi esetben tételenként ki-be kapcsolgatva minden opciót. Az appok most már első indításkor, és nem telepítéskor kérik a különlegesebb engedélyeket, melynek a célja az, hogy a felhasználó tisztában legyen, mihez férhetnek hozzá szoftverei, és lehetősége, hogy elzárja adatait.

A Nexus Imprint és a függőlegesen görgethető alkalmazásmenü A Nexus Imprint és a függőlegesen görgethető alkalmazásmenü
A Nexus Imprint és a függőlegesen görgethető alkalmazásmenü [+]

A legfontosabb biztonsági újítás a biometrikus szenzorok natív támogatása, amely a Nexus Imprint nevet kapta. Az Android Payhez és más típusú mobilfizetéshez, illetve a képernyőzárhoz is használható megoldás pont úgy működik, mint már Huawei készülék esetében: a regisztrálni kívánt ujjat párszor, több szögből és magasságból a hátlapi olvasóra kell helyezni, majd egy másodlagos képernyőzárat megadni (ami akkor jön jól, ha ujjunk nem szabad, vagy ha elvesztettük). Az azonosítás villámgyors és tökéletesen megbízható, ráadásul öt mintát is regisztrálni lehet, úgyhogy szuperül sikerült ez az újítás. Kétkoppos felébresztés mondjuk nincs, az Ambient Display viszont visszatér, úgyhogy, ha a felhasználó a 6P-t az asztalról felemeli, az óra és a legutóbbi értesítések fekete háttér előtt megjelennek, és a képernyőzár is feloldható a bekapcsoló megnyomása nélkül.

A telefonkönyv és a kezelőfelület-hangoló A telefonkönyv és a kezelőfelület-hangoló
A telefonkönyv és a kezelőfelület-hangoló [+]

Az alkalmazásfelhozatal nem tartalmaz újdonságokat: a telefonkönyv továbbra is remek, átlátható és tudja a szokásos dolgokat, úgy, mint a gyorskeresés és gyorshívás, számos fiók és forrás behívása, a névjegyzékek rendezése és a Google általi hívószám-azonosítás. A billentyűzet támogatja a magyar ékezeteket, a korrektúrát, az ujjhúzós bevitelt és a szójavaslatokat. A Gmail rendben kezel több fiókot, a naptár pedig tucatnyi eseményt. A Google asszisztense mostantól használat szerint is tud segíteni: ha például a lejátszóban hívjuk elő a home gomb hosszú érintésével, kérdésünkre meg tudja mondani, hogy éppen ki énekel, de a képernyőről telefonszámokat és neveket is le tud olvasni, felkínálva mondjuk a hívás lehetőségét. Sajnos a Now on Tap funckió is csak angol és más idegen rendszernyelv mellett érhető el, magyarul a sima keresőben ad választ az asszisztens, és a kártyák maradnak az érdekességei.

A Chrome gyors, funkcióban gazdag és rendben kezel több lapot A Chrome gyors, funkcióban gazdag és rendben kezel több lapot
A Chrome gyors, funkcióban gazdag és rendben kezel több lapot [+]

Böngészni alapból a Chrome-mal lehet, amely remek társ a szörfözéshez, hiszen gond nélkül kezel tucatnyi lapot, vált teljes képernyős vagy inkognitó módra, kezeli a könyvjelzőket és a keresési előzményeket platformokon keresztül. Emellett a nyomtatás és az offline mentés is egy kattintásra van. Egyedül a zoomalapú sortörés hiányzik, bár ekkora kijelzőn bárhogy legyen megjelenítve egy honlap, az kényelmesen olvasható. A sebességgel sincs gond: a legvaskosabb oldalak sem tudják dadogásra kényszeríteni a 6P-t.

Kamerák, multimédia

A kamera mindig is a Nexus készülékek mostohagyermeke volt, az ígéretes specifikációk ugyanis rendre optimalizálatlan képfeldolgozással és puritán szoftverrel találkoztak. Fejlődés persze mindig volt, csak épp a riválisok léptek előre nagyobbat. Idén előre akkora felbontású szelfikamera került (8 megapixeles, (íme, mit lát)), hogy a hátlapi alig nagyobb (12,3 megapixel). Ez azonban ne ijesszen el senkit: a keresőóriás mindkét idei Nexusba méretes, 1/2,3 hüvelykes szenzort pakolt 1,55 mikronos pixelekkel, amelyek több fény befogását, és az ígéretek szerint jobb esti képek rögzítését teszik lehetővé. Besegíthet a széles látószögű, F/2-es blendéjű lencse, a lézeres autófókusz és két, erős LED-es villanó, viszont az optikai képstabilizátor kimaradt.

Fekete hátterű üvegsáv védi a kamerarendszer elemeit
Fekete hátterű üvegsáv védi a kamerarendszer elemeit [+]

Sajnos a szoftver maradt az automata módra kihegyezett fajta panoráma, gömbpanoráma és életlenítés extrákkal, de azért eltanult egy s mást. A videofelvevőhöz balra simítva például lehet 4K-ban 30 fpssel és 720p-ben 120, illetve 240 fpssel rögzíteni, ráadásul mi határozhatjuk meg, hogy a klipek mely része legyen belassítva a telefonon. Kár, hogy ez nem menthető úgy, hogy a számítógépen is hasonlóan lehessen visszanézni (ott ilyen). A 4K felvételek részletgazdagsága pazar, a fókusz stabil, a hangminőség pedig megfelelő, egyedül az optikai képstabilizátor hiánya és a felvevő kézremegése figyelhető meg (egy példa). Fényképezőmódban az exponálóra telepedve sorozatkép készül, amelyből tetszőlegesen ki lehet választani a legjobbnak ítélt elemet, a sorozatból pedig animált GIF-et ment a rendszer. Bevethető továbbá a HDR+ mód, amely több expozíciójú képet gyúr egybe, némi utómunkával. Az opció a szelfiknél is elérhető. Többet ez a szoftver sajnos még mindig nem tud, expozíciókorrekcióra és többi paraméter állítására mégis akad lehetőség, erről kicsit később. Kellemes újdonság, hogy a kamera a bekapcsológomb kétszeri lenyomásával egy másodpercen belül elindul, aktív és lezárt képernyőről egyaránt.

A Google Fényképezőgép egyszerű szoftver, néhány hasznos móddal
A Google Fényképezőgép egyszerű szoftver, alább a vele készült fényképek láthatók: [+]

Nappal remek vonalélességgel rögzít a rendszer, és bár zajcsökkentés és helyi élesítés itt-ott felfedezhető, kötekedés lenne bármi mást állítani, mint hogy a részletgazdagság kitűnő a képek egészén. A lézeres fókusz ráadásul éjjel-nappal villámgyors, a fénymérés és a fehéregyensúly pedig hajszálpontos. A dinamikatartomány átlagos, úgyhogy szükség lehet a HDR+ bevetésére, amit akár automatikus választáson is lehet hagyni. Ez ugyanis a gyári szoftver sztárja: nappal alig észrevehetően, de roppant hasznosan javít a túl sötét vagy világos részleteken, egyetlen hátulütője, hogy 2-3 másodperc feldolgozni egy ilyen fotót. Este viszont sokkal jobb képeket szül, mintha nem lenne bekapcsolva, olyankor ugyanis túl sok az elmosódás, a HDR+ viszont szépen megtartja a finom részleteket, sokkal jobban szerepelve minden korábbi Nexusnál. Közelképet 7-8 centiméternél közelebbről sajnos nem lehet lőni, ám, ha a fókusz rendben van, csupa finom részlet a fotós jutalma.

Az AZ Camera felülete mindjárt jobban hasonlít egy komolyabb gépére
Az AZ Camera felülete mindjárt jobban hasonlít egy komolyabb gépére, íme a vele készült fotók DNG-ből feldolgozva: [+]

A Google tavaly közzétette, és ma már több alkalmazás is ráépül a camera2 API fejlesztői környezetre, amellyel 5.0-s vagy újabb Androidot futtató készülékek számára papíron elérhetővé válik minden kézi beállítási mód. Sajnos a gyakorlatban alig találkozni olyan mobillal, amelyik ezt natívan támogatja, a Nexus 6P viszont ilyen. Az AZ Camerával ráadásul ISO60-tól ISO7500-ig el lehet menni érzékenységben, a fókusztávolság és a fehéregyensúly egyénileg paraméterezhető, elérhető a nyers DNG fájlba is való mentés az egyéni képfeldolgozásért, a záridőt pedig 1/105000 másodperctől lehet állítani, egészen 1/4-ig. Sajnos hosszabb nem választható egyik camera2-es alkalmazással sem, és azok is lomhán működnek a maximum fele. Kár, mert szívesen kipróbáltunk volna fél és több másodperces záridőket. Így is majdnem teljes a kézi beállítások sora (az expozíciókorrekciót leszámítva), úgyhogy lőttünk képeket egy rakattal, a DNG fájlokat pedig Photoshoppal dolgoztuk fel, az élességet és a képzajt érintetlenül hagyva. Kamerafronton a Nexus család most tényleg komolyat lépett előre, a Sony IMX377-es szenzor roppant fejlett és jól is muzsikál, tényleg már csak a Google részéről kellene egy igazi, jól optimalizált kézi módot összehozni, és retteghetne a többi gyártó, így viszont még mindig van egy kis lemaradás.

A zenelejátszó mellett hangszínszabályzó is akad, az FM-rádió viszont kimaradt A zenelejátszó mellett hangszínszabályzó is akad, az FM-rádió viszont kimaradt
A zenelejátszó mellett hangszínszabályzó is akad, az FM-rádió viszont kimaradt [+]

A Play Zene nem sokat változott – mondjuk ez nem is baj, hiszen az alkalmazásboltból vásárolt, a havi előfizetés keretében elérhető és a készüléken tárolt állományokat is rendben meghajtja (kivéve a wma kódolásúakat, arra a BS Player egy működő alternatíva). A zeneszámok előadók, műfajok, albumok, mappák és listák szerint csoportosíthatók. A hangszín is állatható, a rádió viszont kimaradt. A videofájlokat a fotók alkalmazás hajtja meg – már amelyik h.263, h.264 és mpeg4 kódolású, mert a natív támogatás igen alacsony. Az ilyen fájlokból egyébként a 4K-st is viszi a rendszer, minden másra viszont érdemes mondjuk egy MX Playert beszerezni, amivel a DivX, az Xvid, az AC3 kódolások és a feliratok is megjelennek a Nexus 6P kitűnő multimédiás képernyőjén. A mozizást a sztereó hangszóró teszi teljes élménnyé.

Teszt Google Nexus 6P ZUK Z1 Sony Xperia Z5 Samsung Galaxy Note5 Lenovo K3 Note
Frekvenciaátvitel (40 Hz-től 15 kHz-ig), dB: +0,33, -0,30 +0,12, +0,09 -0,03, -0,15 +0,04, -0,05 +1,51, -1,93
Zajszint, dB (A): -95,7 -89,7 -98,0 -93,5 -84,8
Dinamikatartomány, dB (A): 96,1 90,0 94,1 93,4 85,3
THD, %: 0,0130 0,0053 0,0150 0,0075 0,0076
IMD + Zaj, %: 0,013 0,012 0,016 0,013 0,019
Sztereó áthallás, dB: -87,9 -90,9 -73,4 -90,9 -83,1

A két előlapi hangszóró a maximumra csavarva kiemelkedően hangos – mondjuk torzít is, úgyhogy érdemes 2-3 lépéssel lejjebb venni. Ilyenkor tényleg minőségi minőségi a dolog, mély hangokból is akad, viszont a Nexus 6P sem tudja a HTC BoomSound képességeit elérni. A fülesre menő hangminőség remek, a frekvenciaátvitel kiegyensúlyozott, a zajszint és a sztereó áthallás mért értékei alacsonyak, és fülünk sem hallott zörejt vagy torzítás. Az egyedüli kritika a maximális hangerőt illeti: komolyabb stúdió fejhallgatóhoz már kevés lehet a kimeneti feszültség.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

A Nexus 6P egy nanoSIM-et fogad be, amellyel 300 Mbps az elérhető legnagyobb adatsebesség Cat.6-os 4G hálózaton – 3G-n ugyanez a limit 42 Mbps. Használatunk során a vételi jel stabilan magas volt, a beszélgetési hangminőséggel pedig elégedettek voltunk mindkét oldalon, a két hangszóró ráadásul kihangosítónak sem utolsó. WiFi-ből kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac a szabvány Direct és hotspot funkciókkal, Bluetoothból 4.2 A2DP-vel és LE-vel, USB-ből pedig 2.0 (azaz a Type-C csatlakozó ellenére sem 3.1), MTP-vel. Navigáláshoz is jó partner a 6P: a földi antennák és routerek, valamint a GPS és GLONASS műholdak jeleinek segítségével pillanatok alatt megvan a felhasználó pozíciója, akár szobabelsőben. Az NFC természetesen nem maradt ki, bár a kapcsolódó Android Pay fizetőszolgáltatást nem állt módunkban kipróbálni. Infrát viszont ne keressünk, az nincs.

Az idei Nexus készülékek USB-C portot kaptak
Az idei Nexus készülékek USB-C portot kaptak [+]

A Nexus telefonok fájdalmasan rövid üzemidejét ismerve sokan megváltásként várták az Android 5.0-t és az ígért üzemidő növekedést, ám a Nexus 6 jó eredményei inkább méretesebb telepének voltak betudhatók, a várakozás más készüléken pedig folyt tovább. A nyáron aztán színre lépett a Doze, az Android 6.0 intelligens alvó módja, amely a használat és szenzorok (pl. mozgás) alapján megállapítja, hogy mikor lehet csökkenteni a frissítések gyakoriságát, az App Standby pedig a háttérfolyamatok körmére néz rá. A kombináció tényleg működik: az akkumulátorhasználat optimalizálása menüpont aktiválása után az éjjel alig merült a készülék aktív WiFi és mobilhálózaton és egy sor fiókkal, és lázadó alkalmazás sem ébresztette fel a szundító mályvacukrot (ez a 6.0 édességes neve magyarul).


Az USB opcióknál egyelőre a visszafele töltést nem lehet kiválasztani [+]

Ami konkrétan a tesztkészülék üzemidejét illeti, a 3450 milliamperórás telep jó szolgálatot tesz, viszont amit a Marshmallow előrelépései meghoztak, azt a Snapdragon 810 fogyasztása visszaveszi: nálunk négy és öt óra között mozgott az aktív képernyőidő, ami nem rossz, de nem is kiemelkedő, és nincs is a tavalyi phablet szintjén. Kár érte, igazán kíváncsiak lettünk volna, hogy ugyanez a készülék Exynos 7420-szal vagy mondjuk Kirin 950-nel meddig bírná. Egy töltéssel, közepes fényerőn egyébként 8,5 óra netezés vagy MinDig TV streamelés jön ki. A vezetékmentes töltésről ezúttal le kell mondani, a vezetékes viszont annyira gyors a 3 amperes töltőfejjel, hogy egy óra alatt 80%-ig kúszik a töltöttség, másfél óra alatt pedig nulláról 100%-ra. A későbbiekben állítólag lehetőség lesz erről a készülékről tölteni egy másikat (ilyet persze a Huawei Mate-ek régóta tudnak), ez az opció egyelőre még nem elérhető. USB-C-s OTG kábel vagy eszköz nélkül az OTG képességeket nem tudtuk kipróbálni.

A Nexus 6P remekül sikerült phablet, phabletekhez kötődő szoftveres megoldások nélkül
A Nexus 6P remekül sikerült phablet, phabletekhez kötődő szoftveres megoldások nélkül [+]

Értékelés: Google Nexus 6P
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 7 pont
Hogyan értékelünk?

Nincsenek kétségeink: a Nexus 6P az eddigi legjobb Google referenciakészülék, és ez csak részben az Android Marshmallow és kapcsolódó, pozitív újdonságok érdeme. A Huawei keze nyoma érhető tetten a kitűnő fémházas konstrukción és a fürge, hátlapi ujjlenyomat-olvasón, az LG-nek jár elismerés a lézeres autófókusz tapasztalataiért, és alighanem a Motorolától maradt meg a remek sztereó előlapi hangszóró elvárása. Bár a Snapdragon 810 ezúttal is sokat fogyaszt, és sok hőt termel, az a nagy alumínium készüléken túlmelegedés nélkül eloszlik, az egész rendszer pedig villámgyors minden esetben. A QHD-s AMOLED panel is remek társ a mindennapokhoz, csak a fényereje lehetne nagyobb. Kellemes újdonság a széleskörű memória- és engedélykezelés, a biometrikus szenzorok natív támogatásának előnyeit pedig aligha kell hangsúlyozni, komoly potenciál van a dologban a mobilfizetés és az alkalmazásbiztonság terén.

Az árképzés viszont megint erős lett: a Nexus 6P 215 ezer forintos címkéjével a prémiumkategóriában találja magát, és bár tényleg gyors, akad a piacon fürgébben, hűvösebben operáló készülék (iPhone 6S). Végre ez a Nexus konzisztensen jó fényképeket lő, van erősebb kameratelefon (LG G4). A gyorstöltés a pozitív oldalt erősíti, az üzemidő viszont nem elég a legjobbak megszorongatására (Zuk Z1). Ezért az árért ráadásul hiányzik egy olyan egyéni sajátosság, amellyel a 6P a többiek fölé emelkedne – ilyen az iPhone 6s Plus és a 3D Touch, az S6 edge+ és az ívelt kijelző, a Note5 és S-Pen, vagy az Xperia Z5 és a vízállóság. Házon belül a Huawei ráadásul optikai képstabilizátort és Force Touch opciót kínál (Mate S), és hamarosan érkezik a bivalyerős Mate 8, míg a Honor 7 decens fémházas masina ujjlenyomat-olvasóval, sokkal olcsóbban. Bármennyire is letisztult és működőképes az Android 6.0 (és szerencsére stabil), kritika jár a Google-nek az egykezes használati módok teljes hiányáért, a Nexus 6P ugyanis hatalmas masina és lehetetlen egy kézzel irányítani. Ugyancsak kimaradt az osztott képernyős mód, pedig egy referencia phabletnek ilyesmit is illene tudnia. Azért pedig külön megrovás jár, hogy míg az amerikai Play Áruházban 500 dollárért (kb. 145 ezer forint) az európaiban 650 euróért vihető el a 32 gigabájtos alapkiszerelés (200 ezer forint), azaz a hírhedt hazai adóterhek előtt is drágábban mérik a 6P-t az öreg kontinensen, mint az Atlani-óceán másik oldalán. Éppen a Nexus 6P-t keserű szájízzel kellett visszaadunk – egyfelől azért, mert alig bírtunk tőle megválni, hiszen tényleg jó „kis¨ készülék lett –, másfelől viszont azért, mert hol van már a régi referenciakészülékek agresszív, piacformáló árazása (Kínában, csak a Google-t ott Xiaominak vagy Meizunak hívják). A plecsnikérdés éppen a tetszett és az ajánlott között állt meg, és ha 200 ezer forint alá kúszik az árcímke, akkor tessék az alábbi választásnál eggyel jobbat ideképzelni:

Google Nexus 6P

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Google Nexus 6P
 Google Nexus 6P Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 159,3 x 77,8 x 7,3 milliméter
Tömeg 178 gramm
Színvariációk fehér, szürke, ezüst, arany
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (518 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 4
Kijelző típusa AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 810 (MSM8994)
Processzor típusa 1,5 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 2,0 gigahertzes, négymagos Cortex-A57
Processzor csíkszélessége 20 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 430
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 / 64 / 128 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/9/17/19/20/28
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
LTE Cat.6
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, MiMo, hotspot, DLNA, Direct
USB microUSB 2.0 (USB-C csatlakozó)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Ujjlenyomat-olvasó van
Alapfunkciók
Profilok lollipopos értesítések (összes, prioritást élvező, semmi)
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0 (Marshmallow)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, Google Earth, Google Keep, Diák, Táblázatok, Dokumentumok
Multimédia
Fő kamera 12,3 megapixel, lézeres autófókusz, dual-led segédfény
Másodlagos kamera 8 megapixel
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 720p @ 240 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3450 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, Ambient Display, USB-C csatlakozó

Azóta történt

 • Mobilarena TV: Az ötödik X-en túl

  Mai témánk az LG referenciakészüléke, a Nexus 5X lesz, ami a Huawei modelljéhez képest kicsit visszafogottabb, de így is rendkívül gyors, és ujjlenyomat-olvasóval is rendelkezik.

 • Camera2-es szoftverpárbaj

  Hat olyan kameraszoftvert hasonlítunk össze, amelyik a Google által tavaly közzétett camera2 API-ra épül, és amivel számos kézi beállítási opció elérhető. Kár, hogy nagyon kevés készüléken.

 • Google Nexus 5X - szép kort megélhet

  Az LG referenciakészülékén már az Android Marshmallow rendszer fut, méghozzá rendkívül sebesen. Jó a felhasználói élmény, az ujjlenyomat-szenzor, a kamera, csak az árazás nem.

 • Már elérhető az Android 6.0.1

  A Google közzétette legújabb rendszerverziójának első számozott frissítését, az Android Marshmallow 6.0.1-et.

Előzmények

Hirdetés