Bluetti AC2A - elektromos kis ülés

A legkisebb Bluetti akku az EB3A utódja, annál valamivel olcsóbb, néhány ponton kevesebbet, máshol többet kínál. Küldtek hozzá hordozható napelemet is.

Mi ez?

Nem a Bluetti kezdte ezt a műfajt. A Jackery és az Ecoflow volt talán a két legismertebb cég ebben az iparágban, de nagyon hamar felkapaszkodtak a trónkövetelők, mint amilyen az Ugreen, az Oukitel, vagy éppen az a Bluetti, amely komoly erőforrásokat áldoz annak érdekében, hogy ismert legyen. Ennek az erőfeszítésnek egyik aspektusa, hogy egy csomó terméket küldenek szét tesztre mindenfelé, nem a most érkezett AC2A az első ilyen masina, ami hozzánk is eljut — ám mi már inkább szelektálunk a felajánlott motyók között, mert ezek tipikusan olyan készülékek, amelyek között sokszor csak a méret, a kapacitás és a teljesítmény az eltérés.

Az EB3A és az EB70 a pincében dolgoznak
Az EB3A és az EB70 a pincében dolgoznak [+]

Az AC2A-ra azért mondunk mégis igen, mert ez a belépő szintű masina, ami azt jelenti, hogy 229 euróért lehet kosárba tenni, vagyis nagyjából 90 ezer forintot kóstál. Ez pedig nem olyan fájó összeg, mint amit mondjuk egy AC200P képvisel, de természetesen a használhatósága is limitáltabb. Ez az alig több mint 200 Wh-s kapacitású, 300 wattos kimenő teljesítményre képes holmi tipikusan egy olyan szükségmegoldás, ami nagyon jól jön egy több napos kempingezés, vagy horgászás mellett, de arra is oké, hogy a hétvégi háznál ne kelljen kihosszabbítózni az áramot a tűzrakóhelyig, a kis Bluetti simán megoldja a világítást, a zenét és a mobil eszközök töltését is egymaga.

Az ilyen külső akkuk felhasználási lehetőségei nagyon szerteágazók, de nagyban függ a dolog a termék kapacitásától és teljesítményétől. A már említett AC200P például elhajt egy körfűrészt, egy kézi gyalut, vagy egy combosabb fúrót is, tehát pont alkalmas arra, hogy az ember nekiálljon összeütni mondjuk egy faház az árammal még nem rendelkező telkén. Arra is szuper, hogy ha olyan helyen van egy viskó, ahol esélytelen a hálózati elektromosság kiépítése, akkor a hűtőt, a kávéfőzőt és a hajszárítót is kiszolgálja ideig-óráig. Ezt az időszakot pedig hordozható napelemmel lehet kitolni, az AC2A mellé egy PV120-as panelt küldött a gyártó, amely 300 eurós árával több mint a duplájára dobja a szett bekerülési költségét, de kedvező időjárás esetén masszívan megtolja a rendelkezésre álló áram mennyiségét.

Az AC2A tényleg nem túl nagy
Az AC2A tényleg nem túl nagy [+]

A kérdés mindig csak az, hogy ez a beruházás megtérül-e. A jelenlegi 37-38 forintos lakossági kWh-kétn számlázott áram mellett ez roppant sokáig tartana, így számolgatni nem érdemes. A válasz inkább úgy hangzik, hogy ha olyan környezetben kell áram, ahol másképp nem lehet megoldani, akkor bizony van relevanciája a terméknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés