Apple iPhone 6 - a méret nem minden

Hirdetés

Adatátvitel, akkumulátor

Az adatkommunikációs repertoár szinte teljeskörűnek mondható. A 4G hálózatokon való működés már természetes, a WiFi-modul megbízhatóan üzemel, a Safari böngésző pedig kifejezetten gyors. A kétujjas nagyítás és a görgetés is villámsebes, de Flash-tartalmak megjelenítésére nincs mód. A GPS segítségével roppant hamar talál pozíciót a masina, a magyar nyelven is beszélő navigációs alkalmazás mögé rakott térképes adatbázis sokat fejlődött azóta, hogy az Apple magához rántotta ezt a szolgáltatást.

Apple iPhone 6 beállítások Apple iPhone 6 multitasking

A hátlap alatt van NFC modul, de — ahogyan arról már írtunk — ez egyelőre kizárólag az Apple Pay rendszerrel működik együtt, tehát mobilfizetési célokat szolgál, összeérintéssel nem lehet sem másik telefonnal, sem egyéb tartozékokkal kommunikációra bírni a telefont. Ez egyébként önmagában nem baj, de vállalati környezetben más számos olyan megoldás létezik, ahol adott esetben a telefon helyettesíti a belépőkártyát, a Touch ID ujjlenyomat-olvasójával megtámogatva ez egy elég biztonságos megoldás lenne — nincs kizárva, hogy a jövőben az Apple megnyitja az NFC-t külsős fejlesztők számára is.

Apple iPhone 6 kikapcsolt kijelzővel
[+]

Sokan számítottak arra, hogy a kisebbik iPhone 6 nem fogja úgy bírni szuflával, mint a papíron tényleg komolyabb akkumulátort felvonultató iPhone 6 Plus. Itt ugyanis csak 1810 mAh teljesítményű a telep (a nagyobb gépben 2915 mAh-ról beszélhetünk), ami lényegesen karcsúbb, noha a kijelző felbontása valamivel alacsonyabb. Szerencsére a készenléti üzemmódban történő fogyasztás ezúttal is szerény, a telepből tehát elsősorban akkor tűnik el nagyobb tempóban az energia, ha a kijelzőidő tetemes. Ez mindenféle multimédiás tevékenységnél, fotózásnál, videózásnál és játékoknál látható leginkább, de mi 5-6 órás kijelzőidőt mértünk egy feltöltéssel. Átlagos használatot feltételezve azt tapasztaltuk, hogy a nap végére még marad a masinában úgy 35-40%-os töltöttség, ami már nem lesz elég még egy napra, hiszen pár százalékot éjszaka is merül. Viszont 2 óra alatt csutkára lehet tölteni, de már 30 perc alatt bele lehet tolni egy 30%-os töltést a gépbe. Az iPhone 6 tehát nem emelkedik ki a mezőnyből az akkumulátor kapcsán, de nem is kullog annak végén, a legtöbben eddig is naponta töltötték a telefont, ez a továbbiakban is így lesz.

Értékelés: Apple iPhone 6
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Nyilván szubjektív, de nekünk a kisebbik iPhone 6 sokkal jobban bejött, mint a tepsi-verzió. Kezelhetőbb, kompaktabb, a design is jobban érvényesül ebben a méretben, még annyira sem hajlítható, mint az a kilenc darab, amiről az Apple hivatalosan tud a nagyobb modell kapcsán. Az alacsonyabb felbontású kijelző is bőven elég jó, a fényerő, a láthatóság, a színkalibráció kiváló. Nincs OIS, ez nyilván egy ellenérv azoknak, akik sokat videóznak, illetve az iPhone 6 Plus kétnapos üzemidejétől is el kell búcsúznunk, de ezek a hiányosságok a felhasználók zömének nem számítanak. Pláne, hogy az iPhone 6 olcsóbb, mint nagyobb testvére, nem mintha így olyan roppant kedvezményes lenne. Ezen persze fent lehet akadni (szokás is), de egy iPhone ennyibe kerül, amivel kizárólag az androidos csúcskategóriával állítható szembe. Mindenképpen az iPhone 6 mellett szól az egykezes használat, ebben a méretben két igazi ellenfele van a telefonnak, a most 185 ezer forint körül elérhető Sony Xperia Z3 Compact 4,6 inches kijelzővel, illetve a Samsung Galaxy Alpha, amely 4,7 hüvelykes megjelenítővel támad és hasonló áron kapható. Mindegyik gépnek megvan a maga előnye, az Alpha ugyanúgy nem bővíthető microSD-vel, mint az iPhone, a Sony masinájának viszont nincs ujjlenyomat-olvasója, viszont vízálló. Innentől szerintem ízlés, platorm-preferencia és hit kérdése, hogy mit választ az ember az 5 inchesnél kisebb csúcsmodellek közül, ezért aztán az iPhone 6 megkapja tőlünk az Ajánlott plecsnit.

Hogy érdemes-e a korábbi modellekről váltani? Nos, a tavalyi gépről nem feltétlenül, bár a nagyobb kijelző csábító lehet, de a napokban sok olyan emberrel találkoztam, aki pont az iPhone 5s méretét tartja a legnagyobb kincsnek. A korábbi készülékekről viszont időszerű lehet a váltás, sokat fejlődött a masina két év alatt. Hogy az androidos felhasználók azon része vált-e Apple-re, akiket eddig pont az apró kijelző tartott vissza az már más kérdés, törzsolvasóink általában ragaszkodnak egy adott platformhoz, de azok az átlagfelhasználók, akiket a választás során egyszerűbb dolgok vezérelnek (design, anyaghasználat, márkanév, méret, árazás, talán kamera és netes képességek) valószínűleg egy iPhone 6-tal is teljesen elégedettek lesznek.

Apple iPhone 6

Bog

A tesztkészüléket az iPhoneSzervizBuda.hu biztosította a számunkra. Köszönjük!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés