BlackBerry 10 tartozékok bemutatója

Hirdetés

BlackBerry Z10 és Q10 tartozékok

Mikor a BlackBerry hazai vezetője a kezembe nyomta a BlackBerry Q10 tesztpéldányát, mutatott pár tartozékot is. Ekkor realizáltam, hogy én igazából soha életemben nem láttam gyári kiegészítőket a kanadai gyártó készülékeihez, pedig az elégedett felhasználókhoz biztos, hogy szükség van jó minőségű tartozékokra. A BlackBerry 10 platformról a Z10 cikkben bővebben is írtunk, ezért szinte adta magát a feladat: be kell szerezni pár gyári kiegészítőt, melyek bemutatóját a Q10 tesztjének megjelenésével együtt ki kell rakni, mert az újdonságok iránt érdeklődő olvasóink valószínűleg ezen eszközök irányába sem lesznek immúnisak. A nagyobb feladatot maga a beszerzés jelentette, ugyanis még a hazai képviseletnek sem volt mindenből példánya, de a BerryBolt szerencsére kisegített minket.

BlackBerry Z10/Q10 kiegészítők
[+]

Tokok

Gorilla Glass kijelzők, fém keretek ide vagy oda, valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy megkarcolhatatlan okostelefon nem létezik. Épp ezért a különféle védőtokokra a drágább modelleknél is ugyanolyan nagy kereslet mutatkozik, mint a belépőszintű okostelefonoknál. A BlackBerry a jelek szerint meg is próbál minden igényt kielégíteni, többféle megoldást is kínálnak mind a Z10, mind a Q10 tulajdonosoknak. A legelső efféle kategóriát természetesen a bőrtokok adják, melyekből több variáns is létezik, mi pedig természetesen mindet kipróbáltuk. A legegyszerűbb megoldás a sima, becsúsztathatós kialakítású bőrtok, melynek anyaghasználata mellett az is kellemes tulajdonsága, hogy aktív, tehát a kijelző és a gombok egyből lezárnak, amint becsúsztatjuk a készüléket, amikor pedig kihúzzuk, magától életre kel a masina; a zenét kezelő gombok persze a tokba csúsztatva is élnek, számot váltani és hangerőt szabályozni tehát ilyenkor is tudunk. Az egyetlen probléma az volt, hogy kicsit nehézkes a telefon kivétele, mivel az általunk tesztelt, fekete színű modellnél nem kimondottan csúszós; a fehér verziónál állítólag már nincs ilyen gond, mindenesetre a komorabb színvilágú Q10 mellé talán racionálisabb lehet a flip bőrtök, mely gyakorlatilag egy műanyag keret, az elején egy lehajtható bőr résszel, ami egy műanyag "kampóval" rögzül a masina tetejéhez. Egy mágneses megoldás talán elegánsabb lenne, de összességében ez a kiegészítő is nagyon rendben van, főleg a 6000 forintos végfelhasználói árával, mely egy ezressel drágább a sima becsúsztatósnál, de így is fele annyi, mint egy átlagos iPhone-bőrtok. Az övcsipeszes bőrtokért kicsit többet kérnek el, de mivel szerkesztőségünk tagjai nem szeretik az övükön hordani a készüléküket, ez a kiegészítő egyáltalán nem nyerte el a tetszésünket, pedig strapabíró és jó minőségű is.

BlackBerry Z10/Q10 kiegészítők
[+]

A Q10-hez kapható szilikon és műanyag tokokra nem érdemes túl sok szót vesztegetni, hozzák a kötelező szintet, áruk elfogadható (4500 és 5000 forint), a színválaszték viszont nem túl nagy, feketében és fehérben lehet hozzájuk jutni, a szilikonból pedig létezik egy laza pink variáns is. Az igazán nagy szívfájdalom a Z10-hez kapható, szürkében és pirosban is elérhető mikroszálas tok után ért minket, ilyen ugyanis Q10-hez nem kapható, pedig szép, kényelmes, ráadásul pár névjegykártyát is elrejthetünk a hátsó zsebében. 4500 forintos áráért jó ajánlat, csak úgy, mint az 5000-be kerülő flip tok, mely mindenhonnan védi a készüléket, plüss előlapja hátrahajtva támasztékként is funkcionál, plusz ugyanúgy aktív, mint a mikroszálas változat; egyetlen hátránya, hogy takarja az állapotjelző ledet. Kicsit kevesebb védelmet ad a hasonló áron mozgó széthajtható védőtok, melynek felhelyezése nagyon könnyű, az előlap kivételével mindent véd és szintén használható támasztékként. Bőrtokból természetesen ehhez a modellhez is létezik sima becsúsztatós és övre helyezhető is.

BlackBerry Z10/Q10 kiegészítők
[+]

Még mindig tokok; az apró Bluetooth headsetet végül nem tudtuk kipróbálni

Headset, kihangosító

A készülékekhez gyárilag mellékelt headsetet 4500 forintért lehet megvásárolni, ha netán elhagynánk vagy kéne belőle még egy darab. Talán ez az egész portfólió legimpozánsabb darabja, mert bár hangminősége nem kiemelkedő, nagyon strapabíró és még annál is kényelmesebb. Elsődleges trükkje az, hogy nem ül bele a hallójáratunkba, amitől sok embert a hideg is kiráz; a fülpárna ettől függetlenül speciális, van rajta egy kis U-alakú toldalék, mely úgy szorítja bele a tányérokat a hallójáratunk tetejéhez, hogy észre sem vesszük. Miután teszteltem, több ismerősöm is vásárolt ilyen kiegészítőt futáshoz, mert elmondásuk szerint nagyon nehéz olyan megoldást találni, mely tényleg stabilan az ember fülében marad rázkódás közben is; a kiegészítő egyetlen szépséghibája a hangerőszabályzó gombok hiánya, amire a BlackBerry tulajdonosoknak nincs szükségük, mert a készülékükön találhatók ilyenek, de mások számára azért hasznos lenne ez is.

BlackBerry Z10/Q10 kiegészítők
[+]

Hasonlóan izgalmasnak tűnt a hazánkban nem kapható BlackBerry Mini Strereo Speaker, mely külföldön 100 dolláros áron szerezhető be. Mint az a képen is látható, a ketyere meglehetősen egyedi, U-alakú kialakítást kapott, melynek köszönhetően könnyedén rögzíthetjük mondjuk táskánk keresztpántjára, de oda épeszű ember úgysem fogja rakni, mert leeshet vagy lelopnák; lenne viszont ráció abban, ha az ember az autó napellenzőjére helyezné, ahhoz viszont túl szűk a járat, egyszerűen nem fért rá egy általunk kipróbált napellenzőre sem. Pedig korrektül lehet telefonálni a Bluetooth kapcsolatot használó aprósággal, melynek beépített akkumulátora 16 óra beszélgetést vagy 14 óra zenélést garantál. Vannak rajta kezelőgombok is, valamint egy 3,5 milliméteres jack-kimenet, mivel az eszköz kvázi sztereó Bluetooth átjátszóként is funkcionál, annak viszont túl nagy. Hangminősége telefonálás során kielégítő, zenehallgatáshoz viszont kevés, mivel a mély tartománya olyan szegény, hogy szinte nem is létezik. Hangosabb és szebben szól, mint a telefonok önmagukban, de azt a 30 000 forintot biztosan nem érné meg, amennyiben itthon kerülne, úgyhogy nem is olyan nagy baj, hogy nem kapható.

BlackBerry Z10/Q10 kiegészítők
[+]

Akkutöltő

Nagyon okos megoldás viszont a Z10-hez és Q10-hez egyaránt 11 000 forintos áron megvásárolható akkumulátortöltő is, melyhez nyilván pót akkumulátor is jár (ami önmagában egyébként 9000-be kerül). A megoldás úgy néz ki, mint egy műanyag névjegytartó, de nyilván nem az, hiszen papírlapok helyett a készülék akkumulátorát kell beleraknunk. Azt pedig microUSB-csatlakozón keresztül képes tölteni, ő maga pedig szintén egy ilyen kábelen keresztül le tud adni feszültséget bármilyen más eszköznek, vagy akár magának a BlackBerry-nek is. Életmentő lehet, úgyhogy a jó üzemidőtől függetlenül érdemes lehet elgondolkodni a beszerzésén. Az egységnyi kapacitásra vetített árát tekintve ugyan vannak nála jobb megoldások (Yoobao és Ghoo külső akkumulátorok), viszont ennél kompaktabb megoldást valószínűleg nehezen találnánk.

BlackBerry Z10/Q10 töltő

Összességében nagyon meggyőzőnek bizonyultak a BlackBerry gyári kiegészítői. A tokok egytől egyig jó minőségűek és a konkurenciához képest nagyon is versenyképes áron kerültek forgalomba, a gyári headset jó, az akkumulátortöltő pedig szintén egy megfontolandó választás lehet azoknak, akik nagyon sokat használják a készüléküket vagy gyakran utaznak. Egyedül a Bluetooth-kihangosító nem nyerte el a tetszésünket, sajnos nem gondolták eléggé végig. A többi termék viszont tetszett.

BlackBerry gyári tokok
BlackBerry Prémium Headset
BlackBerry Z10/Q10 Akkumulátortöltő

Bocha

A bemutatóhoz használt kiegészítőket a BerryBolt biztosította, köszönjük! Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

  • BlackBerry Z10 - erre megérte várni

    A BlackBerry legújabb készülékén debütál a kor igényeinek megfelelő BlackBerry 10 operációs rendszer, mely ütősre sikerült.

  • Megérkezett a BlackBerry Z10 és Q10

    A BlackBerry 10 operációs rendszer bemutatásával új fejezetet kezdett történetében a Research In Motion néven megismert kanadai gyártó.

  • BlackBerry 10 bemutató élőben

    Hamarosan startol a RIM mobil operációs rendszerének legújabb verziója, mely esemény 16 órakor kezdődik, s élő közvetítéssel jelentkezünk az eseményről.

Hirdetés