2019. március 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Blaupunkt TX01 - névleges teljesítmény

A németek belépő kategóriás mobiljának vannak kellemes tulajdonságai, az összkép viszont sokkal árnyaltabb és nem is feltétlenül a könyörtelen konkurencia miatt.

Hirdetés

Bevezető, kialakítás

A Blaupunkt márkanév egyenlő a német minőséggel, a kifinomult európai stílussal és a kitűnő ár/érték aránnyal a mobiltelefonok esetében is. Ezzel kezdődik a TX01 termékoldala. Tulajdonképpen a Blaupunkt összes telefonjának termékoldala ezzel nyit, viszont legalábbis jelen esetben ez csak egynegyed részben igaz. A Blaupunkt tényleg német - 1923-ban alapították és minimum egy darab autórádiót már mindenki látott ezzel a márkanévvel -, a minőséggel viszont akadtak kisebb-nagyobb problémák: a minőségre vonatkozó rész manapság már nem áll meg. A kifinomult európai stílus elég homályos, de legyen, az ár/érték arány viszont pont az a dolog, amiben a Blaupunkt TX01-es modellje nagyon gyenge. És a felhasználóbarát megnevezés, de ez szubjektív.


[+]

A készüléknek valóban kellemes árnyalata van, levendulaszürkének hívják, a formaterv és a képességei viszont kissé idejétmúltak. A 16:9-es képarányú, 5,5 hüvelykes LCD panel felbontása cserébe kellően magas, az 1080 x 1920 pixel 400 ppi pixelsűrűséget jelent, a karakterrajzolat éles, a betekintési szögek viszont szűkek. Minimális inverzió és jelentős színhőmérséklet-változással érdemes számolni, illetve erős tükröződéssel. A fényerő maximuma gyenge, a minimum erős túlzás, a kontraszt viszont korrekt, csak a színek kissé hűvösek és fakók.


[+]

A régimódi megjelenést legalább okosan kihasználja a TX01, az alsó és a felső káva egyáltalán nem holttér; felül a fény- és közelségérzékelő szenzorok és a 8 megapixeles előlapi kamera fogja közre a beszédhangszórót, alul pedig fix sorrendű, cserébe háttérvilágítással rendelkező navigációs gombokat találunk. Még egy apró, színes értesítő LED is elfért. Inaktív kijelző mellett széltében kávamentesnek tűnik a készülék, a panelt azonban szimmetrikus fekete sáv keretezi minden oldalról.


[+]

A tényleg nagyon esztétikus színű keret és a hátlap alsó és felső antennasávjai műanyagból készültek, a hátlap viszont fémből, ezzel együtt a készülék ijesztően recseg-ropog, ha kicsit erélyesebben nyúlunk hozzá. Ha picit erősebben érintjük meg a kijelzőt, lehet egy olyan érzésük, mintha menten beszakadna, de a hátlapnak is van egy szemmel látható holtjátéka, miközben határozottan baljós hangok szűrődnek ki belülről. Határozottan az az érzésem, hogy komolyabb kárt is tudnék tenni a készülékben, ha akarnék. Vagy véletlenül ráülök.


[+]

Kijelző-teszt
Blaupunkt TX01 Samsung Galaxy J6 Honor 7C Xiaomi Mi A2 Lite
Képátló 5,5 hüvelyk 5,6 hüvelyk 5,9 hüvelyk 5,84 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 720 x 1440 720 x 1440 1080 x 2280
Technológia IPS LCD Super AMOLED IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 320 nit 412 / 583 nit 404 nit 476 nit
Fehér fényerő (min.) 13,7 nit 4,3 nit 2,5 nit 1,9 nit
Fekete fényerő 0,21 nit 0 nit 0,37 nit 0,37 nit
Kontrasztarány 1526:1 végtelen 1093:1 1288:1
Színhőmérséklet 7866 K + kézi 7303 K + kézi 7809 K 7759 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A 153,7 x 76,8 x 8,3 milliméteres és 175 grammos készülék fogása és felületmegmunkálása egyébként kellemes, a keret bal oldalán viszont (kezdetben) néhány tized-milliméterre kiemelkedik a SIM-tálca, ami így karcos, ha pont rányúlunk. A jobb oldalon elhelyezett bekapcsológomb és hangerőszabályzók viszont stabilan a helyükön vannak, megfelelő a nyomáspontjuk és kényelmes magasságba kerültek. A hátlapi, nagyon pontosan és megbízhatóan működő ujjlenyomat-olvasó is kézre esik. Az észrevehető, de még nem zavaró lomhaság egyértelműen a rendszer és nem a szenzor hibája.


[+]

Az alsó élen még microUSB típusú portot találunk a kétszer hat furat között, amelyek közül kizárólag a jobb oldaliból jön a hang, a másik mögött valószínűleg a beszédmikrofon bujkál. Másodlagos mikrofon nincs, jack csatlakozó van. Felül. De fülhallgató annak ellenére sincs a dobozban, hogy kényelmesen elfért volna. Közben jelezte a forgalmazó, hogy hivatalosan jár a készülékhez sztereó füles, valahogy véletlenül kimaradt a nekünk küldött csomagból, így viszont a kiegészítők listája igen gazdag és teljes. A viszonylag nagyméretű pakkban (és a kijelzőn is eleve) viszont van jó minőségű, vastagabb fajta kijelzővédő fólia és átlátszó szilikon tok.

Meg nyilván használati útmutató, microUSB kábel és másfél amperes normál tempójú hálózati töltőfej. SIM-tű is van, csak nem kompatibilis a készülékkel. Túl rövid. De igazából semmivel nem nagyon lehet kiszedni az egyébként is lötyögős tálcát, csak ha valahogy kirángatjuk. A pöcök, aminek ki kéne lökni a tálcát egyébként ott van, csak beesik, a bigyó pedig nem elég masszív, hogy kiadja a három kártyahelyes szerkezetet. Ha ezt sokat játszuk, a tálca vetemedik, eltörni nem érdemes, de látszólag lehetséges, és minél többet nyitogatjuk, annál jobban deformálódik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Blaupunkt FM 01 - régi idők csúszkája

    Filléres mobil, egyáltalán nem okos, de kicsi, aranyos és jó minőségű. Ne várjunk tőle sokat, amit viszont ígér, azt a kamera kivételével zömmel hozza is.

  • Blaupunkt FXS 01 - telefonkártya

    A Blaupunkt extrém apró mobilja elég érdekes képződmény, de biztosan van olyan szituáció, amikor jól jön, ha a telefonálásra alkalmas eszköz nem nagyobb, mint egy bankkártya.

  • Elég volt a márkák prostituálásából!

    Követhetetlen mértékben elburjánzott a brandek adásvétele, ami lényegében a vásárlók durva megtévesztése.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.