Apple iPad - csodálatos játékszer

Mire használjuk?

Vegyük szépen át, hogy elvileg mire használható az iPad.

Internetezés

Az iPaden internetezni marha jó, de komoly túlzásokat is hallhatunk vele kapcsolatban. Az biztos, hogy böngészni, olvasgatni sokkal kényelmesebb dolog a kanapéban fekve, mint az asztali számítógép előtt görnyedve, de nem szabad azt hinni, hogy a kanapéba csak az iPaddel lehet befeküdni. Ezt a cikket például egy MacBookról írom, miközben a kanapén terpeszkedem, marha kényelmesen érzem magam és közben gyorsan is gépelek, amit az iPaden ugye gyakorlatilag lehetetlen. Az iPad tehát egészen addig jó internetezni, amíg nem kell gépelni (a fórumozást vagy a blogolást tehát már el is felejthetjük) vagy amíg nem futunk bele egy videóba, amit a Flash támogatásának hiánya miatt nem tudunk megnézni. Az viszont tényleg jó, hogy ha kell valami információ az internetről, de minden számítógép ki van kapcsolva, az iPaden egy pillanat alatt elérhetjük.

Magam is megpróbáltam ezt a kanapés tehénkedést, láttam, hogy Steve Jobs is így csinálja, ő pedig akkora koponya, hogy biztos akkor így is kell ezt csinálni. Először is növesztenem kell fatörzs jellegű combokat, mert az én térdemen-lábszáromon billeg ez az atomnagy képkeret. Másodszor pedig nem, nem így a legjobb az iPad, hanem fekve. Hason, mint ahogyan az ember könyvet is olvas. A gépelés pedig tényleg kellemetlen, ha magam elé teszem egy asztalra a cuccot, akkor lehet vele viszonylag normális tempót elérni, de amint csak egy kezem van, vagy nincs hová letámasztani a tabletet, addig szenvedés. - Bog

Levelezés

Az iPaden csak addig jó levelezni, amíg mi kapjuk az üzeneteket, amint küldeni kell, jön a gépelés problémája. Megoldást csak az utólag megvásárolható billentyűzet jelent, akkor viszont már nagyjából ott vagyunk, mint ahol egy notebookkal vagy netbookkal lennénk, az "akárhol dolgozhatok" mobilitásnak lőttek.

Apple iPad Apple iPad
[+]

Filmezés, zenehallgatás

Az Egyesült Államokban marha jó lehet filmet nézni az iPaden, erre én is pörögnék, ha lenne itthon filmbolt. Ott ugyanis 4-5 dollárért lehet kibérelni a filmeket, ami egy mozijegy ára, viszont így a barátnővel (barátnőknek meg baráttal) összebújva lehet élvezni az elképesztő minőségű filmeket. A zenelejátszás már kevésbé baráti, fülhallgató ennyi pénzért nincs (haha), zeneállványt a cucchoz nem lehet kapni (jól is nézne ki egy dokkolóban), zsebben meg nyilván nem fér el. Esetleg a "hátizsákból kivezetett fülhallgató" elvét lehet használni, ilyenkor viszont a számváltás és a hangerőállítás is komoly gondot fog okozni, viszont legalább mi lehetünk az utca bohócai, amiért egy egyszerű számváltás is fél percet fog igénybe venni.

Könyv és újságolvasás

Ezek nagyon jók az iPaden. Itt most nem csak a kiválóan működő, rengeteg ingyenes tartalmat nyújtó iBooks-ról és az előre betördelt újságokról, hanem a képes mesekönyvekről is beszélek, a külön alkalmazásként megvásárolható Alíz Csodaországban például olyan szép... várjunk csak, mennyire szép? Miért jobb a gyerek kezébe egy TFT-kijelzőt adni, mint egy igazi könyvet? Nem jobb, az e-könyveket pedig továbbra is inkább e-ink kijelzőn kell olvasni, jobb élmény, nem fárasztja annyira a szemet. Az iPad meg megmaradhat a digitális újságoknak, azok átfutására tényleg marha jó.

Játék

Az iPad nem egy játékgép, akárki akármit mond. Egy PSP annak ellenére, hogy marha régi hardverre épül, sokkal jobb játékélményt nyújt, az egész egyszerűen arra van kitalálva, ez meg egy univerzális "összvér", ami sosem lehet jobb egy specifikus célhardvernél. Az iPaden ugyebár nincsenek gombok, csak a kijelzőt lehet tapicskolni mondjuk a két hüvelykujjunkkal, miközben döntögetjük a masinát, a kezelés ebben ki is merül. Ezt BKV-n megpróbálni élmény, főleg, ha az iPaddel a kezünkben taknyolunk egy nagyot. A kezelés miatt a játszható játékok kategóriái is behatároltak, az autóvezetés például pont nagy élmény egy ideig, utána leszakad a kezünk a 60 dekás iPad hosszú időn át történő tartásától. Kipróbáltam rajta az iPadre készült Need for Speedet, nagyon szép, az oldalnézetes Mirror's Edge is kellemes élményt nyújtott, a Labyrinth is jópofa, tehát nem mondom, hogy rossz dolog iPaden játszani, de az biztos, hogy a jelenlegi megoldások közül ez semelyiknek nem konkurense. Az iPhone-os játékokban nem az a jó, hogy igényesebbek, mint egy kézikonzolon futók, hanem az, hogy mindig velünk vannak a zsebünkben. Az iPad viszont nagyon nincs mindig a zsebünkben.

Képnézegető

Az iPhoto-ból (Mac-only szoftver) feltöltött képek nézegetése nagy élmény az iPaden. Még jobb élmény lenne, ha kapott volna egy USB-host csatlakozót vagy egy kártyaolvasót, a fotósok pedig a természet közepén is megnézhetnék, hogy hogyan sikerültek a frissen elsütött gépeik. Azért nem mondhatjuk, hogy ez egy újabb kimaradt ziccer, mert kiegészítőként lehet kapni ilyen átalakítót.

Netbook funkciók

"Asztali" operációs rendszer és normális billentyűzet híján az iPad sosem fog kiváltani egy netbookot, ráadásul nem sokkal mobilabb, mint egy 13 hüvelykes notebook, mely funkcionalitásban ezerszer ráver az Apple új versenyzőjére.

Hosszú használat

A PC-khez képest gyenge, "mobilos" hardvernek persze megvannak a maga előnyei, nevezetesen, hogy a készülékben nincs ventillátoros hűtés, de így sem melegszik, ráadásul sokáig bírja szuflával. Egy töltéssel 10 óra aktív használatot (!) is elbír, ami nagyon jó. Igaz, egy jobb netbook is hasonló üzemidővel bír.

Az összegzés előtt nézzünk meg még egy videót, melyben az iPad képességeit mutogatom a tisztelt nagyérdeműnek:

Az iPad egy lenyűgöző eszköz, hihetetlen, hogy ezt a tudást ebbe a testbe már napjainkban is bele lehet rakni. A nagyméretű kijelző gyönyörű, de hosszú olvasásra technológiájából adódóan nem a létező legjobb megoldás. Más szempontokból pedig... lássuk be, az iPad egy megnövelt iPod Touch. Kellett, sokan örülnek neki, de a forradalomtól azért messze vagyunk. Főleg mi, magyarok, akik még videót sem igazán tudnak rajta nézni, ráadásul szépen betördelt újságunk és magyar nyelven olvasható könyveink sincsenek az Apple új csodájára. Nekem ettől függetlenül tetszett, ez a ma technológiájának egy elképesztő darabkája.

Apple iPad

Bocha

Az iPadet a Hit Space hangtechnikai szaküzlet Apple specialistái biztosították a teszthez, amelyet a bemutatótermükben ki lehet próbálni.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés