Evolveo XtraPhone 4.5 Q4 - bátor, de homályosan lát

Külső

Nem bővelkedett eddig túl sok vonzó külsővel rendelkező telefonnal az Evolveo, mostani tesztalanyunk viszont kellemes formatervet kapott. Nem mondom, hogy a helykihasználásban ne lenne még hova fejlődni, de a 136,5 x 69 x 9,5 milliméteres méretek egyáltalán nem tűnnek borzasztónak, ráadásul egy kézzel is bátran használható a masina. A gyártó kérdőre vonása viszont a 150 gramm hallatán történhet meg, nem értem, miből adódik ez, hiszen külsőleg kizárólag műanyagot és üveget tapinthat meg az újdonsült felhasználó, bár legalább az összeszerelés hibátlanra sikerült. A felső rész egyébként hasonlít nagyon az Alcatelnél látottakra, de elég nehéz ma már olyan okostelefont készíteni, ami minden porcikájában egyedi.

Evolveo XtraPhone 4.5 Q4
[+]

Az előlapon található üveg karcálló, viszont vélhetően nem Gorilla Glass. Az alatta tespedő kijelző 4,5 hüvelykes, felbontása pedig qHD, vagyis 540 x 960 pixel. Képsűrűsége 245 ppi, ami bőségesen elegendő a középkategória alsó részében. Mivel az Evolveo IPS-LCD panelt használt, így a betekintési szög majdhogynem eléri a száznyolcvan fokot, nagyon szépek a színek és a fényerő is kiváló láthatóságot biztosít. A képernyő alatti viszonylag nagy helyen kényelmesen elfért a három érintésérzékeny vezérlőgomb, melyek háttérvilágítással is rendelkeznek. Az előlap felső területén egy előlapi kamerát és egy beszédmikrofont figyelhetjük meg, a ledes visszajelzőt kihagyták.

Evolveo XtraPhone 4.5 Q4
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Evolveo XtraPhone 4.5 Q4 ZTE Grand S Flex LG Optimus L9 Prestigio 5044 DUO
Fehér fényerő 435 nit 378 nit 332 nit 449 nit
Fekete fényerő 0,56 nit 0,27 nit 0,4 nit 0,47 nit
Kontrasztarány 1:778 1:1400 1:831 1:976
Színhőmérséklet 8110K 7981K 8700K 10135K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Oldalt fényesre fújt műanyag keret színesíti egy kicsit a külsőt, a gombokat is ezzel egy vonalba helyezték, itt egy kicsi ejnye-bejnye hangozhat el, mivel ezek a kis "kapcsolók" lötyögnek. Nem vészes, érezhető, viszont legalább a nyomáspontjukkal nincs gond. Jobb oldalon tudjuk ki- és bekapcsolni a telefont, alatta lehet szabályozni a hangerőt is. Felül a fülhallgatót, alul pedig a microUSB kábelt csatlakoztathatjuk, balról a készülék oldala teljesen üresen maradt.

Evolveo XtraPhone 4.5 Q4
[+]

Nem követte el azt a hibát az Evolveo, hogy valami lakkozott, fényes plasztik borítást használjon, ugyan szinte a végletekig egyszerű a hátlap, legalább matt felületű és nem is néz ki csúnyán. Felül látható a kamera és a segédfény, előbbi a Kínából érkező olcsóságokra mostanság jellemző módon kitüremkedik, asztalra helyezve is ezen fekszik a masina, így fennáll a karcok veszélye is. A hátlap leszedhető, az akkumulátor egy mozdulattal eltávolítható. A két normál SIM foglalathoz és a microSD kártyahelyhez is így férünk hozzá egyébként.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Mobilarena TV: Evolveo StrongPhone Q4

  A mai adásunkban a cseh gyártó újdonságát fogjuk bemutatni, mely amellett, hogy négymagos processzorral rendelkezik, még IP67-es védettséget is élvez.

 • Evolveo StrongPhone Q4 - erődemonstráció

  A cseh gyártó várva várt újdonsága nem csupán hardveres téren ígér előrelépést, hanem külsőleg is, hiszen IP67 védettséggel rendelkezik, és még ütésálló is.

 • Evolveo StrongPhone Accu - feltöltődés

  A cseh gyártó legújabb stapatelefonja nem csak ütésállósággal, kellemes árral és extrém hosszú üzemidővel szolgál, hanem akár külső akkumulátorként is bevethető.

 • Evolveo StrongPhone X1 - olcsó strapabírás

  A csehek újdonsága a strapatelefonok kategóriájában próbál szerencsét, mely vízálló és ütésálló burkolata mellett a két SIM kezelésének lehetőségét vonultatja fel.

Előzmények

Hirdetés