Az Adobe szerint csak ködösít az Apple

Shantanu Narayen, az Adobe első embere nem levélben, hanem egy a Wall Street Journal számára adott interjú során reagált Steve Jobs nyílt levelére, mely a cégvezető állítása szerint számos ponton nem állja meg a helyét. Narayen külön kiemelte, hogy a Flash a HTML5, JavaScipt és CSS megoldásokhoz hasonlóan teljesen nyílt szabvány, melynek egyik megvalósítása az Adobe által fejlesztett Flash Player, mely integrációja leveszi a készülékgyártók válláról a saját bővítmény fejleszésének terhét. Ezzel párhuzamba állítva ugyanakkor az iPhone OS tökéletesen zárt rendszer, hiszen a fejlesztők kizárólag az Apple eszközeit használhatják, ráadásul azokat is kizárólag Apple által gyártott számítógépekre telepítve. Ugyanígy ködösítésnek tűnnek az akkumulátor üzemidővel kapcsolatos felvetések is, hiszen habár az Apple termékei valóban nem kínálnak hardveres gyorsítást a Flash videókhoz, számos konkurens gyártó megoldása jelenleg is alkalmas a korábbi és az új, H.264 alapú videók hardveres gyorsítására is.

Hirdetés

Ugyancsak nonszensznek tűnik Steve Jobs azon álíltása is, hogy a Mac OS fagyásainak elsődleges oka az Adobe bővítménye lenne, hiszen egy tisztességesen megírt védett módú operációs rendszer esetén maximum egy-egy alkalmazás állhat le hibajelzéssel, de nem omolhat össze a teljes rendszer. Az Adobe vezetője szerint a szoftverfejlesztők számára igen komoly lehetőséget jelent a Flash technológia, mely segítségével a költségek jelentősen csökkenthetőek, hiszen nem kell minden egyes eszközre külön-külön elkészíteni az adott szoftvert, ráadásul annak felülete patformtól függetlenül egységes lehet. Narayen szerint ahogy a HTML szabványok is változnak az érintőkijelzős készülékek térnyerésével, ugyanígy a Flash is folyamatosan fejlődni fog.

A cégvezető arra is rávilágított, hogy az Apple lépése ellenére továbbra is számos iPhone és iPad kompatibilis megoldást kínálnak majd, hiszen többek között a Dreamweaver és az InDesign is alkalmas a gyártó készülékei számára optimizált weboldalak és tartalmak készítésére, vagyis így vagy úgy, de az Adobe megoldásai mindenképp eljutnak az Apple termékeihez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés