EE Robin - gyermeteg

Hirdetés

Bevezető

Hogy egy gyereknek kell-e tablet, ha igen, akkor hány éves kortól, van-e értelme, nem okoz-e rosszat, azt talán nem a mi tisztünk megítélni. Az, hogy a nagy online áruházak tele vannak kicsiknek szánt táblagépekkel és az, hogy a Samsung, a Lenovo és az Alcatel is készít ennek a célcsoportnak eszközt azt jelenti, hogy igény és kereslet van rá. Abban a szerencsés helyzetben és korban vagyok, hogy rengeteg barátom és ismerősöm már apa/anya, látom, hogy a legifjabb korosztály mihez kezd a mobilkommunikációs berendezésekkel. Izgatja őket és olyan könnyedséggel sajátítják el egy érintős-ikonos felület használatát, ami megdöbbentő.


[+]

Balázs két éves múlt, amikor azt láttam, hogy az ágyon heverő iPad kijelzőzárát feloldja, a felbukkanó Maps interfészről egyből megállapítja, hogy az neki érdektelen, kilép a főmenübe, lapoz egyet, elindítja a YouTube-ot és az ajánlott videók között elgörget egy vonatos videóig, elindítja, leül, megnézi, majd leteszi a tabletet és megy játszani igazi vonatokkal. Miksa négy éves, egy gyerektabletet kapott karácsonyra, Skype-on hívja a nagyapját tök önállóan, ha úgy tartja a kedve. És láttam Lilit három éves korában, amikor mutattak neki egy fotót egy képkeretben, megnézte, aztán lapozni akart az ujjával jobbról balra húzással. És ő volt a legjobban meglepve, amikor nem sikerült.


[+]

A gyerektablet kategória egyrészt hardver, másrészt szoftver kérdése. Mindkettő fontos, de az előbbi csak odáig, hogy ne legyen nagyon a legalja. Az Amazonon például Missisippit lehet rekeszteni 512 MB RAM-mal szerelt vackokkal, a 7 inches kijelző untig elég, nagyobbat egy gyerek már nem okvetlenül tart meg stabilan, jó, ha van valami ütésállósági védelem és innentől kábé mindegy, nem a Real Racing 3 framerate határozza meg, hogy mit érdemes venni. Logikai és edukációs játékok futnak inkább az ilyen eszközökön, ehhez pedig egy négymagos MTK chipset is bőven elég.


[+]

A szoftver legalább ilyen fontos. Az Android gyárilag nem tartalmaz igazán jó gyermek-üzemmódot, noha a több felhasználói fiók lehetősége már egy ideje adott. A gyártók sem okvetlenül óhajtanak egy sereg fejlesztőt arra allokálni, hogy ilyen felületet és megoldást alkossanak, de vannak olyan cégek, akik dedikáltan az ilyesmire szakosodnak, ilyen mondjuk a Kurio, akiknek a megoldását az Alcatel Pixi 7 gyermekeknek szánt verziójában is megtalálhatjuk. Láttam Leapfrog gépeket is már, ott a teljes UI saját gyártmány, ami alkalmazások kapcsán komoly korlátok közé szorítja a családot, de ha az Android az alapja a gépnek, akkor sokkal nagyobb a mozgástér, ráadásul apuka is tud valamit kezdeni a géppel, ha visszatér az eredeti menühöz. Tesztkészülékünk hivatalosan egy EE Robin, de igazából az Alcatel adja a hardvert, a Kurio pedig a szoftvert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Bemutatkozott a Xiaomi új karperece

    A gyermekeknek szánt eszköz képes mobilhálózatokra kapcsolódni, és GPS-szel is el van látva, így megnyugvást adhat a szülőnek, amikor a csemete nincs a közelben.

Hirdetés