Hirdetés

Archos Diamond Omega - csiszolatlan drágakő

Kávamentes kijelzőt, brutális hardvert és négy kamerát kínál az Archos csúcsajánlata, ami a Nubia Z17s átcímkézve, hiányos lokalizálással.

Hirdetés

Külső, kijelző, gesztusfunkciók

Rendkívül sokszínű az okostelefonos márkapaletta: csak hazánkban tucatnyi logóval találkozni, világszinten felsorolni a résztvevőket pedig szinte lehetetlen. Azok száma ugyanakkor, akik konkrétan legyártják, vagyis ezeket az eszközöket az apró alkatrészekből az üzemekben összeszerelik, lényegesen szűkebb, és nem ritka, hogy egy-egy márka mobiljai bérgyártásban készülnek. Akad olyan is, aki katalógusból választ típust, emellett egyre gyakrabban találkozni szimpla átcímkézéssel, amikor egy létező, piacon lévő okostelefon kapja meg más márka logóját, adott esetben szoftverét, aminek leginkább földrajzi okai vannak.


[+]

A különféle elektronikai eszközöket piacra dobó, francia Archos a ZTE alá tartozó Nubia branddel lépett partneri kapcsolatra, és ennek a megegyezésnek az eddigi legfőbb eredménye a Nubia Z17s átvétele, amely a franciák piacain Archos Diamond Omega néven vásárolható meg. Kívülről-belülről ugyanarról a készülékről beszélhetünk, 147,5 x 72,7 x 8,5 milliméteres és 170 grammos paraméterekkel, kávamentességre törekvő részletekkel és Android 7.1.1-en alapuló, Nubia UI 5.1-es rendszerrel. Tulajdonképpen így egy füst alatt letudhatjuk a Z17s tesztjét is, itthon persze az Archos logós variáció vásárolható meg, végeredményben meg nem a név számít, hanem az árra levetített tudás.

A OnePlus 5T és az Archos Diamond Omega egymás társaságában
A OnePlus 5T és az Archos Diamond Omega egymás társaságában [+]

Kijelző-teszt
Mérés Archos Diamond Omega OnePlus 5T Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 5,73 hüvelyk 6,01 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2040 1080 x 2160 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia IPS LCD Full Optic AMOLED Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 425 nit 422 / 571 nit 403 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 3,3 nit 2,1 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 1288:1 végtelen végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 9955 K + kézi 7729 / 6384 K + kézi 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az a termékfotókat megpillantva mindjárt világos lehet, hogy a Nubia radikális kijelzőkeret-csökkentés mellett döntött, ami az 5,73”-es és 1080 x 2040 pixeles, 17:9-es képarányú panel alatt-felett roppant keskeny kávát eredményezett, oldalt pedig konkrétan semmilyent. Mindez reményt adhat arra, hogy ezt a phabletet a túlságosan nyúlánk társakkal szemben még éppen kezelni lehet egy kézzel, ám sajnos nem: a szögletes sarkak miatt pont nem lehet elérni a hüvelykujjal a képernyő átellenes, legtávolabbi szegletét. Apró bosszúság, mert egyébként a ketyere 80% fölötti képernyőaránnyal rendelkezik, dupla 5 megapixeles előlapi kamerával, fénymérővel, közelségérzékelővel, értesítő LED-del és beszélgetési hangszóróval, azaz majdnem minden odafért előre.


[+]

A kalibráció viszont megcsúszott, és a rendkívül hideg, kékes színegyensúlyon csak részben lehet javítani, zöldes, semmint a szabványoknak megfelelő színeket elérve. Az IPS panel a napfény alatt ráadásul megtűrt volna jóval magasabb fényerőt, főleg, mivel a tökéletes feketéket kínáló AMOLED panellel szemben egy ilyen LCD panelre oldalról tekintve gyorsan csökkennek a kontrasztok. A képélességgel és az érintési érzékenységgel viszont nincs gond (a rezgés lehetne erélyesebb), a Nubia pedig egy sor gesztusfunckiót kínál az enyhén lekanyarodó Gorilla Glass 3 védőüveg széleit duplán megérintve (mondjuk vissza funkció), az ujjat függőlegesen le- és felhúzva (például váltás a legutóbbi alkalmazásra), duplán végigsimítva (a memória ürítése) vagy mindkét élen egyszerre simítva (fényerő-szabályozás).


[+]

A képernyőfelület tovább maximalizálható az alső három, felcserélhető virtuális gomb elrejtésével és a lebegőikon bekapcsolásával. Az mondjuk elég ügyetlen megoldás, hogy a kapcsolópanelt és az imént elrejtett kezelősávot is alulról felfele simítva tudjuk előcsalni. Az előbbit középről, az utóbbit a két szél felől érdemes, de gyakran fog a másik esemény a simításra bekövetkezni. A kapcsolópanelen egyébként egy sor funkciógomb és eszköz, a fényerőcsúszka és a vezetékmentes fájlmegosztó is elérhető, ráadásul minden elem testreszabható. A némítóikon mondjuk annyira „jól” működik, hogy a multimédiás hangszóró, de még az audiokimenet jelét is teljesen elhallgattatja. Komolyan, ilyenkor zenét se lehet hallgatni. A jack dugaszos muzsikaszóhoz egyébként szükség lesz a mellékelt USB-C átalakítóra (vagy egy ilyen végű fülesre), mert a 3,5 milliméteres audiokimenet kimaradt, lent pedig csak a mikrofon és a monó multimédiás hangszóró kapott helyet.


[+]

A masszív, kitűnő konstrukciót garantáló fémkeret jobb oldalán a bekapcsoló éppen kézre esik, ám a hangerőszabályzó túlzottan magasra csúszott – vagy csak én fogom rosszul a telefonokat, a phabletek fele ugyanis pont ugyanígy jár el. Legfelül újabb mikrofon pillantható meg, balról pedig a dupla nanoSIM tálca csalható elő, microSD bővítési lehetőség nélkül. Nem kell mindjárt elkattintani: a 128 GB-os tároló az utóbbi hiányáért bőségesen kárpótol. Hátul ugyancsak kételemes kamerarendszer figyel, ami a kellemesen ívelt üveglapból némileg kiemelkedik, szemben a síkban maradó dupla LED-del és a feliratokkal, illetve a jó helyen lévő, picit mélyebbre süllyesztett ujjlenyomat-olvasóval.


[+]

Szimmetrikus kialakításával, minőségi anyaghasználatával és előlapi képernyő dominanciájával az Archos Diamond Omega kétségtelenül mutatós és figyelemfelkeltő, futurisztikus masina, IP-védelmet viszont nem kapott, ami egyre inkább alapfeltétel 200 ezer forint környékén. Parányi, sötétkék dobozkáját megpillantva az ember egyébként el se hinné, hogy csúcsmasina lapul benne, ám a látszat csal: a nagy képernyőhöz elfogadható méretű mobil társul, a kis dobozkában pedig benne van az earbud típusú mikrofonos füles, a 3100 mAh-s telepet töltő, QuickCharge 3.0-s adapter, az USB-C kábel, a jack átalakító és a SIM tű. Emellett némi termékleírás és garanciajegy is felfedezhető a dobozkában, ami könnyedén csúszik a kabátzsebbe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Archos Sense 55s - nem senseációs

  Az Archos saját tervezésű készüléke remekül néz ki, korrektül üzemel, gyönyörű a megjelenítője, a hívások minősége viszont majdnem értékelhetetlen.

 • Archos Diamond Alpha+ - csak belül nőtt

  Tavaly nyáron teszteltük a Nubia Z17 minit, most másik márkanévvel, de ismét megérkezett, még több memóriával és tárhellyel.

 • Zebra TC25 - csíkokat olvas

  Nem csak okostelefon, hanem lézeres vonalkódolvasóval ellátott adatgyűjtő eszköz, ütésálló, érzésre is masszív kialakítással, többféle különleges extrával, természetesen céges és ipari környezetre fejlesztve.

 • MWC 2019: Noccsmány mobil az Archostól

  Mentségükre szóljon: a franciák csúcskészüléke sokkal szebb, mint az Oxygen 68XL, ami legalább egyedi. Csak rossz ránézni.

Előzmények

Hirdetés