Fairphone 4 5G - fenntarthatóság fenntartások nélkül

A moduláris, otthon is javítható, fair trade, fenntartható és környezettudatos készüléket egy olvasó ajánlotta fel tesztre, mi pedig boldogan éltünk a lehetőséggel.

Bevezető

A Fairphone-okkal kapcsolatban, előzetes tájékozódás hiányában joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mi kerül ezen ennyibe. A specifikáció és a dizájn nyilvánvalóan nem indokolta, és a korrekt felszereltség ellenére még most sem indokolja a 200 ezer körüli összeget, a készülék viszont gyökeresen más koncepciót képvisel, mint bármelyik hagyományos modell a piacon. A holland Fairphone fenntartható készülékeket tervez és gyárt, ami egyaránt vonatkozik a hardverre és a szoftverre is.


[+]

Nem csak moduláris készülékek élettartama fenntartható, de az előállítás és a felhasznált anyagok is. A Fairphone konfliktusmentes forrásból származó alapanyagokkal dolgozik, mint az ón és a volfrám; az előállítás során figyelnek az e-hulladék minimalizálására, a megbízható és visszakövethető beszállítói láncra és a dolgozók munkakörülményeire. A Fairphone árában az is benne van, hogy a készüléket biztonságos és kimagasló körülmények között dolgozó, elégedett emberek rakják össze. Mi pedig bármikor szétszedhetjük, ha javítani, vagy fejleszteni szeretnénk az eszközt.


[+]

A 2019-ben bemutatott Fairphone 3-hoz 2020 nyár végén érkeztek új kameramodulok, így az eredetileg 12 megapixeles főkamerát és a 8 megapixeles szelfiegységet 48 és 12 megapixeles szenzorokra lehet cserélni, a modernebb felszereltség és a jobb képminőség miatt nem szükséges új készüléket vásárolni. (Ezzel együtt azért kiadták a készüléket egyben is az új kameraszettel Fairphone 3+ néven.) Ugyanilyen könnyen cserélhető a Fairphone-ok akkumulátora vagy a kijelző, a művelet komplexitása pedig nagyjából a 2-5 éves korosztálynak szánt Lego Duplo szintjét súrolja.


[+]

A modularitás mellett a kiemelkedően hosszú terméktámogatás is értéknövelő, a 2015-ben bemutatott Fairphone 2 például nemsokára megkapja az Android 10-et, ezzel a legtöbb hivatalos főverziót jegyző androidos készülék címére is eséllyel pályázik. A Sanpdragon 801-es (idén 8 éves) szettel dolgozó készüléket Android 5.1 Lollipoppal mutatták be, ezt követte az Android 6 Marshmallow, a 7.1-es Nougat, majd az Android 8 Oreót átugorva a 9-es, Pie főverzió. A Snapdragon 801-es szettel és 2 GB rendszermemóriával dolgozó eszközre tíz hónap volt optimalizálni a 10-es rendszert. A tavaly év végén bemutatott Fairphone 4 5G terméktámogatása 2025-ig garantált a gyártó részéről, ebbe minimum két Android főverzió is beleszámít a készüléken jelenleg futó Android 11-et követően, így a 12-es és a 13-as rendszer is biztos.

Mit tegyünk, ha itthon hivatalosan nem forgalmazott készülék (Note Edge) törik össze, de tele van pótolhatatlan személyes adatokkal és emlékekkel?
Mit tegyünk, ha itthon hivatalosan nem forgalmazott készülék (Note Edge) törik össze, de tele van pótolhatatlan személyes adatokkal és emlékekkel?

A Fairphone 4 5G a szoftveres szavatosságon felül 9,3 pontot kapott a javíthatósági skálán. Az Európai Parlament 2020 végén nyilvánította ki a fogyasztók javításhoz való jogának támogatására vonatkozó intézkedések szükségességét. Ahogy a töltőcsatlakozók egységesítését sürgető döntés esetében, a Parlament felszólította az Európai Bizottságot kötelező érvényű szabályozás megalkotására, ami egyértelmű és világos módon tájékoztatja a fogyasztókat az elektronikai eszközök tartósságáról és javíthatóságáról. Az elektronikai eszközök javíthatósági besorolását elsőként Franciaország vezette be 2021 január 1-től, amit körülbelül úgy kell elképzelni, mint az iFixit pontszámai. A Fairphone egyébként az árazása mellett is meglehetősen sikeres például Németországban, a Benelux államokban és Franciaországban. Bíztató, hogy a válaszadók 77%-a nem csak papíron gondolja úgy, hogy inkább megjavíttatná az elromlott eszközt, minthogy újra cserélje, hanem egy kis részük aránylag nagy összegeket is ténylegesen hajlandó erre áldozni.

Külső, kialakítás, kijelző

A készülék megjelenése önmagában nem kimondottan érdekes, picit vastagabb, mint az átlag, de összességében jelenkori benyomást kelt. A szürke verziónak talán van még egy kis indusztriális beütése is, de leginkább egy szofisztikált strapatelefonra emlékeztet. Amúgy nem véletlenül. A moduláris kialakítás ellenére sikerült összehozni egy IP54-es védettséget, ami por ellen majdnem teljes védettséget jelent, vízből pedig a fröccsenő szintet bírja, illetve megfelel a MIL-STD 810G ütésállóságra vonatkozó kritériumainak. Az anyaghasználat ellenére rendkívül minőségi benyomást kelt, a 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült hátlap tapintása nagyon kellemes, enyhén gumis érzetű, matt és egy fél négyzetmilliméternyi maszat sem marad meg rajta.


[+]

A Fairphone 4 átlagos méretű készüléknek számít, számszerűleg 162 x 75,5 x 10,5 milliméter, viszont dög nehéz. Legalábbis a 225 grammos tömeget a méretéhez képest én annak éreztem. Ezzel együtt egy jó fogású, ergonomikus eszköz, a keret enyhén domború, a sarkok gömbölydedek, az élek finomak, az összeszerelés minősége példás. És a szétszerelhetőség mértéke is. A Fairphone majdnem minden alkatrésze cserélhető egy megfelelő méretű, laposfejű csavarhúzóval, lehet hozzá kapni kamerarendszert, előlapi kamerát, hangszórót, USB portot, beszédhagszórót és kijelzőt.

A Gorilla Glass 5-tel védett, FHD+ felbontású, 19,5:9 képarányú, sík IPS LCD kifogástalan minőségű, magas a maximum fehér fénysűrűség (ránézésre amúgy magasabb, 600 körüli maximumra számítottam, de ugye rajta van a színszűrős fólia és csak egy nyamvadt LED-del próbáltam átverni a fényérzékelőt). Kellemes a kalibráció, amit persze kedvünkre elbarmolhatunk. A kölcsön kapott készüléken viszont már volt egy kékfény szűrős, vastagabb védőfólia, ezt nem akartuk levenni, úgyhogy nem biztos, hogy a színhőmérsékletre vonatkozó adatok pontosak. A gyári szűrős fóliával minden esetre roppant kellemes vizuális élményt nyújt a panel.

A kékfény szűrős fólia élőben nagyon kellemes hatást kelt, de képen tényleg furcsa.
A kékfény szűrős fólia élőben nagyon kellemes hatást kelt, de képen tényleg furcsa. [+]

Opció az adaptív színárnyalat, ami a környezeti fényviszonyokhoz igazítja a színhőmérsékletet, kérhetünk sRGB színtérmegjelenítést, van olvasási mód, kékfény szűrő, éjszakai fény, mindenféle képminőség javítási lehetőség (Visual Enhancement) és rendszerszintű, időzíthető sötét téma is. A képfrissítés mindössze 60 Hz, de kitűnően skálázták az animációkat, a panel reszponzív, a specifikációnál jóval magasabb tényleges felhasználói élményt nyújt.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Fairphone 4 5G Realme GT 5G Motorola Edge 20 Pro Xiaomi Mi 11i Samsung Galaxy S20 FE Apple iPhone 12 mini
Képátló 6,30 hüvelyk 6,43 hüvelyk 6,70 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,50 hüvelyk 5,40 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2400 1080 x 2340
Technológia IPS LCD HDR10+ Super AMOLED HDR10+ AMOLED HDR10+ AMOLED HDR10+ Super AMOLED Super Retina XDR OLED
Képfrissítés 60 Hz 60 / 120 Hz 60 / 144 Hz 60 / 90 / 120 Hz 60 / 120 Hz 60 Hz
Fehér fényerő 430 / 507 nit 472 / 744 nit 488 / 665 nit 471 / 691 nit 465 / 945 nit 521 / 769 nit
Fehér fényerő (min.) 5,4 nit 1,9 nit 2,0 nit 2,3 nit 1,8 nit n/a
Fekete fényerő 0,39 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1106:1 végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 6050 K + kézi 7081 K + kézi 7656 K + kézi 7334 K + kézi 7023 K + kézi 6831 K + TrueTone

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kereten számos diszkrét antennakilépést találunk, de mikrofonból is eggyel több van, mint a beszéd- és zajszűrő minimál program. A bal oldalon lesz a harmadik egység. Itt más egyébként nincs is, csak a hátlap lehámozásához szükséges kivágás. A kamerapanel enyhén iPhone hangulatú, a három szenzor közül a két 48 megapixelessel dolgozhatunk, a harmadik főzőlap mögé szín- és 3D ToF szenzor került. A két darab, kéttónusú megvilágítást biztosító LED picinek tűnik ugyan, de igény szerint meglepően erős zseblámpaként is funkcionálnak.


[+]

A jack csatlakozó ezúttal nem része a felszereltségnek, de nyilván vehetünk gyári Type-C adaptert 10 euróért, ha arra vágyunk. A Display Port támogatással rendelkező 3.0-s Type-C csatlakozó viszont ott van a megszokott helyén, mellette pedig a multimédiás hangszóró. Felül csak egy darab mikrofon árválkodik, jobb oldalon pedig a szeparált hangerőszabályzók és a bekapcsológombba épített ujjlenyomat-olvasó fog feltűnni. Semmi extra.


[+]

Ami extra, az a felhasznált alapanyagok és a gyártási módja, pontosabban körülményei. A Fairphone készülékek teljes mértékben fair trade forrásból származó, lehetőség szerint újrahasznosított alapanyagokból készülnek, értve ezalatt az összes ritkaföldfémet és nemesfémet, ami egy készülékhez kell, a kész termék pedig több, mint 50%-ban újrahasznosítható. A készülék e-hulladék-semleges, a gyártás karbonsemleges, a dolgozók és a beszállítói lánc dolgozó kiemelkedő munkakörülmények között dolgoznak.

A Fairphone 4 rendelkezik a német Blue Angel certifikációval, ami nem csak a konfliktus ásványok (ón, tantál, volfrám és arany) eredetére, valamint a kész termék előállításának körülményeire vonatkozó követelményeket fogalmaz meg, de szigorú határértékeket szab a készülék sugárzási adataira vonatkozóan, a felhasznált műanyagokban található mérgező anyagok mennyiségét illetően és az alkatrészek cserélhetőségére vonatkozóan, különös tekintettel az akkumulátorra és a kijelzőre. Ehhez a gyártó köteles gyári alkatrészeket biztosítani, illetve az alkatrészek cseréje nem igényelhet semmiféle szaktudást.

Hirdetés

Hardver, szoftver

Hát, ez nem lesz egy hosszú vagy izgalmas fejezet. A 8 nanométeres, Snapdragon 750G egy jól ismert, erős középkategóriás, 5G-képes szett két darab, 2,2 GHz-es Kryo 570 Gold maggal és hat, 1,8 GHz-es, energiahatékony Kryo 570 Silver maggal. Az Adreno 619-es grafikus gyorsító egyébként 120 Hz-es panellel is elbírna, de itt csak 60 Hz-el kell megküzdenie, nincs is panaszom a rendszersebességre és még játékra is elfogadható teljesítményt nyújt, a komolyabb 3D címek esetében picit visszafogottabb performansszal. A Fairphone kétféle memóriacsomaggal választható, nekünk egy 6/128 GB-os jutott bővíthető belső tárhellyel, ez több, mint elég a rendszernek és a kényelmes, problémamentes felhasználáshoz.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Fairphone 4 5G Motorola Edge 20 Pro Realme GT 5G Xiaomi Mi 11i Samsung Galaxy S20 FE Apple iPhone 12 mini
Rendszerchip Snapdragon 750G Snapdragon 870 Snapdragon 888 Snapdragon 888 Exynos 990 Apple A14 Bionic
AnTuTu 8.x 319871 pont n/a 725206 pont 692666 pont 525951 pont 622060 pont
Geekbench 5 (single/multi) 653 / 1866 pont 961 / 2962 pont n/a 1126 / 3635 pont 913 / 2682 pont 1592 / 4144 pont
GFXBench Car Chase onscreen 17 fps 50 fps 59 fps 58 fps 42 fps 60 fps
GFXBench Car Chase offscreen 19 fps 59 fps 72 fps 67 fps 45 fps 89 fps
GFXBench Man. onscreen 41 fps 119 fps 60 fps 118 fps 62 fps 60 fps
GFXBench Man. offscreen 45 fps 134 fps 171 fps 153 fps 119 fps 181 fps
AndroBench Sequential Read 912,94 MB/s 1764,41 MB/s 1613,97 MB/s 1799,28 MB/s 1586,19 MB/s n/a
AndroBench Sequential Write 213,60 MB/s 774,07 MB/s 743,20 MB/s 566,61 MB/s 677,31 MB/s n/a
AndroBench Random Read 158,45 MB/s 265,52 MB/s 255,52 MB/s 177,53 MB/s 193,92 MB/s n/a
AndroBench Random Write 169,45 MB/s 260,08 MB/s 255,73 MB/s 194,82 MB/s 234,76 MB/s n/a

A készülék Android 11-es rendszerrel mutatkozott be tavaly októberben, viszont két főverziót isti biztire megígért a gyártó, a biztonsági frissítések pedig 2025-ig érkeznek majd. Potenciálisan egyébként több főverzió is lesz, csak arra ugye mindig várni kell kicsit, főleg, ha már szenior kategóriás a szett. De végül is az idén már 7 éves Fairphone 2-re is hegesztettek egy Android 10-et, ami szép teljesítmény, figyelembe véve a Snapdragon 801-es lapkát és a 2 GB RAM-ot.

[+]

A Fairphone nem maszatol a felhasználói felülettel, nem módosítja a gyári rendszert, minden úgy van, ahogy a Google kitalálta. Egyetlen extra szoftver van a készüléken, a My Fairphone app, ahol regisztrálhatjuk az eszközt a 5 éves garihoz. Meg persze tájékozódhatunk a készülékkel kapcsolatban, elérjük az ügyfélszolgálatot és még kihívásokat is teljesíthetünk egy közösség részeként. (Nem, nem regisztráltam be a júzer telefonját, csak elolvastam a zInterneten, hogy mit tud az app.) Minden mást a keresőóriás biztosít, a Google Play Áruház pedig non stop nyitva áll, ha bármi másra is igényt tartunk.

Két dolog volt, ami bosszantott a gyári beállításokkal kapcsolatban, az egyik jellegzetes Google indokolatlanság. Választhatunk a teljes képernyős gesztusvezérlés és a virtuális navigációs gombok között. Ez remek, de sosem fogom megérteni, hogy utóbbi esetben miért nem opció a vezérlők sorrendjének testreszabása. A balkezesek aránya a felnőtt lakosság körében 8 és 15% között mozog, a telefonok szélessége pedig jellemzően meghaladja a 74 millimétert. Miért kell a bal oldalra erőltetni a vissza gombot, amit azért lássuk be, meglehetősen gyakran kell nyomkodnunk átlagos készülékhasználat közben?

[+]

A másik kényelmetlenséget viszont meg lehet oldani. Mondjuk még sosem találkoztam ilyen opcióval, lehet, hogy nem a Google fejéből pattant ki, de ha már ehhez hozzányúltak, igazán megteremthették volna a választás lehetőségét a navigációs gombok esetében is. A lényeg, hogy alapbeállítások mellett a bekapcsológombba épített ujjlenyomat-olvasó nem oldja fel érintésre a kijelzőt, előbb meg kell nyomni magát a gombot, aztán újra megérinteni a felületet (nem, az sem működik, hogy megnyomom és rajta hagyom az ujjam). Először azt hittem, rossz a biometrikus szenzor, magát az ujjlenyomatot regisztrálni sem lehet úgy, hogy közben be is nyomjuk a gombot, mert azonnal zárol a kijelző és kezdhetjük elölről. De van egy angol nyelvű opció, ami engedélyezi, hogy nyomkodás és dupla érintés nélkül is működjön a dolog. Más izgalom nincs a rendszerben, nyers Android 11, semmi extra.

Multimédia

A készülék kamerarendszere papíron meglehetősen ígéretes. A hátlapon három egységet találunk, ebből az egyik egy 3D ToF mélység- és színszenzor, a másik kettővel viszont fényképezni is lehet. A főkamera 48 megapixeles (IMX582, f/1,6), rendelkezik optikai stabilizálással és alapértelmezett módon 12 megapixeles képeket készít quad-Bayer szűrővel, igény szerint automatikus HDR bevetésével.

A szenzor teljes felbontását is kihasználhatjuk, de nem véletlenül nincs különösebben szem előtt ez az opció, az ultraszéles estében meg nincs is egyáltalán. Normál esetben is felesleges erőltetni a maximum képméretet, de a Fairphone esetében teljesen elszáll az algoritmus, a képek pedig használhatatlanok, pedig a fényviszonyok éppen ideálisak voltak.

12 MP főkamera

A főkamera érdekes, mert nem minden esetben hibázik nagyot, de a fókusz megbízhatatlan, az exponálás a vártnál lassabb, a zajmentesítés pedig erőteljes, noha a vonalélesség általában rendben van, csak a textúrák valószerűtlenek esetenként. Már amikor van fókusz. Ha nem ragyogó napsütésben próbálkozunk, jellemzően alulexponált képeket kapunk, zaj még az erőlködés ellenére is bőven marad, mesterséges (bár bőséges) fényben pedig nagyon sok képet kell lőni, hogy egy-két használható is legyen.

12 MP ultraszéles

A(z egyébként nem is kifejezetten izgága) macskáról készült konkrétan 30, ennek töredéke értelmezhető, főleg a lassú fókusz és a rossz feldolgozás miatt. Példa. Este meglehetősen szűk a dinamika, minden esetben rá kellett segíteni manuális expozíciókorrekcióval, de a részletek még a szélek felé is meglepően definiáltak, értelmes a zajkezelés és nagyon pontos a fehéregyensúly. Ilyenkor azért jól jön az OIS.

A szintén 48 megapixeles, autofókuszos, 120 fokos ultraszéles kamerával kizárólag 12 megapixelen lehet rögzíteni, makróban egész jó, az AF-nek köszönhetően rugalmasabb és könnyebb kezelni, mint a dedikált szenzorokat, de az ultraszéles képek rendkívül gyengék. Egy-két, abszolút ideális fényviszonyok mellett készült képet leszámítva nehéz vele dolgozni, a fókusz itt is bizonytalan, a széleken puha a rajzolat, az algoritmus nagyon küzd a zajjal és a dinamika is gyengébb, mint a főkamera esetében. Némi kromatikus aberráció még úgy is előfordul, hogy a témák nem kifejezetten vonzották a jelenséget.

A szoftver rendkívül egyszerű, a Fairphone itt sem nyúlt bele a felületbe. Pedig kellett volna. Videónál sok felbontás mellett elérhetőnek mutatja az ultraszéles szenzort, pedig nem opció. A felső sorban tudjuk állítani a kéttónusú LED segédfényt, a HDR-t, vannak filterek és jelenetkategóriák, a módokat pedig az exponáló fölötti Továbbiak címszó alatt találjuk. Egyébként pedig választhatunk az automatikus és a videó közül. A Pro mód mindkét szenzorhoz elérhető, lehet állítani az érzékenységet (100-6300), a záridőt (1/8000-1/2), az expozíciókorrekciót (+/-2), a fehéregyensúlyt (2000-8600K), illetve kapunk manuális fókuszt.

Videózni maximum 4K felbontásban lehet 30 fps képkockaszámmal, ilyenkor nem opció a Super anti-shake rázkódáscsökkentés, csak a sima elektronikus. Ha a Super anti-shake rázkódáscsökkentést szeretnénk igénybe venni, be kell érnünk 1080p 30 fps felvételekkel a főkamerával, cserébe ilyenkor lehet váltani menet közben a két látószög között.

Az ultraszéleshez még az EIS-t is ki kell kapcsolni, különben fel sem kínálja a szenzort, mint lehetséges alternatíva, de stabilizálás nélkül is csak 1080p 30 fps-ben ultraszélesezhetünk. Az előlapi 25 megapixeles szenzor FHD 30 fps mozgóképet állít elő, a dinamika nagyon jó, a részletesség is meggyőző, tiszta a hang, maximum a látószög lehetne picit szélesebb, degoed gedaan (ez a szép munka hollandul). Csak az EIS-t kapcsoljuk ki, mert intenzív mozgásnál leesik a képkockaszám.

A 4K felvételek a főkamerával rendben vannak, de az elektronikus stabilizálás nem a leghatékonyabb, a szuperstabinál pedig nem csak a képminőség esetén kell kompromisszumot kötni, de a fókusz sem stabil. Az FHD 60 fps videónál szintén bizonytalan a fókusz, de még mintha valami feldolgozási hiba is lenne, esetleg interpolált lenne a felvétel. Este jobban kijön az élek mentén látható pixelesedés.

A színek egyébként majdnem realisztikusak, nagyon szép, melegebb fények voltak a felvételek pillanatában, de azért nem ennyire és a dinamika is hagy kívánnivalót maga után. Ragyogó napsütésben viszont minden rendben, jól teljesítenek a kamerák, de a főkameránál érdemes 4K felbontásnál maradni.

Este alkalmatlan az eszköz mozgókép rögzítésére. Sem a 4K felvételek, sem a 1080p 30 fps nem használható, az ultraszéles pedig egyenesen borzasztó. Dinamika nincs, fókusz nincs, de zaj és lencsehibák vannak.

A videólejátszó sem meglepetés, az van, amit a Google ad. A galériából vagy a fájlkezelőből érjük el a videókat, egyik megoldás sem eredményezi a hangsávok kezelését, az AC3 hang dekódolását, a feliratok megjelenítését vagy bármilyen opciót a szimpla megjelenítésen kívül. A készülék viszont rendelkezik Widevine L1-es biztonsági minősítéssel, így megfelelő előfizetés esetén egyes szolgáltatók tartalmai magas felbontásban is élvezhetők, egyébként pedig töltsünk le egy dedikált videólejátszó appot.

A Fairphone 4 sajnos elhagyta a 3,5 milliméteres jack csatlakozót, úgyhogy zenehallgatáshoz marad a kihangosított a mód, a Bluetooth, vagy egy Type-C headset. Gyári rendszer lévén a YouTube Music áll rendelkezésre, ahol szokás szerint ki kell könyörögni az apptól, hogy ugyan legyen már kedves és egyáltalán jelenítse meg a helyben tárolt tartalmakat. Ha ez megvan, semmi egyéb lehetőségünk nincs, mint hallgatni az olyan erős közepes hangszórót. Rossznak egyáltalán nem mondanám, de nem a hangminősg lesz az első dolog, ami eszembe jut majd a telefonról. Hangszínszabályzó nincs, maximum hangerőn már konkrétan kellemetlen az audiomegjelenítés, valamivel alatta viszont hallgatható szintet mutat. Kábelen Type-C headsettel vagy átalakítóval, illetve Bluetooth fülessel 5.1-es szabványon csatlakozhatunk AAC vagy SBC kodektámogatással. Egy jobb holmival azért így is nagyon kellemes zenei élményt kapunk.

Adatkommunikáció, üzemidő összegzés

Az adatkommunikáció az 5G hálózati támogatással, eSIM kétkártyás megoldással és az NFC-vel inkább felső középkategóriás, noha WiFi 6 például nincsen, csak 802.11a/b/g/n/ac szabványú modem és a Bluetooth is csak 5.1-es verziószámú energiahatékony protokollal. Mindkét SIM kártya képes 5G hálózathoz kapcsolódni (Sub-6 GHz SA/NSA) dual standby üzemmódban, de egyszerre vagy csak a fizikai nanoSIM vagy csak az eSIM használja ki a leggyorsabb hálózati protokollt. eSIM-ből mellesleg összesen nyolcat programozhatunk a készülékre, ahogy egyébként minden más digitális SIM-mel dolgozó eszközre is; ekkora a chip kapacitása. A Type-C csatlakozó 3.0-s szabványú, működik az OTG és van Display Port támogatás, a navigációt pedig a GPS, a GLONASS, a Galileo és a BeiDou rendszerei segítik. A szenzorok közül a gyorsulásmérő, a fény-és közelségérzékelő, a giroszenzor, a mágneses érzékelő és a hangszenzor áll rendelkezésre.


[+]

A 3905 mAh kapacitású akkumulátor nyilván cserélhető, ahogy minden más is a készülékben. Egy új vagy pótakksi egyébként 30 euróba kerül, a Type-C port pedig 15 euróba. Kábelt és adaptert sem kapuk, de természetesen vehetünk 30 wattos Fairphone töltőfejet 25 euróért és kábelt 20 euróért, vagy előszedhetünk bármilyen, minimum 20 watt teljesítményű alkalmatosságot és ugyanúgy megkapjuk a gyorstöltést, ami fél óra alatt 50%-ot jelent. Ezt általában nem szoktuk díjazni, de tekintetbe véve a Fairphone mint cég és gyártó működését és a koncepciót, amit képvisel, azért egy kicsit más hangulata van a külön és igény szerint megvásárolható kiegészítőknek. A gyártó egyébként 13 óra beszélgetési időt ígér, a szokásos teszten pedig 14 óra mozizás jött ki.

Fairphone 4 5G
Pro
Fair trade, környezettudatos, újrahasznosítható és fenntartható termék és gyártási folyamat
Moduláris kialakítás, cserélhető akku, könnyű szerelhetőség
IP54 és MIL-STD 810G ütésállóság
Korrekt hardver, kifogástalan teljesítmény
Szép időben jól teljesítő főkamera
5G, eSIM támogatás, NFC, Display Port
Kontra
Az árszinthez képest gyengébb hardver
Egyenetlen kamerás teljesítmény (ami változhat, ha lesz új kameraszett)
Nincs vezetékmentes töltés (speciel még ez is változhat)
Lehetne magasabb a képfrissítés, de lehet, hogy majd lesz olyan panel, úgyhogy ezt csak megemlítem
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 7 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 7 pont
Ár (EUR, 6/128 GB) 579

Az a helyzet, hogy a Fairphone nem rendelkezik a legjobb, vagy legalább a kategóriátlagból kiemelkedő panellel, nincs megnövelt képfrissítés, noha a megjelenítés minősége kifejezetten jó, a kalibráció kellemes és pontos, a maximum fényerő abszolút kielégítő és a karakterrajzolat is éles. A hardver nem a legerősebb, de belenyúltak a középkategória egyik legkielégítőbb megoldásába és elegendő, 6 GB rendszermemóriát és 2 TB-ig bővíthető 128 GB belső tárhelyet tettek mellé. A felhasználói élmény kifogástalan, a módosítatlan felületű Android 11 gyors, letisztult és funkcionális, nincsenek optimalizálási hiányosságok, a hardver éppenséggel komolyabb játékra is alkalmas, minden másra pedig maradéktalanul. A gyorstöltés nem a leggyorsabb a piacon, de még csak a kategóriában sem, de ha szerzünk egy 20 wattnál nagyobb teljesítményű adaptert fél óra alatt félig tölthetjük a cserélhető telepet. A kamerarendszer igazából korrekt, van OIS és autofókuszos ultraszéles makró funkcióval, az eredmények mégsem igazán meggyőzőek, persze közel sem használhatatlan a szett. Nincs sztereó hangzás vagy magas dinamikatartományú megjelenítés, sem jack csatlakozó, sem fejlett kodektámogatás és a dizájn sem különösebben megragadó. Viszont az egész készülék 100%-ban fairtrade alapanyagokból készült, speciel az egyetlen mobil, amiben fair trade arany található, a hátlap 100%-ig újrahasznosított műanyag, az eszköz 100%-ban e-hulladék-semleges, rendelkezik a német Blue Angel fenntarthatósági tanúsítványával, TCO certifikációval, a kiszállítás karbonsemleges, a modularitás ellenére megvan az IP54-es minősítés és megfelel a MIL-STD 810G ütésállóságra vonatkozó kritériumainak, miközben az utolsó komponenst is elérjük egy darab sztenderd, laposfejű csavarhúzóval. Mindemellett van rá 5 év garancia és 2025-ig tartó szoftvertámogatás minimum két Android főverzióval. Az 5G adatkapcsolat és az eSIM kompatibilitás eleve előremutató, a készülékekhez pedig jellemzően biztosítanak nem csak gyári cserealkatrészt, de idővel új modulokat is továbbfejlesztett részegységekkel (például modernebb, jobb kamerákat). Lehet, hogy a Fairphone 4 technológiailag nem kiemelkedő az aktuális kínálathoz viszonyítva, de egyrészt egy nagyon jó minőségű, kifogástalanul használható készülék, másrészt száz százalékosan képvisel egy olyan koncepciót, amit, ha a többi gyártó legalább csak egy kis részben implementálna, már előrébb lennénk. Nem kell sötétzöldnek lenni ahhoz, hogy az árszint ellenére az ember komolyan elgondolkodjon egy ilyen kvalitásokkal rendelkező, fenntartható, normális, mindennapi felhasználásra és akár kikapcsolódásra is maradéktalanul kielégítő, de valójában középszerű, klasszikus iparosmunka kategóriás eszköz beszerzésén. Sok olyan funkció, ami valóban megkönnyíti az életünket és aktívan használjuk igazából nem hiányzik ebből sem, talán csak a vezetékmentes töltés. És igen. Drága. De határozottan tetszik.

Fairphone 4 5G

AliceWake

A tesztkészüléket szűnni nem akaró (a'la Bog) hálával köszönjük olvasónknak (akinek akár a nick neve is itt lehet, ha szeretné, csak pont nem értem el telefonon).

Specifikáció

Fairphone 4 5G
Faiphone 4 5G Külső
Méretek 162 x 75,5 x 10,5 milliméter
Tömeg 225 gramm
Készülékvédelem IP54, MIL810G (ütésállósági tanúsítvány)
Színvariációk Szürke, zöld, foltos zöld
Kijelző képátlója 6,3 hüvelyk
Képaránya 19,5:9
Felbontása 1080 x 2340 pixel (410 ppi)
Típusa IPS LCD
Értesítő LED nincs
Biometrikus védelem ujjlenyomat-olvasó (bekapcsológombban)
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Snapdragon 750G, 8 nm
Processzor 2x 2,2 GHz Kryo 570 + 6x 1,8 GHz Kryo 570
Grafikus chip Adreno 619
RAM, tárhely mérete 6/8 GB + 128/256 GB
Memória bővítése microSD (max. 2 TB)
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/18/19/20/28/32/38/40/41/71
G SA/NSA/Sub6 n1/3/5/7/8/20/28/38/41/71/77/78
SIM-foglalat 1x nanoSIM
eSIM támogatás van
Bluetooth 5.1 LE
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (dual band, HotSpot, Direct)
USB USB 3.0 Type-C (OTG, MTP, Display Port)
Navigáció GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
NFC van
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület Android 11
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 48 megapixel (f/1,6, PDAF, OIS)
48 megapixel (ultraszéles/makro, f/2,2, PDAF)
ToF 3D mélységszenzor
Előlapi kamerarendszer 25 megapixel (f/2,2)
Videófelvétel 4K 30 fps, 1080p 30/60 fps, gyro-EIS
Jack kimenet nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Akkumulátor 3905 mAh lítium-ion, cserélhető
Vezetékes töltés van, min. 20W adaapterrel
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
moduláris kialakítás, cserélhető alkatrészek; 5 év garancia, szoftvertámogatás 2025-ig, minimum két Android főverzió; fair trade, 100% újrahasznosított alapanyagok; Blue Angel certifikáció; 100%-ig elektronikai hulladék semlegesség; TCO certifikáció, 9,3 pontos javíthatóság

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés