Fairphone 4 5G - fenntarthatóság fenntartások nélkül

A moduláris, otthon is javítható, fair trade, fenntartható és környezettudatos készüléket egy olvasó ajánlotta fel tesztre, mi pedig boldogan éltünk a lehetőséggel.

Hirdetés

Bevezető

A Fairphone-okkal kapcsolatban, előzetes tájékozódás hiányában joggal merül fel a kérdés, hogy mégis mi kerül ezen ennyibe. A specifikáció és a dizájn nyilvánvalóan nem indokolta, és a korrekt felszereltség ellenére még most sem indokolja a 200 ezer körüli összeget, a készülék viszont gyökeresen más koncepciót képvisel, mint bármelyik hagyományos modell a piacon. A holland Fairphone fenntartható készülékeket tervez és gyárt, ami egyaránt vonatkozik a hardverre és a szoftverre is.


[+]

Nem csak moduláris készülékek élettartama fenntartható, de az előállítás és a felhasznált anyagok is. A Fairphone konfliktusmentes forrásból származó alapanyagokkal dolgozik, mint az ón és a volfrám; az előállítás során figyelnek az e-hulladék minimalizálására, a megbízható és visszakövethető beszállítói láncra és a dolgozók munkakörülményeire. A Fairphone árában az is benne van, hogy a készüléket biztonságos és kimagasló körülmények között dolgozó, elégedett emberek rakják össze. Mi pedig bármikor szétszedhetjük, ha javítani, vagy fejleszteni szeretnénk az eszközt.


[+]

A 2019-ben bemutatott Fairphone 3-hoz 2020 nyár végén érkeztek új kameramodulok, így az eredetileg 12 megapixeles főkamerát és a 8 megapixeles szelfiegységet 48 és 12 megapixeles szenzorokra lehet cserélni, a modernebb felszereltség és a jobb képminőség miatt nem szükséges új készüléket vásárolni. (Ezzel együtt azért kiadták a készüléket egyben is az új kameraszettel Fairphone 3+ néven.) Ugyanilyen könnyen cserélhető a Fairphone-ok akkumulátora vagy a kijelző, a művelet komplexitása pedig nagyjából a 2-5 éves korosztálynak szánt Lego Duplo szintjét súrolja.


[+]

A modularitás mellett a kiemelkedően hosszú terméktámogatás is értéknövelő, a 2015-ben bemutatott Fairphone 2 például nemsokára megkapja az Android 10-et, ezzel a legtöbb hivatalos főverziót jegyző androidos készülék címére is eséllyel pályázik. A Sanpdragon 801-es (idén 8 éves) szettel dolgozó készüléket Android 5.1 Lollipoppal mutatták be, ezt követte az Android 6 Marshmallow, a 7.1-es Nougat, majd az Android 8 Oreót átugorva a 9-es, Pie főverzió. A Snapdragon 801-es szettel és 2 GB rendszermemóriával dolgozó eszközre tíz hónap volt optimalizálni a 10-es rendszert. A tavaly év végén bemutatott Fairphone 4 5G terméktámogatása 2025-ig garantált a gyártó részéről, ebbe minimum két Android főverzió is beleszámít a készüléken jelenleg futó Android 11-et követően, így a 12-es és a 13-as rendszer is biztos.

Mit tegyünk, ha itthon hivatalosan nem forgalmazott készülék (Note Edge) törik össze, de tele van pótolhatatlan személyes adatokkal és emlékekkel?
Mit tegyünk, ha itthon hivatalosan nem forgalmazott készülék (Note Edge) törik össze, de tele van pótolhatatlan személyes adatokkal és emlékekkel?

A Fairphone 4 5G a szoftveres szavatosságon felül 9,3 pontot kapott a javíthatósági skálán. Az Európai Parlament 2020 végén nyilvánította ki a fogyasztók javításhoz való jogának támogatására vonatkozó intézkedések szükségességét. Ahogy a töltőcsatlakozók egységesítését sürgető döntés esetében, a Parlament felszólította az Európai Bizottságot kötelező érvényű szabályozás megalkotására, ami egyértelmű és világos módon tájékoztatja a fogyasztókat az elektronikai eszközök tartósságáról és javíthatóságáról. Az elektronikai eszközök javíthatósági besorolását elsőként Franciaország vezette be 2021 január 1-től, amit körülbelül úgy kell elképzelni, mint az iFixit pontszámai. A Fairphone egyébként az árazása mellett is meglehetősen sikeres például Németországban, a Benelux államokban és Franciaországban. Bíztató, hogy a válaszadók 77%-a nem csak papíron gondolja úgy, hogy inkább megjavíttatná az elromlott eszközt, minthogy újra cserélje, hanem egy kis részük aránylag nagy összegeket is ténylegesen hajlandó erre áldozni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés