Hirdetés

Evolveo EasyPhone XD - könnyűnek találtatott

Bevezető, tartozékok

Az Evolveo hagyományos kialakítású készülékeivel olyan speciális piaci szegmenseket igyekszik lefedni, mint a magas tűrőképességű eszközöket igénylő, mostoha körülmények között dolgozó felhasználók, vagy a technológiában kevésbé jártas, egy sor specifikus igénnyel és adott esetben nehézséggel küzdő idősebb korosztály, esetleg azok a userek, akik korlátozott felfogási és megismerési képességgel bírnak. Bár akadnak hasonlóságok, a strapatelefonok teljesen más kategóriát képviselnek, az igények alapvetően nem térnek el gyökeresen a hagyományos készülékekkel szemben támasztott elvárásoktól, az értékelés szempontjai főleg a hálátlan környezetet és bánásmódot is kibíró kialakítás és a modern telekommunikációs lehetőségek minél jobb összhangba hozására koncentrálnak.


[+]

Az easyphoneok esetében viszont kissé eltolódnak a hangsúlyok, a funkciógazdagság nem elsődleges szempont, a lényegesen egyszerűbb vagy bizonyos okból korlátozott igényeknek és lehetőségeknek megfelelő egyszerű kezelhetőség és kialakítás fogja meghatározni a kütyü helyi értékét. A célcsoport valószínűsíthetően nem kizárólag a technológiától idegenkedő idősebb korosztály, noha ezekre az eszközökre hagyományosan nagyitelefonként hivatkozik az igen kreatív - vagy pimasz - köznyelv, kevéssé lenne megmagyarázható egy sor olyan funkció léte, amire nagyobb összegben fogadnánk, hogy nem hogy nem igénylik, de akkor sem fognak használni, ha éppenséggel van. Ilyenek például a roppant kezdetleges, de azért meglévő multimédiás lehetőségek.


[+]

Ha az EasyPhone XD-t kizárólag abból a szempontból nézzük, hogy idősebb családtagjaink menet közben is elérhetőek legyenek, akkor lehetne kissé easybb is a dolog, bőven elegendő lenne egy GSM képes, masszív zseblámpával ellátott, sokkal szimplább menürendszerrel és több dedikált gombbal felszerelt megoldás is, de ha az értelmezés kereteit kibővítjük, az Evolveo újdonsága máris lényegesen sokrétűbb, funkcionálisabb és jobban átgondolt eszköznek tűnik, nem mellesleg igen kedvező áron.


[+]

A masszív, informatív dobozka tartalma sem hagyományos, a készülék és a bele való, 1000 mAh-s akkumulátor mellé sem fülhallgatót, sem adatkábelt nem kapunk, helyette van egy szokatlanul méretes, microUSB csatlakozóban végződő, 500 milliamperes hálózati töltő és egy igen kulturált kialakítású és anyagminőségű, csúszásgátló talpakon álló töltőállvány, amibe csak simán bele kell ültetni a telefont. A tetszetős kiegészítő abból a szempontból is hasznos, hogy a picurka, ráadásul aszimmetrikus microUSB csatlakozó használata zavarba ejtő lehet, főleg azokban az esetekben, amikor a finommotoros funkciók nem száz százalékosak. A töltőbölcső további érdekes, mondjuk úgy, lélektani funkcióval is bírhat. Tapasztalataink alapján – legalábbis tulajdon nagymamámnál ez valamiért szempont – meglepő biztonságérzetet ad az idősebb felhasználóknak, hiszen a telefon helye mégis az erre kijelölt asztalka az odakészített szemüveggel és jegyzetfüzettel, így a telefonhoz társított helyhez kötöttség érzése valamennyire még megvan, nem olyan idegen a vezeték nélküli eszköz koncepciója. Nem mellesleg a helyére téve a telefont – mert ugye annak helye van – nem felejtik el feltölteni sem, ami gyakori jelenség a korcsoportba tartozó userek körében, noha akár életbe vágó is lehet, hogy elérhetőek legyenek, pláne, hogy ők érjenek el bárkit, mondjuk szükség esetén segítséget.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés