Fairphone 4 5G - fenntarthatóság fenntartások nélkül

A moduláris, otthon is javítható, fair trade, fenntartható és környezettudatos készüléket egy olvasó ajánlotta fel tesztre, mi pedig boldogan éltünk a lehetőséggel.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő összegzés

Az adatkommunikáció az 5G hálózati támogatással, eSIM kétkártyás megoldással és az NFC-vel inkább felső középkategóriás, noha WiFi 6 például nincsen, csak 802.11a/b/g/n/ac szabványú modem és a Bluetooth is csak 5.1-es verziószámú energiahatékony protokollal. Mindkét SIM kártya képes 5G hálózathoz kapcsolódni (Sub-6 GHz SA/NSA) dual standby üzemmódban, de egyszerre vagy csak a fizikai nanoSIM vagy csak az eSIM használja ki a leggyorsabb hálózati protokollt. eSIM-ből mellesleg összesen nyolcat programozhatunk a készülékre, ahogy egyébként minden más digitális SIM-mel dolgozó eszközre is; ekkora a chip kapacitása. A Type-C csatlakozó 3.0-s szabványú, működik az OTG és van Display Port támogatás, a navigációt pedig a GPS, a GLONASS, a Galileo és a BeiDou rendszerei segítik. A szenzorok közül a gyorsulásmérő, a fény-és közelségérzékelő, a giroszenzor, a mágneses érzékelő és a hangszenzor áll rendelkezésre.


[+]

A 3905 mAh kapacitású akkumulátor nyilván cserélhető, ahogy minden más is a készülékben. Egy új vagy pótakksi egyébként 30 euróba kerül, a Type-C port pedig 15 euróba. Kábelt és adaptert sem kapuk, de természetesen vehetünk 30 wattos Fairphone töltőfejet 25 euróért és kábelt 20 euróért, vagy előszedhetünk bármilyen, minimum 20 watt teljesítményű alkalmatosságot és ugyanúgy megkapjuk a gyorstöltést, ami fél óra alatt 50%-ot jelent. Ezt általában nem szoktuk díjazni, de tekintetbe véve a Fairphone mint cég és gyártó működését és a koncepciót, amit képvisel, azért egy kicsit más hangulata van a külön és igény szerint megvásárolható kiegészítőknek. A gyártó egyébként 13 óra beszélgetési időt ígér, a szokásos teszten pedig 14 óra mozizás jött ki.

Fairphone 4 5G
Pro
Fair trade, környezettudatos, újrahasznosítható és fenntartható termék és gyártási folyamat
Moduláris kialakítás, cserélhető akku, könnyű szerelhetőség
IP54 és MIL-STD 810G ütésállóság
Korrekt hardver, kifogástalan teljesítmény
Szép időben jól teljesítő főkamera
5G, eSIM támogatás, NFC, Display Port
Kontra
Az árszinthez képest gyengébb hardver
Egyenetlen kamerás teljesítmény (ami változhat, ha lesz új kameraszett)
Nincs vezetékmentes töltés (speciel még ez is változhat)
Lehetne magasabb a képfrissítés, de lehet, hogy majd lesz olyan panel, úgyhogy ezt csak megemlítem
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 7 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 7 pont
Ár (EUR, 6/128 GB) 579

Az a helyzet, hogy a Fairphone nem rendelkezik a legjobb, vagy legalább a kategóriátlagból kiemelkedő panellel, nincs megnövelt képfrissítés, noha a megjelenítés minősége kifejezetten jó, a kalibráció kellemes és pontos, a maximum fényerő abszolút kielégítő és a karakterrajzolat is éles. A hardver nem a legerősebb, de belenyúltak a középkategória egyik legkielégítőbb megoldásába és elegendő, 6 GB rendszermemóriát és 2 TB-ig bővíthető 128 GB belső tárhelyet tettek mellé. A felhasználói élmény kifogástalan, a módosítatlan felületű Android 11 gyors, letisztult és funkcionális, nincsenek optimalizálási hiányosságok, a hardver éppenséggel komolyabb játékra is alkalmas, minden másra pedig maradéktalanul. A gyorstöltés nem a leggyorsabb a piacon, de még csak a kategóriában sem, de ha szerzünk egy 20 wattnál nagyobb teljesítményű adaptert fél óra alatt félig tölthetjük a cserélhető telepet. A kamerarendszer igazából korrekt, van OIS és autofókuszos ultraszéles makró funkcióval, az eredmények mégsem igazán meggyőzőek, persze közel sem használhatatlan a szett. Nincs sztereó hangzás vagy magas dinamikatartományú megjelenítés, sem jack csatlakozó, sem fejlett kodektámogatás és a dizájn sem különösebben megragadó. Viszont az egész készülék 100%-ban fairtrade alapanyagokból készült, speciel az egyetlen mobil, amiben fair trade arany található, a hátlap 100%-ig újrahasznosított műanyag, az eszköz 100%-ban e-hulladék-semleges, rendelkezik a német Blue Angel fenntarthatósági tanúsítványával, TCO certifikációval, a kiszállítás karbonsemleges, a modularitás ellenére megvan az IP54-es minősítés és megfelel a MIL-STD 810G ütésállóságra vonatkozó kritériumainak, miközben az utolsó komponenst is elérjük egy darab sztenderd, laposfejű csavarhúzóval. Mindemellett van rá 5 év garancia és 2025-ig tartó szoftvertámogatás minimum két Android főverzióval. Az 5G adatkapcsolat és az eSIM kompatibilitás eleve előremutató, a készülékekhez pedig jellemzően biztosítanak nem csak gyári cserealkatrészt, de idővel új modulokat is továbbfejlesztett részegységekkel (például modernebb, jobb kamerákat). Lehet, hogy a Fairphone 4 technológiailag nem kiemelkedő az aktuális kínálathoz viszonyítva, de egyrészt egy nagyon jó minőségű, kifogástalanul használható készülék, másrészt száz százalékosan képvisel egy olyan koncepciót, amit, ha a többi gyártó legalább csak egy kis részben implementálna, már előrébb lennénk. Nem kell sötétzöldnek lenni ahhoz, hogy az árszint ellenére az ember komolyan elgondolkodjon egy ilyen kvalitásokkal rendelkező, fenntartható, normális, mindennapi felhasználásra és akár kikapcsolódásra is maradéktalanul kielégítő, de valójában középszerű, klasszikus iparosmunka kategóriás eszköz beszerzésén. Sok olyan funkció, ami valóban megkönnyíti az életünket és aktívan használjuk igazából nem hiányzik ebből sem, talán csak a vezetékmentes töltés. És igen. Drága. De határozottan tetszik.

Fairphone 4 5G

AliceWake

A tesztkészüléket szűnni nem akaró (a'la Bog) hálával köszönjük olvasónknak (akinek akár a nick neve is itt lehet, ha szeretné, csak pont nem értem el telefonon).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés