Hirdetés

Archos 5 - internet tábla Android alapokon

Előszó, külső

Kevés készülék érkezését vártam úgy, mint az Archos 5-ét. Hogy miért? Semmiképp sem azért, mert tervezek egy ilyet venni, még csak nem is azért, mert maga a hardver olyan meggyőzőnek ígérkezett. Azért érdekelt, mert ez az egyik első olyan internet tábla/multimédiás csodagép, melyen napjaink legnépszerűbb mobilos operációs rendszere, az Android teljesít szolgálatot. A Google annak idején már jelezte, hogy rendszerüket felkészítették az efféle használatra, a nagy kérdés tehát az, hogy mennyire sikerült megvalósítani azt, amit elterveztek.

Archos 5 internet tablet
[+]

A Speedshop által biztosított tesztpéldány egy meglehetősen apró, fekete színű dobozban érkezett, melynek hátulján olyan szavak szerepelnek, mint az Android Apps vagy a HD Multimedia. A tartalom elég sovány, mindössze egy asztali tartóállványt (azaz egy darab fröccsöntött műanyagot, nem kell nagy dologra gondolni), egy microUSB adatkábelt, egy sztereó headsetet, valamint egy törlőrongyot kapunk, utóbbinak kétségkívül nagy használt fogjuk venni, de erről majd később.

Archos 5 internet tablet
[+]

A készülék méretéről bezzeg egy szó sem esik a dobozon, nem véletlenül, az Archos 5 ugyanis egy méretes darab. A nálam járt változat kiterjedése 143,2 x 78,8 x 20 milliméter, tömege pedig 286 gramm, de léteznek kisebb változatok is. Mindez azért van, mert az Archos 5 internet tabletből merevlemezzel és flash memóriával ellátott változat is létezik, a tárhely mérete előbbieknél 160 és 500 GB között mozog, míg a flash-alapú gépekben legalább 8, legfeljebb 32 GB memóriát találhatunk — utóbbiak fizikailag is kisebbek, méretük 143,2 x 78,8 x 10,4 milliméter, tömegük 182 gramm, a nálam járt tesztpéldány tehát gyakorlatilag csak a merevlemeznek köszönheti a bumszliságát. Egyéb eltérés nincs a készülékek között, közös tehát a 4,8 hüvelyk átlójú, 800 x 480 pixeles rezisztív érintőkijelző, az előlapi gombok hiánya, a hangszóró, a microUSB csatlakozó és a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet, valamint a kellemes anyaghasználat és a jó összeszerelési minőség.

Archos 5 internet tablet
[+]

A megjelenítő képe szép, az érzékelés a rezisztív technológiának köszönhetően nem az igazi, de a méret szerencsére elég nagy ahhoz, hogy el lehessen vele lenni. A hátlap fémből van, jól néz ki, de az ujjlenyomatokat pont annyira gyűjti, mint a kijelző körül lévő keret: nagyon. Errefelé az egyetlen említésre méltó rész az a kihúzható lábacska, melynek segítségével asztalon is meg tudjuk állítani a készüléket — ez filmnézéskor jól fog jönni. Az oldalsó területek elég sivárok, a jobboldali rész teljesen üres, felül a hangerőszabályzó gombduót és a bekapcsolásra használatos billentyűt, balra a fülhallgató és a microUSB kábel csatlakozóit, alul pedig a dokkoláskor szükséges két darab portot találjuk. Dokkolni opcionálisan vásárolható kiegészítővel lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés