Archos Diamond Alpha+ - csak belül nőtt

Tavaly nyáron teszteltük a Nubia Z17 minit, most másik márkanévvel, de ismét megérkezett, még több memóriával és tárhellyel.

Multimédia, adatkommunikáció és összegzés

A dupla hátlapi kamera egy RGB (színes) és egy monokróm egységből áll, egyébként azonos, f/2,2-es rekeszű optikákkal és 1/3"-os IMX258-as képérzékelőkkel. A kamerák együttműködése valós és zökkenőmentes, noha a jobb általános képminőségen túl nem fogjuk előnyét látni, továbbra is tragikus a szoftveres portrémód, látószög-növelésre vagy optikai zoomra pedig magától értetődően nincs lehetőség. Itt is nagyon sok menüpontot lefordítottak, ám a módokat rejtő camera-family kifejezést valószínűleg nem ellenőrizték, mielőtt családi kamerára írták át.

Fordítási hibák vannak bőven Fordítási hibák vannak bőven
Fordítási hibák vannak bőven [+]

Fotózhatunk DNG-t, van natív fekete-fehér mód, illetve manuális mód, 1/60000 és 2 másodperc között állítható záridővel, 100 és 12800 közti ISO-val, valamint fehéregyensúly-állítási és kézi fókusz opciókkal. HDR van, automatikusra állítható, szinte mindig jól is működik, a szimulált rekeszérték-módosítást viszont nem érdemes próbálgatni, a szoftveres effekt jellemzően csak ront a fotókon.


[+]

Te is pont ilyen telefont használsz? Fotóztál vele? Töltsd fel a képeidet a Fototrendre, hogy mások is lássák, mire képes a kamerája!

A PD-autofókusz közepes sebességű, főleg kis tárgytávolság esetén lehet érezni, hogy akár végtelen hosszúnak érződő másodpercek telnek el, mire élességet talál a rendszer. Utána szerencsére nem téveszt, a fehéregyensúlyt is jól állítja be. Az elkészült fotókon bőven van részlet, jó a vonalélesség és a dinamika is, viszont a zajszűrő algoritmus erőteljes munkája ellenére is bőven marad hiba a fotókon, alkalmanként kromatikus aberráció is előfordul. A lencsekép szokásos módon a széleken puhább, ez azonban nem kimondottan feltűnő, épp csak észre lehet venni, ha az ember kimondottan figyeli. A fotózás és videózás egyébként gyors és hatékony, a következő linkekre kattintva lehet megtekinteni a 4K (30 fps), illetve Full HD (60 fps) tesztvideónkat sztereó hanggal, az előlapi kamera iránt érdeklődőknek pedig egy normál és egy arcszépítős szelfit helyeztünk el.

Amikor a design a használhatóság (olvashatóság) rovására megy Amikor a design a használhatóság (olvashatóság) rovására megy
Amikor a design a használhatóság (olvashatóság) rovására megy [+]

A zenei képességeket dicséret illeti: beállítási lehetőségek szempontjából gyakorlatilag semmi érdemi nem merül fel, a DTS-effekt és a mélyhang-kiemelés pont sehonnan nem hiányzik, viszont a fülhallgató felé jó minőségű, élénk, már-már túl harsány, de ugyanakkor részletes hang érkezik. A gyári fülhallgatót persze leginkább telefonálásra találták ki, így érdemes valami komolyabb hangkeltővel próbálkozni, a beépített erősítő egészen érzéketlen forrásokkal sem bánik rosszul. Nem maradt el az FM-rádió, illetve a hangrögzítő sem.

A kamerapúp minimális
A kamerapúp minimális [+]

A hálózati csomag lényegében teljes: a Cat. 7/13-as LTE-nek köszönhetően 300/150 elméleti Mbps-unk van lefelé és fölfelé, nem maradt el a 802.11b/g/n/ac-képes Wi-Fi a jól megszokott extra funkciókkal, mint a Direct vagy a hotspot. 4.2-es a Bluetooth, a Type-C csatlakozó pedig ugyan OTG-s, csak 2.0-s adatátviteli szabványt ismer, így nem fél perc teleírni a vaskos tárolót. A navigációs képességek átlagosak, megvannak a szokásos GPS, GLONASS és BeiDou képességek, ám a megszokottnál kicsit lassabban veszi a lapot a rendszer, szabad ég alatt online is 1-2 percet kell várakozni, mire fixen belövi a lokációnkat.

Szenzoros téren nem lehet ok panaszra, NFC is jutott a mobilba Szenzoros téren nem lehet ok panaszra, NFC is jutott a mobilba
Szenzoros téren nem lehet ok panaszra, NFC is jutott a mobilba [+]

Nem maradt el az NFC és a komplett szenzorcsomag: gyorsulásmérő, mágneses szenzor, giroszkóp és távolságérzékelő, egyedül a légnyomást nem tudja mérni a mobil. Beszélgetési hangminőség szempontjából makulátlan volt minden, a dual standby-képes eszköz jó minőségű hangot továbbít, beszélgetési hangszórója pedig üdítően jó hanggal kecsegtet.

NanoSIM-et és microSD-t vagy másik nanoSIM-et tehetünk a kártyafiókba
NanoSIM-et és microSD-t vagy másik nanoSIM-et tehetünk a kártyafiókba [+]

Értékelés: Archos Diamond Alpha+
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A rendszerchip elméletileg támogatja a Qualcomm Quick Charge 3.0-t, ám a mi kompatibilis adapterünkkel csak minimálisan gyorsult a töltés ahhoz képest, amit a gyári, 5V/1,5A-s fejjel el tudtunk érni. Körülbelül 2,5 óra kell a 2950 mAh kapacitású akkumulátor teljes feltöltéséhez, ami után egy egyszerűbb energiatakarékos módban elérhető a kétnapos üzemidő, de inkább a napvégi töltés lesz a realitás. Teljes feltöltés után nagyjából 8 órányi mozit enged a telep, böngészéskor hasonló merülési értékekkel találkoztunk. Huzamosabb navigálással ennek a felére számíthatunk, vegyes használattal szintén 4 órás kijelzőidőkkel érdemes számolni.

A 140-150 ezer forint körüli ár nem tűnhet elrugaszkodottnak, ha a 110 ezer forint körül indított Nubia Z17 Mini hasonló specifikációjából indulunk ki, majd hozzáadjuk a 6/128 GB-os tárolót, mostanra azonban a ZTE-variáns ára csökkent, kínai webshopok EU raktárából akár mindenestül 80 000 forint alatt hozzá lehet jutni, így egyértelmű, hogy az Diamond Alpha+ csak azoknál jön szóba, akiknek kell a temérdek memória és tárhely. Itthon szinte mindenből csak az alapmodell érhető el hivatalosan, pedig a 128 GB-os tároló lehet akár Honor 9-ben, Huawei P10 Plusban, Xiaomi Mi 6-ban, LG G6-ban vagy OnePlus 5T-ben, az árak jellemzően az Archoshoz hasonlóan alakulnak. A Diamond Alpha+ készülékháza gyönyörű, jól össze van rakva, hibái inkább megmosolyogtatóak, mintsem zavaróak, ám az elmaradt Android, az öregecske lapka és a közepes kamera ott van a mérleg másik serpenyőjén, így mindenképpen érdemes lehet átnézni az alternatívákat vagy várni az árcsökkentésre.

szentkuti11

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés