Az öt legfontosabb mobilos történés 2020-ban

Ostoba évünk volt, ettől még a mobilpiac szépen haladt tovább, még ha a darabszámokban volt is némi visszaesés. És azért történt néhány dolog.

Hirdetés

5. A vírus hatása

Teljesen nyilvánvaló, hogy egy 2020-as összegzésben nem lehet megkerülni a koronavírust, ami a világ minden pontján és a gazdaság összes területén éreztette a hatását, hol jobban, hol kevésbé. A telekommunikációs iparágban egyébként valamivel kevésbé, bár az éves előállított darabszám olyan 20%-kal csökkent, de a fejlesztések nem álltak le, az új eszközöket bemutatták, ha csak azt nézzük, hogy hány új modell jelent meg, akkor nincs szignifikáns eltérés a korábbi évekhez képest.


[+]

De ettől még a vírus igenis beleszólt a dolgokba, amit mi főleg abban éreztünk meg, hogy bár januárban még ott ugráltunk a CES-en Vegasban, mint rendesen, de akkor még fogalmunk sem volt róla, hogy ez lesz az utolsó olyan rendezvény, ahol idén részt tudunk venni. A február végére ütemezett Mobile World Congress igen hosszúra nyúlt agonizálást követően maradt el úgy, hogy szervező GSMA a legvégsőkig próbálta egyben tartani a rendezvényt, miközben az összes nagy cég sorra mondta vissza a részvételt, ami miatt aztán a GSMA-val kapcsolatban csak annyi maradt meg, hogy ez egy pénzéhes brigád.

Az MWC biztonsági előírásai
Az MWC biztonsági előírásai [+]

De végül kénytelenek voltak kitáncolni a barcelonai összeröffenés mögül, jelen állás szerint 2021-ben lesz megint MWC, de ezt júniusra tolták. Nagyjából elmaradt a szeptemberi IFA is, pedig a nyári, relatív nyugis időszak után volt arra sansz, hogy ez — ha félgőzzel is — de rendben lemegy, amúgy le is ment nagyon korlátozott mennyiségű résztvevővel, de két nappal azelőtt zárták le a határt mifelénk, hogy el tudtunk volna Berlinben utazni — talán jobb is így.


[+]

A vírus a jövő évi naptárat is átrajzolta, a CES csak online valósul meg, talán tényleg a június MWC lehet az első olyan rendezvény, amit már sok biztonsági intézkedés mellett, de meg lehet csinálni. Az összes készülékbejelentés átkerült az online térbe, ez mindenhonnan nézve komoly költségcsökkentést eredményezett, de ettől függetlenül ha megint lehet utazgatni, akkor a gyártók zöme visszatér majd az élő bemutatókhoz, ahol meg lehet fogdosni a termékeket és lehet beszélgetni az illetékesekkel. Annak ellenére, hogy mi magunk is imádunk utazni ilyen apropóból, mégis azt mondjuk, hogy mind a dolog anyagi, mind pedig a környezetterhelési vonzata miatt talán okosabb lenne, ha egy kicsit visszafognák az ilyen jellegű összejöveteleket a cégek, de ezt nyilván nem mi fogjuk eldönteni.

Nekünk egy fokkal jobban fáj talán, hogy idén a hazai képviseletek, ügynökségek és forgalmazók zömével sem tudtunk személyesen találkozni, pedig ezek a lokális folyamatok és történések kapcsán sokkal fontosabb összejövetelek. Persze mi is rengeteg online találkozót hoztunk össze és akarva-akaratlanul megismertük az összes létező webes konferenciás megoldást függően attól, hogy az adott cég épp melyik platformot preferálta. Hasznos tudás, karácsonykor családi szintre lehetett emelni, de jobban örültünk volna, ha nem lett volna rá szükség. 2021-ben még egy darabig velünk lesz ez a nyavalya, aztán mi is kíváncsiak vagyunk, hogy mikor és melyik cég vállalja be az első hazai rendezvényt, aztán pedig az első külföldi utat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés