MWC 2017: Kipróbáltuk az Ubuntu operációs rendszerét

Az Ubuntu standjánál indokolatlanul kevés ember mutatott indokolatlanul lagymatag érdeklődést, pedig a UBPorts Ubuntu Community OS portja és az alá rakott készülék is igen érdekfeszítő. A nyílt forráskódú rendszer a Fairphone második generációs eszközén fut, ami hardverben számszakilag nem mutat kiemelkedő paramétereket, árban viszont igen. Ennek főleg a fair trade és fenntartható gyártási folyamat az oka, amit az eladások alapján főként a németek díjaznak, méghozzá darabonként 530 euróval, ugyanis ennyi be kerül a Fairphone 2.

Tökre, mint a Lego.
Tökre, mint a Lego. [+]

A készüléket már megnézegettük hagyományos Androiddal, a specifikáció teljesen megegyezik, az Android 5.1 Lollipop ez esetben viszont csak subsystem, köztes réteg, amelyen az Ubuntu mobileszközökre optimalizált rendszere fut. A Sailfish OS-szel ellentétben az Ubuntu rendszerének logikája nem tér el gyökeresen az Android folyamatkezelésétől és működésétől, viszont itt is van lehetőségünk terminálon keresztül vagánykodni, a UI pedig a klasszikus Ubuntu eszközökkel operál és elvileg sokat fejlődött azóta, hogy utoljára találkoztunk vele.

A kameramodult hamarosan 16 megapixeles szenzort tartalmazó egységre cserélik. Az upgradehez nem kell új telefont venni, csak kicserélni a régi egységet.
A kameramodult hamarosan 16 megapixeles szenzort tartalmazó egységre cserélik. Az upgrade-hez nem kell új telefont venni, csak kicserélni a régi egységet. [+]

A rendszer nem kifejezetten hardverigényes, ami jó, mert a Snapdragon 801-gyel és 2 GB rendszermemóriával egyébként nem szaladnának messzire, bár a négy darab, maximum 2,26 GHz-re skálázott Krait mag nem annyira rossz, csak irtó régi. A kamera 8 megapixeles. Most még. A Fairphone 16 megapixeles szenzort tartalmazó kamerára tervez váltani. A felhasználóknak kizárólag ezt az egységet tartalmazó modult kell kicserélni a lényegében csavarhúzó nélkül szétkapható készülékben. Jó, két csavar van benne, de azt nem lehetett kihagyni.


További screenshotok a galériában!

A felhasználói felület azzal együtt nagyon más, hogy mégis ismerős, az intuíción alapuló használhatóság pedig kitűnő. Értsd, senki nem fog zavarba jönni, hogy mit, meg hogy, noha nem feltétlenül hasonlít a sztenderd rendszerekre. A főképernyő maga az alkalmazásmenü, innen jobbra simítva a klasszikus eszköztár jön elő, ami például irtó kényelmes alkalmazásváltást tesz lehetővé. Ezt mondjuk a jelenleg futó alkalmazások között is megtehetjük, ami igen dizájnosan jeleníti meg az aktuálisan futó folyamatokat.


[+]

A kolléga nagyon készséges volt az Ubuntu standjánál, őszintén értékelve az őszinte érdeklődést, így elvileg hamarosan küldenek a hollandiai központból egy tesztkészüléket, amin nem csak a UBPorts és az Ubuntu fejlesztői közösségének rendszerét használhatjuk kicsit életszerűbb körülmények között, de a Fairphone 2 moduláris kialakításával is ellegózhatunk, mert addigra már elérhető lesz a 16 megapixeles kamerát tartalmazó modul. Plusz, Tiago jelezte, hogy az Android alkalmazások kompatibilitása is esélyes, mire megkapjuk a cuccot.

A 2016-os MWC-re kijutásunkat támogattákEuStock.euTelekom

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés